Investing24H

Regnskapsanalyse: Likviditet

Likviditetsgraden utrykker et selskaps evne til å betale sine kortsiktige kreditorer ved hjelp av de likvide midlene det har tilgjengelig. Likviditetsgraden beregnes ved å dele kontanter på kortsiktig gjeld. Graden viser antall ganger den kortsiktige gjelden kan dekkes ved hjelp av kontantene. Hvis denne er større enn 1.00, så betyr det gjelden kan dekkes fullt ut.

Likviditetsgrad = LT = likvide eiendeler / kortsiktig gjeld

Likviditetsgrad 1 («Current Ratio»)

Likviditetsgrad 1 er et finansielt forholdstall som måler om et selskap har nok midler til å betale den kortsiktige gjelden innen de neste 12 månedene. Graden sammenligner selskapets omløpsmidler med kortsiktig gjeld. Den utrykkes på følgende måte:

Likviditetsgrad 1 = Omløpsmidler / Kortsiktig Gjeld

  • Omløpsmidler er eiendeler i balansen som enten er kontanter eller som kan konveneres til kontanter innen et år. Typiske omløpsmidler inkluderer kontanter, bankinnskudd, kortsiktige investeringer, kundefordringer, varelager og en andel forhåndsbetalte forpliktelser/kostnader som skal betales innen ett år.
  • Kortsiktig gjeld blir ofte forstått som gjeld som må betales innen ett år eller innen driftssyklusen til et gitt selskap, avhengig av hvilken av periodene som er lengst.

Likviditetsgrad 1 er en indikasjon på et selskaps markedslikviditet og dets evne til å møte gjeldsforpliktelsene. Akseptabel Likviditetsgrad varierer fra bransje til bransje og er generelt mellom 1.5 og 3.0 for sunne bedrifter. Hvis et selskaps likviditetsgrad er innenfor dette området (1.5;3.0) så indikerer dette god kortsiktig finansiell styrke. Hvis kortsiktig gjeld overstiger omløpsmidlene (Likviditetsgraden er under 1.0), så kan selskapet ha problemer med å møte sine kortsiktige forpliktelser. Hvis likviditetsgraden er for høy, så er det ikke sikkert at selskapet bruker sine omløpsmidler effektivt eller sine finansieringstjenester. Dette kan også indikere problemer knyttet til arbeidskapitalstyring.

Lave verdier for likviditetsgraden (verdi under 1.00) indikerer at bedriften har problemer med å møte sine kortsiktige forpliktelser. Likevel, lave verdier trenger ikke å indikere et kritisk problem. Hvis bedriften har gode langsiktige prospekter, kan det være mulig for den å få lån på grunn av disse prospektene for å møte sine kortsiktige forpliktelser. Noen typer virksomheter operer vanligvis med en likviditetsgrad 1 på under 1.00. F.eks. hvis omløpshastigheten til varelageret er mye høyere enn tilsvarende for kundefordringene. Denne typen bedrifter kan operere med en lav likviditetsgrad 1.

Hvis alt annet er likt, så vil en kreditor som forventer å bli betalt innen 12 måneder, foretrekke en likviditetsgrad som er høy foran en som er lav. Sannsynligheten for at et selskap klarer å møte forpliktelsene det har de neste 12 månedene, øker med likviditetsgraden.

 

Følg Investing24H

/* ]]> */