Investing24H

Regnskapsanalyse: Introduksjon

Analyse av finansielle nøkkeltall er en av de mest populære teknikkene for finansiell analyse. Nøkkeltallanalyse gir selskapseierne informasjon om trender innenfor deres eget selskap, ofte betegnet som trend eller tidsserieanalyse, og trender innenfor deres egen bransje, ofte betegnet som bransjeanalyse.

Nøkkeltallanalyse er ubrukelig hvis nøkkeltallene ikke sammenlignes. Når en gjør en bransjeanalyse, bruker de fleste benchmarkselskaper. Benchmarkselskaper er selskaper som en vurderer som mest like selskapet en studerer, med hensyn på f.eks. bransje (men ofte også når det kommer til andre faktorer). Det er også mulig å sammenligne ulike divisjoner(avdelinger) i et selskap, opp mot divisjonene til andre benchmarkselskaper.

Det finnes andre teknikker som kan brukes i finansiell analyse for å bestemme den finansielle tilstanden til et selskap, for eksempel er det mulig å gjennomføre en vertikal eller en horisontal analyse av finansregnskapet.  Disse teknikkene kan fylle inn noen av hullene skapt av begrensingene som finnens i nøkkeltallanalysen. Vi vil diskutere noen av begrensingene som finnes i nøkkeltallanalysen i slutten av denne artikkelen.  Først vil en i midlertidig se nærmere på ulike kategoriene som nøkkeltallene kan deles inn i.

De fem kategoriene

Finansielle forholdstall hjelper et selskaps nåværende og potensielle investorer med å forstå et selskaps generelle finansielle helse, så vel som selskapets tilstand i forhold i ulike spesifikke kategorier. Finansielle forholdstall kan deles inn i fem ulike kategorier:

Likviditetsmål

Likviditetstall fokuserer på et selskaps evne til å møte sine kortsiktige gjeldsforpliktelser. Innenfor denne kategorien fokuserer en på et selskaps omløpsmidler og kortsiktige gjeld.

Solvens (kapitalstrukturen)

Solvenstall fokuserer på selskaps evne til å møte sine langsiktige gjeldsforpliktelser. Innenfor denne kategoriene vil en fokusere på gjeld og egenkapital, og hvor store disse er i forhold til hverandre.

Forholdstall knyttet til kapitalstrukturen kan være gjeldsandel, gjeldsgrad, langsiktig gjeldsgrad og rentedekningsgraden.

Effektivitet eller omløpshastighet

Disse forholdstallene fokuserer på å måle hvor effektivt et selskap bruker kapitalen/eiendelene til å generere salg.

De vanligste forholdstallene er omløpshastigheten til varelageret, kundefordringene, og leverandørgjelden, men også kredittiden, størrelsen på arbeidskapitalen m.fl.

Når en bruker disse forholdstallene sammen kan de gi et godt bilde på hvor godt den aktuelle virksomheten blir styrt.

Lønnsomhetsmål

Lønnsomhetsmål er akkurat det som navnet indikerer. De fokuserer på et selskaps evne til å generere overskudd og til å levere avkastning på totalkapitalen og egenkapitalen. Lønnsomhetestallene måler hvor effektivt et selskap bruker eiendelene sine g hvor effektivt det styrer driften sin. Målene forsøker å besvare spørsmålene «Hvor lønnsom er virksomheten?» og «Hvor lønnsom er virksomheten i forhold til konkurrentene?»

Verdsettelsesmultipler

Multiplene gjør det mulig å knytte tall fra finansregnskapet (slik som resultat, omsetning, totalkapital, osv.) opp mot et selskaps verdsettelse (eller aksjepris). De fleste multiplene innebærer at en beregner en verdi på aksje (f.eks. resultat per aksje = EPS), før setter dette sammen med prisen per aksje, f.eks. P/E (pris/resultat). Multiplene gjør de enklere å sammenligne ulike selskaper, og gjør det mulig å si noe om den relative prisingen til selskapet, i forhold til markedet, bransjen, eller den historiske prisingen til selskapet.  

Problemer med nøkkeltallene

Benchmarking mot hva?

Det kan ofte virke naturlig å sammenligne et selskaps nøkkeltall opp mot medianen av bransjegjennomsnittet, men det er ikke nødvendigvis det lureste. En må spørre seg om en ønsker å være eier av et selskap som leverer gjennomsnittlige prestasjoner, eller om en ønsker å eie et selskap som leverer prestasjoner på høyde med markedslederen (eller bedre)? Selvsagt ønsker en å eie selskaper som leverer eller som har potensial til å levere topp prestasjoner. Det kan altså være lurt å både se på hva som er gjennomsnittet for ulike nøkkeltall, men også hva som er beste resultat for de ulike nøkkeltallene.

Nøkkeltallanalyse gir bare verdier, og ikke årsaken til de ulike verdiene

En kan beregne så mange nøkkeltall som man ønske, men hvis en ikke vet hva som ligger bak de ulike tallene så har de liten verdi. Finner en ut at et selskap har fått en stor svekkelse i likviditeten, så er det avgjørende å finne (en sannsynlig) årsak til denne svekkelsen. Er årsaken til svekkelsen alvorlig eller mindre alvorlig (tilfeldigheter). Nøkkeltallene egner seg godt til å sette fokus potensielle problemer.

Forskjellige divisjoner bør ofte sammenlignes med ulike bransjegjennomsnitt

Veldig store selskaper vil ofte bestå av flere divisjoner som produserer forskjellige produkter eller som tilbyr ulike tjenester. For at nøkkeltallanalysen skal bety noe, kan det være nødvendig å bruke forskjellig bransjegjennomsnitt på ulike divisjoner. Bruker en analysen på den måten, vil en kunne få en mer nøyaktig analyse, enn hvis en bare tar utgangspunkt i en bransje.

Ulike selskaper har ofte ulike regnskapspraksis

Ulike selskaper vil ofte bruke ulike metoder for å verdivurdering eiendelene sine. Hvis en sammenligner selskaper som bruker ulike metoder for å verdivurdere eiendelene, så vil ikke sammenligningen være nøyaktig. Et annet problem er avskrivninger. Ulike selskaper bruker ulike avskrivingsmetoder. Ulike avskrivingsmetoder vil ha ulik innvirkning på postene i finansregnskapet, noe som vil lede til en unøyaktig sammenligning.

Selskaper kan manipulere finansregnskapet

Nøkkeltallanalyse er basert utelukkende på tall som finnes i selskapenes finansregnskap. Hvis finansregnskapet ikke er så gode som de burde være for et selskap, samtidig som selskapet ønsker at bedre tall skal vise i finansregnskapet, så kan selskapet være fristet til å «pynte» på tallene i regnskapet.

Hva mener en med å «pynte» på regnsakepene? Selskapet vil foreta ulike typer transaksjoner på slutten av regnskapsåret, som vil påvirke finansregnskapet og føre til at regnskapstallene ser bedre ut. I starten av det påfølgende regnskapsåret justerer en så regnskapstallene, slik at de blir mer riktige. Dette er den enkleste formen for pynting.

Generelt er nøkkeltallanalyse som brukes med kunnskap og intelligens, og ikke på en mekanisk og uintelligent måte, et nyttig verktøy for en analytiker. Det er likevel viktig å være klar over begrensningene som ligger i nøkkeltallanalysen.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */