Investing24H

Analyse: Saferoad (SAFE) – Vi prøver igjen!

Saferoad er et selskap som vi så nærmere på i forbindelse med selskapet sin IPO i Mai 2017. Analysen var den gang ikke særlig positiv. Eller rettere sagt så var vi skeptisk til selskapet sin verdsettelse. Etter mye frem og tilbake, så ble selskapet notert til rundt 30.00 per aksje, noe som den gang gav selskapet en verdsettelse på rundt 2 mrd. Dagens kurs er 20.60, og det kan igjen være fornuftig å se nærmere på selskapet.

Denne litt mindre omfattende analysen, vil fokusere på noen få momenter som potensielt kan gi tale for at det finnes en mulighet for en langsiktig investor i selskapet. Det vil derimot ikke bli gjort noen grundig analyse av selskapet.

Bakgrunn: Hva driver selskapet med?  

(Bygger på årsrapporten for 2016)

Saferoad er en av de største tilbyderne Norden, og Øst- og Sentral-Europa av løsninger/produkter som kreves for å sikre gode og sikre veier. Selskapet designer, produserer og leverer løsningene selv, og kan dermed betegnes som helhetlige aktør. Saferoad fungere på mange måter som en «butikk» for de som eier, bygger og vedlikeholde veier.

Gruppen er organisert i to ulike forretningsområder, Veisikkerhet («Road Safety») og Veiinfrastruktur. Illustrasjonene under fra selskapet gir en god oversikt over hva de ulike forretningsområdene blant annet inneholder.

Segmentene og produktene

Utklipp. Q4/2017-presentasjon

Forventet markedsutvikling

Når man skal vurdere Saferoad sin muligheter for videre lønnsom vekst, så vil det være avgjørende å vurdere etterspørselen etter den typen løsninger som selskapet selger. Etterspørselen etter Saferoad sine løsninger vil ikke helt uventet være nært korrelert med investeringene som blir gjort i veier i de geografiske markedene som selskapet har sin hovedvirksomhet.

Rent geografisk er Saferoad sin virksomhet konsentrert i Norden, Øst- og Sentral-Europa, men det vil være relativt enkelt for selskapet også å tilby produkter i andre deler av det europeiske markedet, og det er av den grunn naturlig å si at det relevante markedet er Europa.

Hvordan er så investeringer i veier og infrastruktur ventet å utvikle seg i Europa i årene fremover? Den er generelt flere faktorer som trekker i positiv retning, og flere av disse faktorene er særlig gunstig for Saferoad. La oss se på noen av faktorene:

For det første har, og vil EU investere mye veiinfrastruktur de neste årene. Målet er å bedre et veinett som har hatt en svak utvikling de siste årene. Investeringene er ventet å gi en positiv innvirkning på den økonomiske veksten i unionen. Det er forventet at markedene og produktsegmentene som Saferoad er en del av vil vokse med 3-5% de neste årene. I forhold til mange andre markeder, så kan veksten virke lav, men markedet for infrastruktur er typisk ikke et marked med høy vekst. Særlig positivt for Saferoad sin del er det at selskapet sine aller viktigste markeder (Sverige, Norge, Polen, og Tyskland), er ventet å oppnå en enda høyere vekst enn gjennomsnittet.

For det andre er det et økende fokus på veisikkerhet i det europeiske markedet. Veisikkerhet er et område hvor de nordiske landene ligger langt fremme, og det er derfor ikke unaturlig at et selskap med opprinnelse i et av disse landene har opparbeidet seg en god posisjon på produkter/løsninger knyttet til veisikkerhet. Erfaringene som Saferoad har opparbeidet seg bør gi selskapet en fordel etter hvert som stadig flere land øker fokuset på veisikkerhet. Målet til EU er en kraftig reduksjon av antall trafikkdrepte i unionene, og da vil Saferoad sin løsninger utvilsomt komme til nytte.

***

Generelt kan man forvente at markedene og produktsegmentene som Saferoad er en del av vil vokse med 3-5% årlig de neste årene. Det er i midlertidig ventet at selskapet sin aller viktigste produktområder og geografiske, vil kunne vokse enda raskere. Markedsutviklingen bør de neste årene kunne gi en sterk støtte til Saferoad sin egen vekst.

Følg Investing24H

/* ]]> */