Investing24H

Analyse av NEL og Hydrogen – April 2018 (1/2)

Mulighetene til Hydrogen  

Selv om hydrogen har åpenbare utfordringer som energilagringsmedia, så er det også klart at hydrogen har noen attraktive fordeler, som kan gjøre det fornuftig å bruke på enkelte transportområder. Det finnes også flere drivere og indikasjoner som kan tale for hydrogen kan bli viktig i årene fremover. La oss første se på noen av fordelene til hydrogen, før vi deretter ser nærmere på hva som taler for en suksessfull fremtid.

Fordelene til Hydrogen

Fordelene som studeres vil definitivt ikke være alle fordelene til hydrogen, men det vil være blant de viktigste områdene hvor hydrogen (foreløpig) har en fordel over batteriene.

Høy energitetthet  

En del energilagringsmedier med høy energitetthet, har også en tendens til å være relativt farlige om de ikke håndteres forsvarlig. Hydrogen kan lagre omtrent tre ganger så mye energi som diesel, og ekstremt mye mer enn de mye brukte litiumbatteriene.

Gitt at man skal gå mot mer miljøvennlig transport, så vil hydrogen være det eneste alternativet for mange deler av transportsektoren, og da særlig de delene som stiller strenge krav til rekkevidde og vekt.    

Høy energitetthet for hydrogen, ikke fullt så høy for litiumbatterier….

Utklipp.https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density#Extended_Reference_Table

Lavt relativt råvarebehov

Veksten man vil se i antallet elektriske biler neste årene, vil kreve en betydelig vekst i batteriproduksjonen, noe som nødvendigvis også vil kreve et betydelig økt tilbud av sentrale råvarer som brukes i batteriproduksjonen. Økt elektrisk transport vil kort sagt kreve enorme investeringer i flere deler av verdikjeden.

Poenget er likevel IKKE at batteriproduksjon ikke vil kunne komme opp på det nødvendige produksjonsnivået, men heller at veksten vil ta tid. På sikt vil man også kunne se helt nye typer batterier, som vil ta i bruk andre typer råvarer.

Batteriproduksjon: Stort råvare- og investeringsbehov

Kilde: Tesla

Hovedpoenget er altså at hydrogen har en fordel ved at selve produksjonsenhetene og lagringsbeholderne relativt sett har et mindre behov for råvarer og investeringer enn det batterier har. Lavere råvare- og investeringsbehov kan på sin side gi en vekstfordel, og da særlig på de transportområdene hvor man har behov for å lagre mye energi, og hvor man har få muligheter for å lade. Langt mellom ladningene gir økt behov for batterier og lav utnyttelse av batteriene, og dermed også lav betalingsvillighet for batteriene.    

Områder hvor fordelene med hydrogen kan overgå ulempene  

La oss se på et par av områdene hvor hydrogen faktisk har en fordel over batteriene, og hvor fordelen sannsynligvis vil kunne beholdes for lang tid.

Potensial på mange områder

Kilde: NEL sin Q4/2017-presentasjon

Følg Investing24H

/* ]]> */