Investing24H

Swedol – Godt svensk Investeringscase?

Det svenske selskapet Swedol selger utstyr og arbeidsklær mot både det profesjonelle markedet (industri-, bygg- og anleggssektoren osv.) og det private markedet. Man kan beskrive Swedol som en variant av Jula/Biltema, men som i langt større grad enn disse er rettet mot det profesjonelle markedet. Produktene til selskapet er generelt av høyere kvalitet og dyrere enn produktene man vil finne hos kjedene som hovedsakelig retter seg mot privatmarked.

Analysen er i flere deler. Bruk sidetallene under nederst på siden til å navigere mellom de ulike delene.

I denne analysen vil vi se nærmere på Swedol som er notert på Stockholmsbørsen. Hvorfor kan Swedol være et interessant investeringscase?

  • For et første har selskapet ambisiøse mål for både inntektsvekst (15% årlig) og marginene (EBIT-margin =11%), noe som alltid er en god kombinasjon. Det ser ut om selskapet klarer å levere relativt bra i forhold til disse målene.
  • For det andre har oppkjøpet av Grolls (en annen store aktør i markedet), styrket selskapet sin posisjonen i det nordiske markedet betydelig. Oppkjøpet gir stordriftsfordeler, og jeg mener at man allerede når kan se effekten av dette på marginene til selskapet. Swedol bør ha muligheter til å oppnå en sterk og bærekraftig posisjon i det nordiske markedet.
  • For det andre virker selskapet å være rimelig priset i forhold til potensialet fremover. Risikoen i selskapet er heller ikke avskrekkende høy. Snarere tvert imot.

Om Swedol

Swedol-gruppen selger varer gjennom butikkjedene sine Swedol, Grolls og Univern, gjennom e-handelskonsepter som Nima, og gjennom salgsagenter. Det meste av salget skjer gjennom de landsdekkende nettverket av Swedol og Grolls butikker. I slutten av Q1-17 hadde selskapet 99 butikker; 76 i Sverige, 18 i Norge, 4 i Finland og 1 i Estland.

Swedol sin posisjon i Markedet

Kilde: Presentasjon 2016.

Illustrasjonen er laget av selskapet, og posisjoneringen til selskapet kan fremstå som mer «genial» enn det som i virkeligheten er tilfellet.

Swedol retter seg hovedsakelig mot det profesjonelle markedet, og har som mål om å tilby produkter av høy kvalitet til en rimelig pris. Kundene er i stor grad å finne blant små og mellomstore bedrifter. Swedol tilbyr både eksterne produkter, men også egenproduserte produkter. Selskapet har på sikt et mål om å øke andelen egne produkter, noe som bør være mulig med et stadig økende butikknettverk.

Swedol sin virksomhet er fra og med 1. Januar 2017 delt inn i to divisjoner. Divisjonene står hver for omtrent halvparten av salget.  De to divisjonene:

Arbeidstøy og Personlig Beskyttelse

Verktøy og Supplies

Prosentene hvordan salgsinntektene fordeler seg på de ulike produktkategoriene innenfor en gitt divisjon.

Kilde. Q3(2017)-Rapport.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */