Investing24H

Swedol – Godt svensk Investeringscase?

Resultatforventninger

Resultatet er produktet av inntekter og marginer. En vellykket butikkjede kjennetegnes ofte ved gode (økende) marginer og inntektsvekst. Hvordan vil resultatutviklingen til Swedol være i årene fremover?

Jeg har tidligere vært inne på at det er sannsynlig at Swedol kan oppnå en årlig inntektsvekst på 10-15%, blant annet ved å ekspandere butikknettverket i Norden. På en annen side tror jeg at Swedol kan oppnå betydelige marginforbedringer ved å bedre logistikken og ved å tilby en enda større andel egne produkter. Marginforbedringer vil være et resultat av økende stordriftsfordeler knyttet til økt salg og et økende butikknettverk.

Kombinerer man forventinger til margin og salgsforventninger så får man et estimat for resultatforventningene. Inntekstvekst på 10-15% med marginforbedringer, vil nødvendigvis bety at man bør klare å oppnå en resultatvekst på 10-15%. Med hensyn på forventningene til inntektene og marginene, kan en resultatforventninger på 10-15% fungere som et konservativt anslag, med rom for at utviklingen i inntektene eller marginene blir svakere enn forventet.

En ting er forventninger til vekst, men hvor lenge kan man regne med å oppnå en vekst på 10-15%? Veksten er høy, og man bør normalt være forsiktig med å forvente at veksten skal være veldig mye høyere enn BNP-veksten over lang tid. Jeg har valgt å sette perioden med høy vekst til 7 år. Etter 7 år har jeg valgt å forvente at veksten blir 4%, altså litt høyere enn BNP-veksten. Jeg tror det er gode muligheter for at selskapet også skal klare å oppnå rimelig høy vekst også i noen år etter år 7, men samtidig har veksten langt frem i tid mindre betydelig for verdsettelsen av selskapet i dag.

Kapitalstrukturen og kontanter

Risikoen i Swedol sin kapitalstruktur må sies å være lav, selv om man hadde en til dels kraftig økning i gjelden i 2016. Før Grolls-oppkjøpet hadde selskapet ingen rentebærende gjeld. Kjøpet av Grolls ble stort sett finansiert med lån, men var det lurt?

For vurdere hvor lurt det var å finansiere oppkjøpet med lån, må man vurdere selskapet sin gjeldskapasitet – hvor sterk er selskapet sin evne til å håndtere gjeld. Swedol befinner seg i en bransje som man må si er relativt forutsigbar – det er sjeldent man vil se veldig store endringer fra år til år. På motsatt side bør det nevnes at selskapet ikke leverte veldig gode resultater forut for oppkjøpet, noe som isolert sett gir lavere gjeldskapasitet. I sum vil jeg si at gjeldskapasiteten er relativt god.

Et viktig moment er at selskapet i utgangspunktet ikke hadde rentebærende gjeld før oppkjøpet, og at det derfor var naturlig å finansiere oppkjøpet med lån. Man kan tenke seg at Swedol i utgangspunktet ikke ønsker ha spesielt mye gjeld, men heller bruke lån til å finansiere oppkjøp, noe som reduserer behovet for å hente inn mer kapital fra eierne (ofte negativt for kursen). Det bør likevel nevnes at selskapet senere har hentet inn penger fra investorene for å øke egenkapitalen.

Det bør også nevnes at selskapet i Q1 satt med 253 MSEK i kontanter, noe som bør være mer enn nok til å håndtere noen dårlige år.

Jeg konkluderer med at den finansielle risikoen i selskapet er lav.

Gjeldsvekst fra 2015 til 2016 (2016 til venstre)

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */