Investing24H

«H&M-syken»: Er Europris (EPR) «smittet»?

Nettsatsing

Europris må sies å ha et bedre utgangspunkt enn H&M. Butikkjeden har sin virksomhet innenfor et begrenset område (Norge), noe som gjør det vesentlig lettere å forsvare selskapet sin sterke posisjon. På en annen side møter også Europris økende konkurranse fra netthandelaktører, og det er derfor helt nødvendig at selskapet selv også har en sterk nettsatsing.

Ledelsen har allerede en stund nå hatt økende fokus på digitale kanaler, og det bør være gode muligheter for at selskapet kan lykkes med satsingene. Det nye sentrallageret som ferdigstilles om noen år, vil både effektiv lagerstyringen for selskapet som helhet, men selvsagt også være viktig for digitale salgskanaler. Nettsatsingen bør i størst mulig grad ta sikte på utfylle de fysiske butikkene. En økt digital posisjon vil for Europris ha flere fordeler:

Fyller hullene mellom butikkene

I første del av en kjedes levetid, så vil det være fornuftig å etablere butikker på de stedene hvor man har høyst befolkningsgrunnlag bak hver butikk, siden slike butikker vil ha best grunnlag for å gi en god avkastning på kapitalen. Etter hvert som kjeden vokser vil det være naturlig å redusere kravet til befolkningsgrunnlaget, noe som vil medføre at flere butikker vil bli etablert i de større byene, men også at det etableres butikker på stadig mindre plasser. Resultat på sikt vil nødvendigvis være at hver nye butikk vil gi en lavere inntektsvekst.

På et tidspunkt kommer man til et punkt der man rett og slett ikke kan etablere flere lønnsomme butikker, selv om ikke alle områder nødvendigvis er dekket. Nettbutikker kan i mindre sentrale områder være nyttig for å nå den delen av befolkningen som er langt fra ens eksisterende butikker, og som samtidig befinner seg i et område hvor befolkningsgrunnlaget ikke er tilstrekkelig til å rettferdiggjøre en butikketablering

Øker produktutvalget/levering

Europris tilbyr produkter innenfor en rekke produktkategorier, men butikkenes størrelse vil nødvendigvis begrense hvor mange forskjellige varer man faktisk kan ha i hver butikk. Nettbutikkene kombinert med et sentrallager gjør det mulig å tilby et langt større utvalg på nett enn det man kan i butikkene. Levering kan skje gjennom tradisjonelle fraktselskap, eller så kan varene leveres hos den lokale Europris-butikken. Levering til den lokale Europris-butikken har en rekke fordeler, og er et godt eksempel på hvordan nettbutikken og butikkene kan støtte opp om hverandre.  

Det fremtidige sentrallageret

Utklipp: Selskapsprenstasjon, DNB morgenpresentasjon, 18.feb.2018

Kanal for informasjon og kommunikasjon

Generelt vil det ofte være mye enklere å hente inn verdifull (og lovlig) informasjon om handelsmønster og kunder gjennom en digital kanal, enn det som er tilfellet gjennom fysiske butikker. Digitale kanaler er som regel en langt bedre informasjonskanal enn mer fysiske, og de digitale kanalene kan f.eks. være nyttige i forbindelse med de svært viktige sesongsalgene.

Avslutning og vurdering av verdsettelse

Europris har falt mye siden den foregående analysen. Mye av kursfallet skyldes sannsynligvis at markedet tolker det skuffende Q4-kvartalet som en sterk indikasjon på at Europris har fått «H&M-syken». I denne analysen så vi først nærmere på hva denne såkalte «H&M-syken» er for noe, før vi vurderte likheter og ulikheter mellom situasjonen Europris og H&M befinner seg i. Konklusjonen var at det absolutt finnes noen likhetstrekk mellom de to situasjonen de to selskapene befinner seg i, men det er ingen grunn for å tro at fremtiden til Europris ser vesentlig mørkere ut nå enn den var før Q4.

Det at netthandelen tar markedsandeler fra den fysisk handel er ikke noen stor nyhet. Det er Investing24H sin mening at Europris har alle muligheter til å etablere en sterk nettposisjon de neste årene, særlig med tanke på etableringen av det nye sentrallageret. Selskapet bør fremover i størst mulig grad forsøke å få nettbutikken og de fysiske butikkene til å utfylle hverandre. En sterk synergi mellom butikker og nett, vil gjøre at man vil stå sterkt mot konkurrerende fysiske butikker og de rene nettbutikkene.

Hvordan har verdsettelsen til selskapet endret seg siden foregående analyse? Med tanke på den kraftige kursreduksjonen, så har det liten hensikt å ikke justere ned verdsettelsen av Europris, men det synes klart at den prosentvisekurspotensialet er høyere i dag, enn det var for den foregående analysen. En verdsettelse på 35-40 NOK per aksje bør i dag kunne være realistisk, noe som ikke gir noen stor endring fra foregående analyse.

Se for øvrig foregående Europris-analyse her

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */