Investing24H

(2/3) Analyse av Norwegian Air Shuttle (NAS): Marginer og Resultater

Justert kostnader og inntekter per ASK  

Vi var tidligere inne på at inntektene, kostnadene og resultatene knyttet til selve flydriften ikke gir et riktig bilde av lønnsomheten til hele virksomheten. Som vi har sett tidligere, så har selve flydriften faktisk gått med underskudd hvert år i perioden vi har hatt fokus på her. Poenget er at NAS også tjener penger på andre ting enn billettinntekter, noe som ofte er kjent som tilleggsinntekter «Ancillary revenue».

I denne delen forsøker vi å fordele inntekter (gevinster), kostnader og resultatet knyttet til tilleggsvirksomheten på antall tilgjengelige setekilometer, siden det gir gjør det enklere å se hvor viktige disse andre virksomhetene faktisk er. Oversikten under viser hvordan vi har kommet frem til estimerer for hvor store inntektene og resultatene har vært for «annen virksomhet», om man fordeler disse på antall tilgjengelige setekilometer (ASK).

Vi vil ikke diskuterer selve beregningene, men oversikten kan tyde på at resultatet per ASK nå ligger på rundt 0.09 NOK. Noen vil kunne reagere på at marginene for denne virksomheten er så høy, men det skyldes at man stort sett har regnet inn netto resultatene fra disse tilleggsvirksomhetene (inkluderer altså bare resultatet)

Mellomregninger for å finne justerte tall

Under har vi presentert en justert versjon av tabellen som ble presentert i den foregående delen. Oversikten viser inntekter, kostnader og resultater per ASK, når man også inkluderer tileggsvirksomhetene (størst effekt på inntektene). Som vi ser av oversikten under, så har NAS stort sett levert greie resultater i perioden, i det minste om man tar hensyn til at selskapet har vokst kraftig, og dermed har gode muligheter til å optimalisere driften i årene fremover. Under tabellen følger en graf som viser justerte kostnader i forhold til justert inntekt.

Justert CASK og RASK

Diagram: Justerte inntekter, kostnader og resultat per ASK som andel av RASK + Andre Inntekter

Absolutte tall og resultater

I denne delen presenterer vi rett og slett bare en oversikt over utviklingen i noen av de viktigste nøkkeltallene til NAS, men med et særlig fokus på resultatene. Tallene gir en god foreløpig oppsummering av analysen. Vi har foreløpig diskutert en del av disse tallene, men vil i den neste analysen blant annet se nærmere på selskapet sin kapitalstruktur. Fokuset i neste analyse er hvordan NAS skal komme seg gjennom det neste året.

Oversikt over de viktigste nøkkeltallene

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */