Investing24H

Regnskapsanalyse: Solvens

Finansielle nøkkeltall kvantifiserer mange aspekter av en virksomhet og er en viktig del av den finansielle analysen av finansregnskapet. Finansielle forholdstall blir kategorisert i henhold til det økonomiske aspektet av virksomheten som det måler.

Nøkkeltallene gjør at man kan sammenligne:

  • Selskaper
  • Bransjer
  • Ulike perioder for samme selskap
  • Et selskap og bransjegjennomsnittet

Nøkkeltall er generelt ikke nyttige hvis de ikke blir sammenlignet med noe, slik som tidligere verdier for samme selskap eller mot et annet selskap sine verdier. Det er ofte vanskelig å sammenligne selskaper i ulike bransjer, som har ulik risiko, kapitalkrav og konkurranse.

Solvens

Nøkkeltall knyttet til måling av et selskaps solvens, måler et selskaps evne til å møte sine langsiktige forpliktelser. Nøkkeltall knyttet til måling av et selskaps likviditet, måler et selskaps evne til å møte sine kortsiktige forpliktelser.

Gjeldsandel

Gjeldsandelen måler et selskaps evne til å tilbakebetale den langsiktige gjelden. Gjeldsandelen er et nøkkeltall som viser den andelen av selskapets eiendeler som er finansiert ved hjelp av gjeld. Nøkkeltallet beregnes ved å dele den totale gjelden på totale eiendeler (evt. Totalkapitalen)

Gjeldsandelen = Total Gjeld / Totale Eiendeler

For det første vil høyere gjeldsandel, gi høyere risiko for selskapet. For det andre vil høyere gjeldsandel indikere lavere gjeldskapasitet for selskapet, som igjen vil redusere den finansielle fleksibiliteten. I likhet med alle andre finansielle nøkkeltall, så bør en sammenligne et selskaps gjeldsandel med bransjens gjennomsnitt eller andre konkurrerende selskaper.

Gjeldsandelen viser hvor stor andel av et selskaps eiendeler som er finansiert ved hjelp av gjeld. Hvis graden er under 0.5, så er det meste av eiendelene finansiert ved hjelp av egenkapital. Motsatt, hvis gjeldsandelen er over 0.5, så er det meste av eiendelene finansiert gjennom gjeld. Selskaper med høy gjeld kan en si er «høyt belånt». Et høyt belånt selskap kan være farlig, hvis kreditorene begynner å kreve at lånene betales tilbake.

Rentedekningsgrad («Interest Coverage»)

Rentedekningsgraden er et mål på et selskaps evne til å innfri sine gjeldsforpliktelser. Graden kan beregnes enten ved å dele EBIT eller EBITDA på rentekostnaden.

Rentedekningsgraden = EBIT(DA) / Rentekostnaden

Hvor:

  • Rentekostnad («Interest Expense») – finner en i resultatregnskapet
  •  EBIT (“Earnings Before Interest and Taxes» / Resultat Før Renter og skatter) – er et mål på selskapets resultat som ekskluderer rente- og skattekostnaden. EBIT er forskjellen mellom driftsinntektene og driftskostnadene.
  • EBIT = Revenue – Operating Expenses (OPEX) + Non-operating Income
  • Operating income = Revenue – Operating expenses
  • EBIT = Inntekter – Driftskostnader + Driftsuavhengige overskudd
  • Driftsoverskudd = Inntekter – Driftskostnader
  • EBITDA (“Earnings Before Interest,Taxes, Depreciation and Amortization» / Resultat Før Renter, Skatter, Avskrivninger, Amortisering). EBITDA gir innsikt i lønnsomheten I driften i en virksomhet.EBITDA viser lønnsomheten til et selskap gitt sine nåværende eiendeler og drift. Tallet tar ikke hensyn til at faste eiendeler slittes ned (koster noe å bruke de) og på et tidspunkt må erstattes.

Hvis EBITDA er negativ, så har virksomheten et alvorlig problem. Motsatt så vil ikke en positiv EBITDA automatisk implisere at selskapet generer kontanter (likvider). EBITDA ignorerer endringer i arbeidskapitalen (vanligvis nødvendig for at en bedrift skal vokse), kapitalkostnader (nødvendig for å erstatte eiendelene som har blitt brutt ned), skatter, og renter.

Rentedekningsgraden er et godt verktøy å bruke for å undersøke et selskaps evne til å møte sine gjeldsforpliktelser. Når graden er lavere enn 1.0, så generer ikke bedriften et tilstrekkelig overskudd fra driften til å møte sine renteforpliktelser. Bedriften er da avhengig av å bruke av kontantbeholdningen for å utligne forskjellen ellers så må den låne kapital. Typisk så vil en rentedekningsgrad under 2.5 være et dårlig tegn.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */