Investing24H

Analyse Europris (EPR.OL): Verdi i billigkjeden?

Europris har ikke vært noen stor suksess for en investor som gikk inn i selskapet ved børsnoteringen sommeren 2015. Kursen har vært fallende. Med noen unntak har likevel utviklingen i driften vært relativt gode de to siste årene. Marginene har vært gode og inntektene har vært i vekst.

Prisingen av selskapet må sies å være tilsynelatende lav basert på P/x-baserte multipler, samtidig som vekstmulighetene fortsatt virker å være relativt gode. Det store spørsmålet er om Europris er underpriset? For øyeblikket har 8 analytikere kjøpsanbefalinger på selskapet, og median kursmålet ligger rundt 40.00. Kursen er i dag rundt 32. Tar analytikerne feil, eller er Europris faktisk et godt kjøp?

I denne analysen vurderer vi mulighetene til Europris fremover. Målet er å komme frem til fornuftige estimater for den fremtidige utviklingen i inntektene, marginene og resultatene. I stor grad tar ikke analysen sikte på å komme frem til de mest mulig «riktige» estimatene, men heller estimater som er relativt konservative og som dermed bør kunne oppfylles.  

Analysen er i flere deler. Bruk tallene nederst på siden til å navigere mellom delene.

Om Europris  

Jeg har her ikke valgt å gi en nærmere introduksjon av Europris, eller en såkalt «Om Europris». For det første er det strengt tatt relativt raskt og enkelt for leseren på egenhånd å skaffe seg et bilde av Europris-kjeden, og dens virksomhet (gitt at man ikke allerede kjenner kjeden godt). For det andre er Europris allerede en kjent kjede for de fleste (nordmenn) med tanke på at de har 250 butikker i landet. For det tredje vil analysen uansett gjøre leseren relativt godt kjent med selskapet. Jeg viser til selskapet (investor)-nettsider for den som ønsker mer informasjon (ekstern)

Markedet og Europris sin posisjon

Samvariasjonen mellom inntektsveksten til en aktør og markedsveksten, vil være økende med markedsandelen til aktøren. Sammenheng er logisk, og krever ingen nærmere forklaring. I dag må man regne Europris som en stor aktør i markedet den opererer med milliardomsetning og 250 butikker. Med tanke på størrelsen kan man vurdere det som vanskelig for Europris å vokse veldig mye raskere enn marked, noe som videre gjør det viktig å ha en formening om hvor raskt markedet vil vokse fremover. Først er det likevel viktig å definere hvilke marked Europris faktisk er en del av.

Hvilke marked?

Det første som kan slås fast er at Europris er en detaljist med et fokus på lavprisvarer. Det andre som kan slås fast er at Europris har valgt et bredt fokus. I kjedens butikker finner man produkter innenfor en rekke kategorier: mat, hjem og hage, klær og sko, fritid og kontor, helse og skjønnhet, og elektronikk og apparater. Totalt regner man med at markedet for de nevnte varekategoriene er på NOK 280 mrd. (Kilde: Euromonitor, Europris).

Bredt fokus i et stort marked

En fordel med strategien kan være at man har et stort marked å forholde seg til, med tilsvarende store muligheter. En ulempe kan være at man kan havne mellom flere stoler, siden det vil være vanskelig å tilby et like bredt utvalg som lavprisaktørene med et smalere utvalg. La oss se nærmere på de ulike aktørene i lavprismarkedet.

Konkurrentene

I det norske markedet finnes det en rekke detaljister med et lavprisfokus, og flere av disse har opprinnelse fra Sverige. Det som skiller konkurrentene fra Europris er at de i større grad har valgt et litt mer spesialisert fokus enn Europris.

En av fordelene til Europris er at man var relativt tidlig med å bygge opp virksomheten i det norske markedet, noe som gjorde at man kunne bygge stordriftsfordeler når konkurrentene fortsatt var relativt små i det norske markedet. Stordriftsfordeler er særlig viktig når man skal konkurrere på pris med et bredt utvalgt mot aktører med et smalere utvalg.

I dag er Europris den største aktøren i markedet, selv om også andre aktører enn de nevnt under vil ha en innvirkning på etterspørselen etter Europris sin produkter (matbutikker med lavprisfokus er nok de mest åpenbare). Vurderer man Europris sitt vareutvalg mot aktørene nevnt i utklippet under, så ser man at det ingen aktører som tilby det samme utvalget som Europris. Det bør også påpekes at Biltema som den største konkurrenten (på salg) har lavt overlappende utvalg med Europris, mens Rusta som har mest overlappende utvalget (foreløpig) er den minste aktøren. Gitt at Rusta fremover vokser kraftig og beholder sitt brede utvalg, så kan Rusta- kjeden på sikt påvirke lønnsomheten til Europris.  

Europris og Konkurrentene

Følg Investing24H

/* ]]> */