Investing24H

Analyse av NEL og Hydrogen – April 2018 (2/2)

I første del som ble publisert Lørdag 14.04, så var fokuset på hydrogen. Målet med den første delen var å vurdere om hydrogen kan bli et viktig i energilagringsmedium, og da særlig i transportsektoren, til tross for at hydrogen har utfordringer når det kommer til energieffektivitet. Konklusjonen ble at hydrogen ser ut til å ha en lys fremtid, og da særlig i de delene av transportsektoren der batterier vanskelig kan ses å være noe realistisk alternativ til fossile brennstoffer.

I denne delen retter vi fokuset på det norske hydrogenselskapet NEL. En forutsetning for at du potensielt skal kunne være positiv til NEL, er at du sånn noenlunde er enig i vurderingene i den første delen. Den fremtidige bruken av hydrogen som energilagringsmedium er åpenbart avgjørende for NEL sin fremtidige eksistens.

Analysen av NEL vil ikke være veldig grundig, siden vi allerede har sett på selskapet i et par tidligere analyser. Fokuset i denne analysen vil være tredelt:

Første del ser vi nærmere på fellestrekkene som NEL sine løsninger deler. Videre ser vi nærmere på utviklingen som har skjedd den siste, med et særlig fokus på viktige kontrakter. Taler utviklingen den siste tiden godt for fremtiden til selskapet? Mye vekt blir lagt på avtalen(e) med lastebilprodusenten Nikola (forøvrig ble det i de foregående analysene av selskapet indikert at Nikola og NEL kunne være en god match). Samarbeidet med Hexagon Composites (HEX) blir også diskutert, i tillegg til andre viktige avtaler.

Andre del ser nærmere på «harde tall», og vi tar her en kort vurdering av selskapet sin finansielle utvikling. Foreløpig er det viktigste for NEL at man har tilstrekkelig med likvider, og det er dermed også hovedfokuset i denne delen.  

Siste del gir en oppsummering.

NEL i et nøtteskall: Fleksible og helhetlige løsninger som kan rulles ut raskt

To av NEL sine viktigste fokusområder er å opprettholde det teknologiske fortrinnet, samtidig som man skal være den mest kostnadseffektive aktørene i bransjen. Det er generelt ingen enkel oppgave å opprettholde et fortrinn på begge disse områdene, men gitt at man klarer det, så vil man også klare å opprettholde posisjonen i markedet. Det er helt avgjørende at løsningene er i stand til å produsere den billigste hydrogen. Hva taler så for at NEL sine løsninger vil være suksessfulle? Løsningene som selskapet leverer har mange fellestrekk:

Helhetlige løsninger (også gjennom samarbeidsselskapet HYON som vi kommer tilbake til). Selskapet kan levere helhetlige løsninger, noe som for kundenes sin del gjør at man ikke trenger å forholde seg til flere leverandører. Helhetlige løsninger i et marked som tross alt er relativt ungt er nok definitivt en fordel. For NEL sin del gjør de helhetlige løsningene at man selv får større kontroll på verdikjeden, noe som bør gjøre at det bør være gode muligheter for å oppnå gode stordriftsfordeler, særlig når markeder for alvor begynner å ta av.    

NEL sine H2-stasjoner

Utklipp fra NEL sin presentasjon i forbindelse med Q4/2017

Kompakte «ferdigløsninger». NEL har satset mye på å lage såkalte modulbaserte systemer som i størst mulig grad kan bygges på egne fabrikker. De containerbaserte fyllingsstasjonene er et godt eksempel på kompakte og «ferdige» løsninger.

Systemene er generelt kompliserte, og byggingen krever høy og sammensatt kompetanse. Skulle systemene i stedet i stor grad blitt satt sammen hos kundene, så ville de både blitt mer kostbare, men sannsynligvis også hatt lavere kvalitet. Når systemene i stor grad monteres på fabrikk, så har man vesentlig større mulighet til å produsere systemer av høy kvalitet kostnadseffektivt. Lokalt (ute hos kunden) bør man fokusere på å koble sammen hovedkomponentene, og gjøre nødvendige klargjøringer av infrastrukturen rundt systemene.

Kompakte systemer

Kilde: http://nelhydrogen.com/product/electrolysers/#c-range-title

Fleksible og modulbaserte løsninger. Utviklingen av hydrogenbasert transport forutsetter at nødvendig infrastruktur (produksjon og fyllestasjoner for hydrogen). Problemet er nødvendigvis at man må gjøre at man må bygge mye infrastruktur før man faktisk har noe særlig med kjøretøyer som kan benytte hydrogenet.

Investeringene kan raskt bli høye, og det er derfor fornuftig å bygge små og rimelige påfylling- og produksjonssystemer som i fremtiden forholdsvis enkelt kan utvides ved behov.

NEL sine systemer kan i stor grad enkelte utvides når det f.eks. kommer til størrelsen på hydrogenlagringskapasitet, eller/og når det kommer til antall fyllepunkter og elektrolyser. Det er også mulig å tilpasse størrelsesforholdet mellom de de ulike enhetene til lokale forhold. Enkelte steder kan man f.eks. ha relativt stabil strømpris, samtidig som trafikken i antall kjøretøyer er svært konsentrert rundt bestemte tidspunkter. Den nevnte situasjonen vil f.eks. kreve relativt få elektrolyser, men samtidig god lagringskapasitet og flere fyllingspunkter.

Følg Investing24H

/* ]]> */