Investing24H

Medistim (MEDI): Overpriset vekst?

Sentiment/Momentum

I de foregående seksjonene har vi tatt for oss kvaliteten og verdsettelsen til Medistim, men man vil som regel også ta en vurdering av sentimentet rundt en aksje. En aksje med høy kvalitet og lav verdsettelse vil i utgangspunktet være et godt kjøp, men det kan ofte være frustrerende (og kostbart) hvis en må vente lang tid før aksjen begynner å stige. Dette kan ofte være tilfellet hvis det tar lang tid før resten av markedet oppfatter den «riktige» verdien til aksjen.

Man kan gjøre flere undersøkelser for å unngå å kjøpe «døde aksjer», man kan f.eks. se om aksjen har moment i kursutviklingen (positiv prisindeks for flere perioder), om det har kommet positive nyheter i det siste, hvor avhengig er insiderne (lederne) av kursutviklingen, hvem som er eierne i selskapet. Vi vil i det følgende vurdere noen av disse tingene.

Annonse:

Prisutvikling

I denne seksjonen vil man se nærmere på prisutviklingen, og sammenligne denne med utviklingen i noen viktige prisingsmultipler.

Diagram: Utvikling i pris og P/E de siste 3 årene

Diagrammet viser utviklingen i prisen som GRØNN, og utviklingen i P/E (siste 4 kvartalene) som RØD. Tidsbegrensingen er satt til i overkant av 3 år.

Diagram: Utvikling i pris, P/S og P/B de siste 3 årene

Diagrammet viser utviklingen i prisen som GRØNN, utviklingen i P/B som GUL, og utviklingen i P/Salg som RØD. Tidsbegrensingen er satt til i overkant av 3 år.

Medistim har hatt en sterk prisutvikling lenge, og har vært sterkt korrelert med utviklingen i P/X multiplene. Stigende pris og multipler er ikke uvanlig, men man bør generelt være forsiktig med slike selskaper når korrelasjonen i stor grad skyldes at telleren i multiplene stiger (prisen), og ikke nevneren (salget, bokførte verdier, resultatet osv.).

Vår vurdering av prismomentet er at det er bra, selv om det ikke har vært noen enorm vekst den aller siste tiden.  Et klart brudd på 70, dvs. P>70 vil kunne være en indikasjon på videre vekst (rent teknisk).

Eierskap

Eierskapet i et selskap forteller noe om interessen rundt et selskap. Er strategiske eiere eller er dyktige profesjonelle forvaltere aksjonærer i selskapet?

10 Største eierne i Medistim:

Intertrade Shipping som eier 21% av aksjene er eid av styrelederen Øyvind Brøymer, mens nestlederen Bjørn Wiggen (tidligere Adm. i Orkla) eier deler av Salvesen & Thams. Ellers på listen over eiere finner man diverse private investeringsselskaper, men også en del (verdi)fond. Ingen av eierne ser ut til å ha noen intensjon om å ønske å kjøpe hele selskapet, og det er heller ingen andre medisinrelaterte foretak på listen over aksjonærer.

Annonse:

Innsidere/Kompensasjon

Generelt er den totale betalingen til ledelsen i selskapet avhengig av utviklingen til aksjen og/eller basert på utviklingen i selskapet generelt (høyere salg, bedre avkastning på den investerte kapitalen osv.)

Kompensasjon til ledende ansatte

Gen

Kilde: Utdrag fra Medistim sin årsrapport for 2015, Note 20.

Generelt kommer det meste av ledelsens kompensasjon fra vanlig lønn, mens en liten del av kompensasjonen kan komme i form av resultatbestemte bonuser. Kompensasjon i form av opsjoner som er direkte linket til utviklingen i aksjekursen har ikke vært utbredt i selskapet.  

Styremedlemmer og ledelse med aksjer i selskapet

En stor del av ledelsen eier aksjer i selskapet, noe som er fordelaktig for de andre aksjonærene, siden utviklingen for en del av ledelsens verdier da vil være korrelert med utviklingen i de andre aksjonærenes verdier.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */