Investing24H

Analyse: Spotify IPO – en fornuftig investering?

Den svenske musikkstrømmegiganten Spotify ble notert i på New York-børsen 03.mars. Selskapet prises ved børsslutt til rundt 26.5 mrd. USD. Ifølge Nordnet vurderer et relativt betydelig antall av nettmeglerens kunder å kjøpe aksjer i selskapet, dog må man anta at en relativt lite antall faktisk vil ende opp med å kjøpe aksjer. Med tanke på interessen rundt aksjen, så kan det være fornuftig å se litt nærmere på selskapet, selv om en slik analyse ligger et stykke utenfor kjerneområdet til Investing24H.

I analysen, eller muligens er kommentaren en bedre beskrivelse, så ser vi nærmere på Spotify. Det vil på ingen måte bli gjort noen grundig analyse av selskapet, men det blir gjort en vurdering av selskapets muligheter og utfordringer, i tillegg til at prisingen blir vurdert. Spotify har den største musikkstrømmetjenesten i verden, men møter i dag hard konkurranse fra mektige aktører. En vurdering av selskapet komparative fortrinn og konkurransesituasjonen vil være naturlig.

***

Vi begynner med en meget kort introduksjon til selskapet, før vi vurderer inntekter og marginer. Spotify har gått med økende tap, og det er tydelig at utviklingen ikke kan fortsette. Mulige løsninger på utfordringene blir presentert. Til slutt blir det gjort en vurdering om Spotify kan være en god investering.

Introduksjon

De fleste vil ha kjennskap til Spotify, og tjenesten de tilbyr, og man må i det minste tro at en investor som vurderer å kjøpe aksjer i selskapet har prøvd tjenesten. Poenget er at det ikke har noen hensikt å gi en veldig omfattende introduksjon/presentasjon av Spotify, siden de fleste har eller vil kunne teste tjenesten. Fokuset i denne introduksjonen vil være en kort beskrivelse av selskapet.    

Foto: Spotify

Spotify ble etablert av svenske Daniel Ek og Martin Lorentzon i Stockholm. Musikktjenesten har blitt utviklet siden 2006, men ble offisielt lansert i oktober 2008. Ideen bak tjenesten var å kunne tilby et alternativ til piratkopiering. Problemet med piratkopiering var nok mye av grunnen til at de fire største plateselskapene (Universal, EMI Music, Sony og Warner) valgte å gi Spotify tilgang på musikk-katalogene sine. Siden lanseringen av Spotify har inntektene til plateselskapene falt kraftig.

Selv om plateselskapene var aktive i forbindelse med lanseringen, så har det siden vært en rekke konflikter mellom Spotify på den ene siden, og plateselskapene og artistene på den andre siden. Konfliktene har ikke helt uventet vært knyttet til kompensasjonen for musikken som spilles gjennom strømmetjenesten. Plateselskapene/artistene mener inntektene har vært for lave. Mye av kilden til konfliktene har vært Spotify sitt gratis/annonsebaserte abonnent. Selskapet tilbyr to hovedtyper abonnenter; gratis/annonsebasert og Premium. Gratis abonnentet gjør at brukeren kan spille musikk uten å betale, mot at man aksepterer annonser. Premium-abonnementet gjør det mulig å få tilgang til musikken offline (ved nedlastning), man slipper annonser, i tillegg til at lydkvaliteten heves. I Norge koster «vanlig» Premium 99 NOK, mens familiepakken selges for 149 NOK. Prisene i andre land er sammenlignbare.  

Siden lanseringen i 2008 har tjenesten vokst kraftig i form av abonnenter, og selskapet har per Q4/2017 rundt 160 mill. aktive brukere, hvorav 70 mill. var betalende (se under). Veksten i betalende abonnenter har den siste tiden økt raskere i prosent enn det totale antallet abonnenter. Mye av årsaken til veksten i antall betalende abonnenter er knyttet til at både kvaliteten på den betalende tjenesten har blitt relativt sett bedre i forhold til den gratis, men også at brukerne vurder prisen som rettferdig i forhold til hva man får.

Antall aktive brukere

Fra IPO-Prospekt

Med tanke på den store brukerbasen og et omfattende tilbud, så kunne man nok for å underskuddene hatt lyst til å heve prisen på tjenesten, men det setter den intense konkurransen en stopper for. Flere store aktører har gått inn i strømmemarkedet siden Spotify ble lansert, blant disse aktørene finner man blant annet Apple, Google, Amazon, tillegg møter man konkurranse fra mindre konkurrenter som TIDAL. Den økende konkurransen har selvsagt påvirket inntektsveksten og marginene til Spotify, og i neste del vil vi se nærmere på selskapets inntekter, før vi så ser nærmere på marginene.

Følg Investing24H

/* ]]> */