Investing24H

Analyse av NEL og Hydrogen – April 2018 (1/2)

Hvorfor vil batterier være «overlegne» på sikt?

Fordelen til batterier er hovedsakelig knyttet til potensialet for fremtidige forbedringer. Batterier har flere faktorer som påvirker utbredelsen, og som dermed også virker som barrierer mot videre utbredelse. De følgende faktorene vil alle være sentrale, men potensialet er muligens størst for de tre første:

  • Ladetid.
  • Energitetthet (redusert volum/vekt)
  • Kostnad
  • Holdbarhet
  • Sikkerhet

De nevnte tingene henger selvsagt sammen, men det er logisk at en bedring i en av disse faktorene øker potensialet for at batterier også kan brukes på nye transportområder med enda høyere krav. Utviklingen i de nevnte faktorene blir delvis drevet av teknologisk innovasjon, og delvis drevet av det faktum at høyere produksjon av batterier gir lavere produksjonskostnader (jf. økende kompetanse, stordriftsfordeler osv.)

Batteriene har også den fordelen at de brukes på svært mange områder, og mange av disse områdene har enda høyere krav til de nevnte faktorene enn transportsektoren. Ta f.eks. mobilbransjen. Mobilprodusentene vil typisk prioritere høy energitetthet høyest, deretter kommer ladetid og kostnad. Litt høyere kostnader per batteri vil være noe man typisk kan akseptere, men det forutsetter redusert ladetid og økt energitetthet, særlig vil dette gjelde mobilprodusentene med de mest kostbare produktene. Presset i bransjene som stiller høyest krav til batteriene vil være de som driver utviklingen av batteriene fremover, men de positive effektene vil åpenbart også kunne overføres til bransjen med lavere krav, slik som f.eks. transportbransjen.

En mulig utvikling for elektriske biler

Utklipp. POD Point https://pod-point.com/electric-car-news/fully-charged-show

*PD Point produserer ladeløsninger og er ikke overraskende negative til hydrogenbiler.

En annen fordel med batterier er at de ikke vil kreve noen stor utbygging av ny infrastruktur. «drivstoffet» vil kunne hentes direkte fra el-nettet som allerede finnes, dog enkelte steder må infrastruktur forbedres, og på særlig avsidesliggende steder så vil det kunne være nødvendig med egen energiproduksjon (vindmøller, solceller osv.). Poenget er uansett at det er relativt billig å bygge ut el-infrastrukturen, selv om selvsagt også byggingen av et omfattende ladenettverk også vil kreve sine investeringer.

Det bør også nevnes at dagens batterityper selvsagt vil ha en grense for hvor bra de kan bli i forhold til de nevnte faktorene, men nye typer batteriervil komme. Litiumbatterier har mest fokus i dag, men fremover vil man f.eks. kunne se såkalte fastbatterier. Fastebatteriene har en rekke fordeler, blant annet knyttet til energitetthet og sikkerhet, men alle disse fordelene blir foreløpig overgått av den største ulempen; kostnaden. Poenget er uansett at fremtiden vil bringe nye og bedre typer batterier. Bedre og billigere batterier vil på sin side medføre at det blir gunstig å ta batteriene i bruk på stadig nye områder.

Problemene til batteriene

I tillegg til faktorene nevnt over, så finnes det også noe barrierer som bremser utbredelsen av elektrisk transport. Barrierene bør utnyttes av hydrogenbransjen. La oss se på noen av tingene som begrenser veksten.

For det første krever batteriene mye råvarer, og produksjonen er kostbar, noe som videre gjør at prisen sluttbrukeren må betale blir høy.

For det andre går utviklingen av batteriene sakte, og det vil derfor ta lang tid før nye og bedre batterier er tilgjengelige i stor skala. I sum fører en treg utvikling, men også behovet for store investeringer til at det vil ta lang tid før batteriene vil være aktuelle å bruke i stor skala.

Følg Investing24H

/* ]]> */