Investing24H

(2/2) Analyse NEL og Q1/2018 ++

Dieselprisen vs. Hydrogenprisen

I det foregående avsnittet så vi at strømprisene kan variere mye, særlig når den fornybare andelen av energimiksen øker. For hydrogentransport sin del, så er det avgjørende at man utnytter de lave prisene til å produsere billig hydrogen. I land hvor det er særlig gunstige forhold for fornybar kraftproduksjon, så vil hydrogenet kunne produseres svært billig. Produksjon i mindre gunstige land vil også kunne være gunstig, men det forutsetter at man utnytter tidspunktene hvor strømprisene er lave.

Nel har i den tidligere presenterte illustrasjonen tatt utgangspunkt i at en strømpris på 0,40 NOK/kWh kan gi en hydrogenpris på 50 NOK/kg, som igjen kan sammenlignes med en dieselpris på 9 kr/liter. Illustrasjonen er bra, men det kan være relevant å estimere hva en gitt strømpris potensielle kan ha å si for hvilke dieselpris hydrogen kan være konkurransedyktig mot. Lavere strømpris vil åpenbart kunne gjøre hydrogen konkurransedyktig mot en lavere dieselpris. Hvorfor er dette relevant? I Norge vil en hydrogenpris som tilsvarer 9 Nok/liter være svært konkurransedyktig mot dieselprisen, selv om man må regne med at 9 NOK/liter ikke inkluderer alle kostnadene. Hvor konkurransedyktig er hydrogen i markeder med relativt lave drivstoffpriser?

Det amerikanske markedet er stort og har forholdsvis lave drivstoffpriser, og er dermed et marked som det kan være interessant å se nærmere på. Det amerikanske markedet er også det første markedet Nikola sine hydrogenlastebiler skal tas i bruk. Det er svært viktig at hydrogenkjøretøyene er mest mulig konkurransedyktige mot de fossile, særlig om også skal være i stand til å tiltrekke seg kunder som kun er opptatt av totalkostnaden, og i liten grad legger vekt på den positive miljøfaktoren. Det bør nevnes at Nikola sin lastebiler inkluderer 1mill. miles (rundt 1.61mill km) med gratis hydrogen, men det er uansett noe kundene indirekte vil måtte betale for.

Nedenfor har vi estimerte hva NOK/kWh kan tilsvare i dieselpris, men det er selvsagt stor usikkerhet knyttet til tallene.

Beregningsmodell

Fra NOk/kWh til NOK/liter diesel…

Grafen over forteller oss at man potensielt kan produsere hydrogen til en kostnad under 7 NOK/kg, men det forutsetter tilstrekkelig billig strøm. Nedenfor ser du en oversikt over dieselprisen i USA på ulike tidspunkter omregnet til NOK/liter. Det også lagt ved en graf over utviklingen i USD/gallon.  

Obs: bruker samme USD/NOK uavhengig av tidspunkt

Kilde. https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=EMM_EPM0_PTE_NUS_DPG&f=W

Grafene over kan tyde på at hydrogen også er konkurransedyktig i USA, særlig om man tar utgangspunkt i at dagens oljepris, eller en høyere pris representere normalen, og ikke unntaket.

Det må nevnes at hydrogenkjøretøyer i utgangspunktet vil være dyrere å produsere enn sine fossile brødre, men produksjonskostnadene vil etter all sannsynlighet nærme seg hverandre etter hvert som produksjonen økes. Når det gjelder kostnadene Nok/kWh for fornybar energi, så er denne kostnaden stadig nedadgående, noe som vil gjøre hydrogen enda mer konkurransedyktig mot fossile drivstoffer.

Det er også et poeng at desto lavere prisen på energien blir, desto mer konkurransedyktig blir også hydrogenkjøretøyer mot rene elektriske kjøretøyer. Når de totale energikostnadene i et kjøretøys levetid utgjør en stadig mindre andel av de totale kostnadene, så vil nødvendigvis også det redusere den relative ulempen til hydrogenkjøretøyene (mindre effektiv energiutnyttelse). Totalt sett er det sannsynlig at det både er behov for hydrogen- og elektriske kjøretøyer i fremtiden, men kjøretøyene vil ha ulike bruksområder.

Følg Investing24H

/* ]]> */