Investing24H

Swedol: Sterk oppgang siden Q2-rapport

Det svenske selskapet Swedol har hatt en sterk utvikling siden Q2-rapporten ble publisert i slutten av juni. I forkant av rapporten gjorde jeg en analyse av Swedol, og konklusjonen ble at selskapet var undervurdert i forhold til de fundamentale verdiene.

Kursen var på analysetidspunktet i underkant av 28.0 SEK, mens den i dag ligger rundt 33 SEK. Verdsettelsen som ble gjort gav en sannsynlig reell verdi på rundt 40 SEK per aksje.

I analysen la jeg særlig vekt på at kjøpet av Grolls hadde gitt selskapet er godt fotfeste i Norden (utenfor Sverige). Det ble også påpekt at en integrasjon av Grolls kan gi grunnlag for marginforbedringer. Et større selskap muliggjør mer effektiv logistikk og utvikling av enda flere egne produkter. Inntekstvekst og marginforbedringer er alltid en god kombinasjon.

Q2-rapporten viste igjen at selskapet er på rett kurs, og at ledelsen ser store muligheter fremover. Jeg vil i denne korte artikkelen gå nærmere inn på noe av det som kom frem i rapporten, men jeg vil ikke gjøre noen ny verdsettelse. Jeg viser til den den relativt grundige analysen som ble gjort i juni om du ønsker en mer bred gjennomgang.

Q2-Rapporten

Swedol leverte et sterkt Q2, men man bør selvsagt være klar over at kjøpet av Grolls har hatt en kraftig påvirkning på selskapstallene det siste året. Dykker man mer grundig ned i tallene, vil man likevel se at man også hatt en god organisk vekst. Grolls-tallene er inkludert fra og med 8 juni 2016, noe som betyr at man fremover vil få en enklere jobb når man skal sammenligne nåværende tall med fjorårstallene.

Inntektene

Inntektene til Swedol i Q2 var på 777 MSEK, mens de i samme periode i fjor var på 523 MSEK. Veksten skyldes i stor grad at Grolls-virksomheten i større grad kommer til syne i årets tall, men også den organiske veksten var god i kvartalet. Første halvår hadde man inntekter på rundt 1450 MSEK, noe som betyr at inntektene i Q2 var litt høyere enn i Q1. Det at Q2 er bedre enn Q1 skyldes i stor grad at kundene som regel vil ha større aktivitet om våren enn det de har om vinteren.

Hvordan kan man regne med at inntektene til Swedol blir det neste? I gjennomsnitt har man sett at siste halvår har vært litt bedre for Swedol, og man kan derfor regne med at inntektene blir 1600 MSEK eller bedre i andre halvår. Skulle prediksjonen slå til, så vil man for 2017 få en omsetning på over 3000 MSEK.

Det bør nevnes at man ikke helt sikkert kan si om dynamikken i Grolls- virksomheten vil samsvare med resten av virksomheten. Med tanke på at både Grolls og Swedol retter seg mot den samme kundegruppen, så er det grunn for å tro at man vil ha omtrent den samme dynamikken i selskapet nå, som man hadde før oppkjøpet.

En omsetning på over 3000 MSEK er utvilsomt bra, men ledelsen har langt høyere ambisjoner i årene fremover.

Annonse

Målet om omsetning på 5000 MSEK i 2020. Realistisk?

For å rettferdiggjøre verdsettelsen på 40.0 SEK per aksje (eller mer) fra den foregående analysen, så er selskapet avhengig av både sterk inntektsutvikling og marginforbedringer. Ledelsen i Swedol har presentert et mål om en omsetningen på 5 mrd. i 2020, noe som vil bety en årlig vekst på rundt 18%+ (avhengig av hva man bruker som start- og sluttpunkt). Det bør legges til ledelsen innser at omsetningsmålet er svært ambisiøst, og målet bør derfor heller bør ses på som noe man ønsker å strekke seg mot. For at man faktisk skal nå målet, så er man avhengig av kraftig vekst i resten av Norden, men også en fortsatt god utvikling i Sverige.  

Hvor store er mulighetene i resten av Norden?

For øyeblikket er selskapet og dets kjeder representert i Sverige, Norge, Finland og Estland. Selv med en relativt god vekst (proforma), er det åpenbart at de store mulighetene fremover ikke ligger i de svenske markedet. Antar man at Swedol i år kommer til å ha inntekter på rundt 2500 MSEK i det svenske markedet, så er det grunn for å tro at den norske virksomheten bør kunne nå halvparten av omsetningen til svenske markedet om noen år. Ledelsen har informert at de vil ansette en Country manager for det norske markedet, noe som tyder på at man vil satse i det norske markdet.

Salget i de ulike markedene

Mulighetene i markeder utover Norge og Sverige er også gode, men foreløpig har man svært begrenset omsetning i land som Estland og Finland. Det er mulig man også vil se at selskapet forsøker seg i det danske markedet om noen år.

Kort sagt har Swedol gode vekstmuligheter i Norden, men det virke i overkant ambisiøst å oppnå en omsetning på 5000 MSEK i 2020 kun ved hjelp av organisk vekst. Svært høy vekst (oppkjøp og organisk) vil også kunne ha en negativ innvirkning på kostnadene/marginene.  

Marginene/ Kostnadene

Marginforbedringer er avgjørende for resultatforbedringene fremover. Det interessante med Swedol er at det er «relativt enkelt» å se hvor selskapet har potensial for å oppnå marginforbedringer.

Mange av forbedringene vil kunne komme fra å utnytte stordriftsfordelene knyttet til at man i dag er et langt større selskap (etter oppkjøpet av Grolls). Det fulle potensialet i den «nye» virksomheten vil ta lang tid å utnytte, og man bør forvente enkelte dårlige resultater på kort sikt som en følge av forbedringsaktivitetene. Foreløpig ser selskapet ut til å være spart for de store omstillingskostnadene, faktisk har man opplevd marginforbedringer siden oppkjøpet. Fremover bør man likevel forvente at ting kan variere litt.

Selskapet sitt finansielle mål er å oppnå en driftsmargin på 11%, noe jeg tror er innenfor rekkevidde. De store marginforbedringene vil etter min mening kunne oppnås med en omorganisering av butikknettverket (reduksjon i antall kjeder?), fokus på ett (to) effektive sentrallager, og økt fokus på egne produkter (egne produkter med ha høyere marginer).  La oss se litt mer detaljert på butikknettverket og logistikken.

Margin og inntektsveksten

Utklipp. Q2-rapport

Annonse

Følg Investing24H

/* ]]> */