Investing24H

(2/2) Analyse NEL og Q1/2018 ++

Spesialtema: Busser

Diskusjonen rundt konkurransedyktigheten til hydrogen mot fossile drivstoffer var i Nel-presentasjon knyttet til fokuset på hydrogenbusser sin økende attraktivitet. La oss se kort på hvorfor hydrogenbusser kan være et potensielt attraktivt alternativ.

Markedet

Enhver drøftelse rundt potensialet til et produkt/tjeneste bør også inkludere en drøftelse av det potensielle markedet. Hvor stort er bussmarkedet? I Europa skal det ifølge Nel være rundt 350 000 busser, og hvert år tas rundt 25 000 nye busser i bruk (mest utskifting, men også noe vekst). Målet i Europa er at 15 000 av nye busser skal være utslippsfrie. Utenfor Europa er åpenbart også potensialet for utslippsfrie busser betydelig. Hvor stor andel av markedet er det ventet at hydrogenbussene skal ta? Ambisjonene i Europa er første omgang å få 1000 hydrogenbusser på veiene. 1000 busser må betraktes som et høyst realistisk mål.

I det kinesiske markedet er for øyeblikket de elektriske bussene dominerende i forhold til hydrogenbussene, men det er ventet at man fremover også vil installere hydrogenteknologi i en del nye og gamle elektriske busser. Den store fordelen med å hydrogenteknologien er at den kan øke rekkevidden til de elektriske bussene for en relativt lav (vekt)kostnad.

Ifølge Nel sin CEO, så kan man opprettholde vekten på en elektriske bussene ved å fjerne 10% av batteriene, og erstatte vekten med hydrogenteknologi (se/hør #pengepodden til Nordnet med CEO). En hydrogen-elektrisk buss som kan lades, vil kunne ha en langt lengre rekkevidde enn rene elektrisk buss.

Markedet og læringskurven

Kilde. Presentasjon Q1/2018

Billigere hydrogenbusser er avgjørende

Målet om 1000 hydrogenbusser kan virke lite ambisiøst, men effekten av å nå målet vil være betydelig, særlig med tanke på reduksjon i hydrogenbussenes produksjonskostnader. Flere produserte busser, vil gi lavere busspriser (læringskurven), noe som øker potensialet for at enda flere vil ta i bruk hydrogenbussene, noe som videre legger grunnlag for ytterligere kostnadsreduksjon.  

Nedenfor presenteres en oversikt over totale eierkostnadene for ulike typer busser, men også basert på ulike forutsetninger. Oversikten er hentet fra Element Energy Ltd sin presentasjon på FCH JU Stakeholder Forum. Tallene samsvarer med Nel sine tall, men presentasjonen går enda litt dypere. Oversikten viser at en produksjon på 100 busser/år, vil kunne gjøre det mulig å redusere busskostnadene drastisk. På lengre ruter vil hydrogenbussene være konkurransedyktige mot dieselbussene.

Totale eierkostnader for ulike busstyper

Kilde: http://www.fch.europa.eu/sites/default/files/S4_P1_Pres3_MADDEN_FC%20bus%20cluster%20process%20new.pdf

Billig energi og skala er også viktig

De integrerte fylle- og produksjonsstasjonene til Nel har fått mye fokus, noe som ikke er rart med tanke på at de muliggjør lokal hydrogenproduksjon uten at hydrogenet må transporteres («det enkle er ofte det beste»). Fyllestasjonene har mange fordeler, men som regel vil man kunne oppnå lage billigere hydrogen om den produseres i større anlegg. Fordelen med større anlegg er flere, men en fordel vil være at man kan plassere anleggene nærmere kraftverk, eller på steder som allerede har god tilgang på strøm (nær kraftledninger) og god tilgang på vann.

Ifølge Nel er optimal maksimal transporttid rundt 2.5 timer, noe som i prinsippet betyr at man kan nå en stor del av Norges befolkning ved hjelp av et sentralt anlegg (se under). I illustrasjonen under så ser man at et sentralt produksjonsanlegg kan dekke et relativt stort område. Etterhvert som behovet øker, så vil man forholdsvis enkelt/billig kunne bygge ut produksjonskapasiteten og fyllestasjonene.

Verdien av de modulbaserte anleggene kan ikke underdrives. Det er svært viktig at grunnlagsinvesteringene som kreves er lave, siden det vil redusere barrierene mot å ta i bruk hydrogenkjøretøyer

Sentral og billig produksjon på Østlandet

Kilde. Presentasjon Q1/2018

Generelt virker det fornuftig å sikte seg inn mot store potensielle kunder som f.eks. bussaktørene. Betydelige kontrakter fra bussaktørene vil bidra til at effektive produksjonsanlegg kan realiseres. Produksjonsanleggene gir grunnlag for at også andre deler av transportsektoren vil kunne få tilgang på rimelig hydrogen.  

SLUTT

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */