Investing24H

Medistim (MEDI): Overpriset vekst?

Om selskapet

Medistim driver utvikling, produksjon, salg, service, utleie og distribusjon av medisinsk utstyr. HQ og produksjonslokalene ligger i Norge, men selskapet har egne salgskontorer i USA, Tyskland, England og Danmark.

Virksomheten er rettet mot kvalitetssikring av hjerte- og karkirurgi. Hjerte og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i den vestlige verden, samtidig som man ser at disse sykdommene øker i utviklingslandene etterhvert som disse landene får en mer vestlig livsstil.

Hvert år utførers det over 700 000 hjertebypassoperasjoner og rundt 600 000 karoperasjoner globalt. Selskapet har en ledende posisjon innen kvalitetssikring av hjertekirurgen. Selskapet sine produkter bidrar til å øke kvaliteten på kirurgien, redusere risikoen for pasienten, og bidrar til en mer effektiv helseøkonomi.

Hovedformålet til Medistim sine produkter er å måle blodgjennomstrømningen gjennom metoden Transit Time Flow Measurement (TTFM). Metoden gjør at en kirurgene kan erstatte unøyaktige fingerfølsomhet med nøyaktige måleinstrumenter. Medistim er i dag den eneste leverandøren i verden som kan levere både TTFM og ultralydavbilding i et og samme produkt. Avbildningsfunksjonen gjør at kirurgen kan avdekke hva som eventuelt ligger bak en dårlig blodgjennomstrømning, noe som gjør det enklere å korrigere feil underveis, som igjen gir bedre kvalitet og lønnsomhet.

Tiltros for de store fordelene som metodene gir er de lite utbredt i store markeder, noe som gir selskapet som er verdensledende innenfor kvalitetssikring av hjertebypasskirurgi store vekstmuligheter. Totalt regner man med at ¼ av alle slike operasjoner gjennomføres med slikt utstyr.

Annonse:

Segmenter og Strategi

Selskapets mål er å rulle ut sine eksisterende produkter i det globale markedet, og ha en kontinuerlig teknologi -og produktutvikling som kan sikre at selskapet opprettholder sin ledende posisjon innen hjerte og bypasskirurgi, vaskulær og transplantasjonskirurgi også i fremtiden. Totalt mener selskapet at markedet/segmentene som de operer i har et potensial på over 4000 MNOK. Vi vil nå se nærmere på dette markedet, og vil begynne med produktene/løsningene som Medistim levere eller kommer til å levere i den nærmeste fremtiden, vi vil deretter se nærmere på potensialet i ulike geografiske områdene.

Løsninger

Kilde: Medistim sin egen oversikt over markedspotensialet delt inn etter geografisk område og løsning. Medistim, fra Årsrapport 2015.

Annonse:

Koronar

Hvert år utføres det rundt 700 000 hjertebypassoperasjoner. Det samlede antallet er svakt økende fra år til år, med et redusert antall i vestlige land og et økende antall i vekstøkonomier som Kina, Russland, India og Kina (BRIC).

Medistim har utviklet en ny plattform med avbildningsteknologi som gir selskapet et større potensial siden plattformen kan anvendes på flere områder. Flere anvendelsesområder gjør at produktet kan prises høyere enn mer tradisjonelle løsninger. Man anser potensialet globalt til å være rundt 2000MNOK.

Annen åpen hjerte kirurgi

Med anvendelse av avbildningsfunksjonen MiraQ Cardiac på andre åpne hjertekirurgiske prosedyrer i tillegg til hjertebypass, antar Medistim at markedspotensialet øker med ytterligere1000 MNOK.

Vaskulær

Medistim er betydelig potensial innenfor det globale vaskulære markedet, som representerer rundt 600 000 prosedyrer årlig og en størrelse på over 1000 MNOK.

Trenden innen kirurgi går generelt mot mindre invasive inngrep og kikkhullskirurgi, noe som gir kirurgen mindre arbeidsrom og mulighet til å kontrollere på tradisjonelt vis. Økende behov for kvalitetssikring underveis taler for at Medistim sine produkter vil har et stort potensial fremover.

Annonse:

Geografisk

Utstyr for kvalitetssikring av koronar kirurgi tilsvarende de Medistim leverer har generelt liten markedspenetrasjon globalt. Totalt gjennomføres 65% av inngrepene uten noen kvalitetssikring. Av de 35% som gjennomføres med kvalitetssikring, så benyttes Medistim sine produkter i 74% av inngrepene, mens konkurrenten Transonics benyttes i 19%.

Medistim sin markedspenetrasjon er størst i Tyskland, Japan og Skandinavia, mens den er liten i et potensielt stort marked som USA.

Markedspenetrasjon i viktige markeder

Kilde: Medistim, Årsrapport 2015

USA

I USA så gjennomføres rundt 80% av operasjonene uten annen kvalitetssikring av blodstrømmen enn kirurgens erfaringer og antakelser ved å kjenne på blodårene. Ikke særlig pålitelig!

Omsetningen for USA i 2015 endte på 76.2 MNOK (56.5 MNOK), som gir en vekst på 11.3%.  Q3’16 gav en omsetning på 23.5MNOK, noe som er en oppgang på 18.5% fra Q3’15, for 2015 er omsetningen til og med Q3 på 69.1 MNOK, noe som er opp 22.7% i forhold til tilsvarende tidspunkt i 2015. USA representerer en stor andel av omsetningen, men har fortsatt svært stort vekstpotensial på grunn av lav markedspenetrasjon (15%)

Utstyret som selskapet leverer øker sannsynligheten for et vellykket inngrep betydelig til en relativt lav pris. Tar en hensyn til kostnadene (menneskelige og økonomiske) forbundet med et ikke-vellykket inngrep, så vil kostnaden forbundet med bruk av utstyret kunne ses på som lav. I USA er det meste av Medistim sitt utstyr leid ut til sykehusene, og de betaler for hvert enkel prosedyre. Prisen har vi beregnet til rundt 1900 NOK for hver prosedyre.

Europa

I Europa gjennomføres en langt større andel av inngrepene med kvalitetssikring, hvor man f.eks. i Skandinavia og Tyskland gjennomfører 70% av inngrepene med Medistim sine produkter. I Europa eier sykehusene de fleste av systemene, men de er avhengig av å kjøpe forbruksmateriell fra Medistim.

Omsetningen i Europa for 2015 var på 65.5 MNOK, noe som gir en vekst på 3.2%. Q3’16 gav en omsetning på 28.3MNOK, noe som er en nedgang på 17.4% fra Q3’15, for 2015 er omsetningen til og med Q3 på 98.1 MNOK, noe som er ned 1.2% i forhold til tilsvarende tidspunkt i 2015.

Annonse:

Asia, Sør-Amerika, Midt-Østen og andre markeder.

I Asia og Latin Amerika ser man at hjertesykdommer øker, som en følge av en mer vestlig livsstil. En forventer høy etterspørsel etter Medistim sine produkter i årene som kommer fra disse markedene.  Det viktigste landet for Medistim i Asia er for øyeblikket Japan, som stod for 57% av salget i Asia i 2015, noe som er en litt lavere andel enn året før. Nedgangen i andel skyldes i hovedsak vekst i salget til det kinesiske markeder, som også er det markedet som har høyest potensial fremover.

I Q3’16 hadde det asiatiske markedet en omsetning på 8.9MNOK, noe som er en oppgang på 83.6% fra Q3’15, for 2015 er omsetningen til og med Q3 på 20.1 MNOK, noe som er opp 47.8% i forhold til tilsvarende tidspunkt i 2015.

Totalt var salget på 251.4 MNOK i 2015. For Q3’16 er salget på 67.9 MNOK, noe som er opp fra Q3’15 hvor salget var 61.6. YTD Q3’16 er 200.6 MNOK, mens tilsvarende for Q3’15 var 176.8 MNOK.

Generell vurdering av Strategi

Vi anser Medistim sin strategi som fornuftig. Selskapet er godt porsjonert mot en rekke trender man ser globalt innenfor helse, både når det kommer høyere kvalitet, større fokus på kostnadseffektivitet, og økt etterspørsel fra vekstøkonomier som følge av en rikere befolkning med en mer vestlig livstil. Selskapet sine produkter og tjenester er rettet inn mot noen få nisjer som de har lang erfaring med å utvikle løsninger til. Selskapet er på det nåværende tidspunktet helt ledende innenfor disse nisjene.

På en annen side så vil det store potensialet fremover i nisjene som Medistim opererer i, sammen med den relativt høye lønnsomheten kunne medføre økt interesse fra større helserelaterte selskaper. Økt interesse kan føre til økt konkurranse i fremtiden, men også til at enkelte finansielle og strategiske investorer kan se på Medistim som et attraktivt oppkjøpsobjekt.

Medistim leverer medisinsk utsyr, noe som må sies å være et stabilt marked. Selskapet har en sterk posisjon og er en markedsleder. Teknologisk så har selskapet et forsprang på sine konkurrenter og alternative teknologier vil ikke kunne erstatte Medistim sine løsninger på lang tid. Med selskapets sin avbildningsteknologi og løsningen MiraQ får selskapet flere muligheter til å diversifisere seg i forhold til konkurrentene, og enda større mulighet til å skape verdier for aksjonærene.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */