Investing24H

Analyse: Kongsberg Automotive (KOA) – Jan2019

Verdsettelse

I denne delen anvender vi estimatene fra den foregående delen til å verdsettelse KOA.

Fokuset i denne analysen er kun på å finne ut om selskapet er underpriset (ikke hvor mye), og da kan det også være fornuftig å undersøke hva som faktisk skal til for at selskapet skal være rettferdig priset. Først ser vi imidlertid nærmere på et scenario som bygger på estimatene fra tidligere (selskapet og våre estimater), før vi siden ser nærmere på andre scenarioer.  

Scenario 1: God vekst også i perioden 2020-25  

I dette scenarioet anvender vi estimatene som er utarbeidet tidligere. Som vi ser i modellen under, så vil verdsettelsen av selskapet være svært mye høyere enn dagens prisingen skulle tilsi, men det forutsetter at estimatene virkeliggjøres. Selv ved en høy diskonteringsrate så vil dagens pris indikere en betydelig underprising av KOA.  

Scenario 1: Høy vekst i perioden 2020-25

Basert på egne og ledelsens estimater.

Scenario 1: Diskonteringsrate og resultatvekstrate i fase 2 sin påvirkning på verdsettelsen

Basert på egne og ledelsens estimater

Senario 2: Lav vekst tilsvarende forventet BNP-vekst etter 2020

Med tanke på at man har god indikasjoner på en betydelig underprising, så kan det også være fornuftig å vurdere noen mer konservative scenarioer.    

Et scenario kan være at resultatveksten blir svak i årene etter de ledelsen har presentert estimater(2021>). Kanskje er man ikke i stand til å gjøre forbedringer som kan heve marginene, i tillegg til at inntektsveksten blir svak? Som en forenkling legger vi til grunn at den årlige EPS-veksten frem til 2025 blir på 3% fra og med 2021.

Som vi ser av modellen under så vil også dette scenarioet indikere at aksjen er betydelig underpriset.

Basert på egne og ledelsens estimater.

Senario 2: Diskonteringsrate og resultatvekstrate i fase 2 sin påvirkning på verdsettelsen

Basert på egne og ledelsens estimater. *Med tanke på at forventningene her er at man har en resultatvekst på 3% årlig i fase 1, så er det nok mest logisk å forvente at denne veksten opprettholdes i fase 2 («den uendelige fasen»)

Scenario 3: Lav vekst fra og med 2019

Med utgangspunkt i de andre scenarioene, så er det tydelige at det er ledelsens sine forventninger til resultatene i 2019 og 2020 som i stor grad påvirker verdsettelsen av selskapet. Dagens pris (rundt 7.50 NOK/aksje), gir en PE på 4.80 om man baserer dette på det estimerte resultatet for 2020. En PE på 4.80 kan potensielt være fornuftig for et selskap som man forventer vil kraftig nedadgående resultater i årene som kommer, men ikke for et selskap som man fortsatt forventer at vil vokse.    

I dette tredje scenarioet kan det være fornuftig å ta utgangspunkt i at veksten blir lav fra og med i år (2019). Utgangspunktet vil være den forventede EPS for 2018 (0.51). Fra og med 2019 legger vi opp til en relativ vekst i EPS som er konstant i fase 1, dvs. frem til og med 2025. Etter 2025 legger vi til grunn en årlig vekst på 3% i EPS.

Verdsettelsen i henhold til dette scenarioet viser at selskapet kan være rettferdig priset, men det forutsetter at selskapet ikke klarer å oppnå ytterligere marginforbedringer fra dagens nivå (2018-nivå), og i tillegg til at inntektsveksten blir svak.

Hvor nær dagens pris verdsettelsen vil være, er på sin side både avhengig av hvilken diskonteringsrate man anvender, men også hvor høy vekst man faktisk forventer fra om med 2019. Tror man på det mest konservative estimatet, så kan man altså ikke tro på ledelsens sine estimater for 2019 og fremover. Generelt må man nok forvente at 2019 faktisk vil gi en EPS som er betydelig høyere enn for 2018, siden det er lite sannsynlig at ledelsen vil ta veldig feil om utviklingen i 2019.

Scenario 3: Lav resultatvekst fra og med i år

*Verdien per aksje er basert på dr= 12% og en vekstrate i fase 1 på 3%.

Scenario 2: Diskonteringsrate og resultatvekstrate i fase 2 sin påvirkning på verdsettelsen

Basert på egne og ledelsens estimater

Følg Investing24H

/* ]]> */