Investing24H

(2/2) Analyse NEL og Q1/2018 ++

Dette er bolk 2/2 av analysen. Du kan lese Bolk 1 her

Spesialtema: Prisen på Hydrogen vs. Diesel

Det er generelt mye fokus på hydrogenkjøretøyer (FCV) vs. rene elektriske kjøretøyer (EV). Poenget er likevel at både de FCV og EV utgjør en forholdsvis liten andel globalt, og bør helles sies å være komplementer heller enn substitutter. Hydrogen har en fordel når noe er tungt og skal flyttes over lange avstander. Rene elektriske kjøretøyer har en fordel når det kommer til energieffektivitet.

Når man retter fokuset til hydrogen vs. fossile drivstoff som diesel, så er det avgjørende at man får samme rekkevidde igjen får samme prisen.

Nel har i flere presentasjoner presentert en nyttig illustrasjon som viser prisen på fornybar energi i ulike markeder, og hva prisen må være for at hydrogen skal være konkurransedyktig mot fossile drivstoffer. Illustrasjonen viser at energipris på under 5 cents/kWh (rundt 0,40 NOK/kWh), gjør hydrogen konkurransedyktig. Med andre ord, så vil det være fornuftig å produsere hydrogen når elektrisiteten koster under 0,40 NOK per kWh (forutsetter selvsagt tilgang på vann og annen infrastruktur).

Illustrasjonen under viser at investerings- eller kapitalkostnadene utgjør rundt 25% av de totale kostnadene, men den absolutte kapitalkostnaden er forventet å synke som en følge av enda mer effektive elektrolyser i årene fremover. I alle hovedsak er altså produksjonskostnadene knyttet til prisen på elektrisitet, noe som åpenbart også er logisk.

Hydrogen blir stadig mer konkurransedyktig  

Kilde. Presentasjon Q1/2018

Illustrasjonene under viser verdikjeden fra energiproduksjon til hydrogen fylles på et kjøretøy, som i dette tilfellet er en buss. Verdikjeden forteller oss at Nel leverer de viktigste komponentene i kjeden, og legger man til Nel sitt samarbeid med Hexagon og PowerCell, så bør selskapet ha god kontroll på verdikjeden sammen med sine partnere.

Hovedpoenget i illustrasjonene under er resultatet i verdikjeden, nemlig at hydrogen kan leveres til et kjøretøy (her buss) til 50 NOK per Kg hydrogen, gitt at de andre verdiene i verdikjeden stemmer. Selve kostnaden per Kg gir ikke veldig mye mening for folk flest, og det er derfor viktig å ha noe å sammenligne med. I følge selskapet så tilsvarer 50 NOK/Kg hydrogen en dieselpris på 9 NOK/liter, noe som åpenbart vil gjøre hydrogen konkurransedyktig i norsk sammenheng, men er det samme tilfellet internasjonalt?

Fra strøm til hydrogen

Kilde. Presentasjon Q1/2018

I de neste delene ser vi både nærmere på NOK/kWh, men vi undersøker også hvordan strømprisen påvirker hva som vil være konkurransedyktig hydrogenpris (0.40 NOK/kWh gir som sagt rundt 9 NOK/liter). I norsk sammenheng er en pris på 9 NOK/liter åpenbart billig sammenlignet med den virkelige dieselprisen, men det kan være naturlig å se nærmere på om prisen også vil være lav i amerikansk sammenheng, eller er man avhengig av enda lavere pris?

I analysen som blir gjort tar vi ikke hensyn til at hydrogenkjøretøyer per dags dato er dyrere å produsere enn sine fossile brødre, men vi tar heller ikke hensyn til at effektiviteten i resten av verdikjeden over vil kunne forbedre seg i fremtiden. Generelt vil økende antall elektrolyser, fyllestasjoner, men også stadige flere hydrogenkjøretøyer gjøre hydrogen enda mer attraktivt.

La oss først se nærmere på elektrisitetsprisen, før vi deretter ser nærmere på dieselprisen.

Følg Investing24H

/* ]]> */