Investing24H

Medistim (MEDI): Overpriset vekst?

Effektivitet

Omløpshastigheten til eiendelene (Asset Turnover) har generelt vært relativ stabil de siste årene, men med en svak stigende trend. For de siste fire kvartalene har man generert 1.32 kroner per krone eiendel, noe som faktisk kan indikerer en sterk bedring av effektiviteten, selv om man hovedsakelig bør måle hele regnskapsår opp mot hverandre (2016 mot 2015)

Størrelsen på kundefordringene, leverandørgjelden og varelageret er viktig for de fleste bedrifter. På den en siden ønsker man lave kundefordringer (at kundene betaler raskt), høy leverandørgjeld (lang betalingstid, så lenge det ikke koster noe. Hvis leverandørene krever (høye) renter vil selvsagt situasjonen være annerledes), og lavt varelager (mindre varer gir lavere lagringskostnader og krever mindre arbeidskapital, noe som reduserer effektivitet i bruken av kapitalen). På den andre vil svært lave kundefordringer kunne indikere for kort betalingstid, høy leverandørgjeld kan indikere betalingsproblemer, og lavt varelager kan gi problemer hvis det oppstår leveringsproblemer fra leverandørene.  

Ulike nøkkeltall på Årsnivå

Sammenhengen mellom kundefordringer (Days Sales Outstanding, DSO), leverandørgjelden (Days Acc. Payable, DAP) og varelageret (Days Inventory, DI) er Cash Conversion Cycle (CCC) som sier noe om hvor lang tid (i dager) det tar å konvertere kontantene som brukes i de nevnte aktivitetene tilbake til kontanter igjen.  Sammenhengen er som følger:

CCC = DSO+DI-DAP

En CCC som stiger vil kunne være et signal på at bedriften vil kunne kontantstrømproblemer, mens en nedadgående trend vil kunne indikere en bedring i kontantstrømmen.

Ulike nøkkeltall på kvartalsnivå

Generelt har de fleste bedrifter som produserer noe et mål om å redusere CCC. Medistim har en CCC på 229 dager for 2015, og CCC ser ut til å ha en svak nedadgående trend (som er bra).  Man kan argumentere for at CCC fortsatt virker høy, men er det høy når en tar hensyn til hva Medistim produserer/selger? Leverandørgjelden og kundefordringene i dager er omtrent like, og skiller seg ikke veldig fra hva en finner i bransjen forøvrig, og heller ikke i andre bransjer/sektorer. Det er uten tvil varelageret som trekker opp CCC. Omløpshastigheten til varelageret var på rundt 237 dager i 2015.

Er varelageret unormalt høyt? Medistim produserer komplekse produkter og er avhengig av å ha et relativt stort sikkerhetslager av komponenter som er kritiske for at en skal kunne opprettholde produksjonen. Vi regner varelageret som normalt, men det er sannsynlig at lageret vil reduseres (i dager) med økt produksjon/salg.

Følg Investing24H

/* ]]> */