Investing24H

Analyse av NEL Q4/2018

Muligheter for hydrogenbasert sjøtransport

I tidligere analyser har vi påpekt at det er store muligheter for å benytte hydrogen i skipsfarten, noe også NEL har innsett. Sammen med Hexagon Composites og PowerCell så NEL tidligere opprettet samarbeidsselskapet HYON. HYON tilbyr helhetlige systemer som inkluderer hydrogenproduksjon, lagring av hydrogen, og ikke minst konvertering av hydrogen til elektrisitet (brenselceller). Ved å tilby en helhetlig løsning, så har HYON som mål å gjøre det enklere for (potensielle) kunder å velge hydrogenbasert transport. NEL sin rolle i samarbeidet er at de skal levere hydrogenproduksjon og fylleløsningene.

HYON annonserte i desember at de hadde mottatt støtte gjennom den norske finansieringsordningen PILOT-E til realiseringen av to maritime FoU-prosjekter; en høyhastighetsferje og en mindre fraktebåt. Målet med begge prosjektene er å realisere sjøbasert nullutslippstransport ved hjelp av kostnadseffektiv hydrogen.

Kort om de to prosjektene:

  • Prosjekt ZEFF – hurtigferje
    •  Hurtigferje med en marsjfart på mellom 25 og 40 knop. Vil kunne ta mellom 100 og 300 passasjerer.
  • Prosjekt SeaShuttle – frakteskip med automatisk lastehåndtering  
    • Målet med skipet er å flytte last fra vei til sjø på en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte.

ZEFF (øverst) og SeaShuttle (nederst)  

Hentet fra Q4/2018-presentasjon

Både frakteskipet og hurtigferjen bør ha gode muligheter for å lykkes, og da kanskje særlig i Norge. De to prosjektene kan bidra til at en senere kan realisere hydrogenskip med stadig økende krav til rekkevidde og kapasitet.

Det kan nok være fornuftig å først utvikle hydrogenskip med kort rekkevidde som stort sett beveger seg mellom de samme havnene. Rent infrastrukturmessig vil det være enklere å lage fyllestasjoner som i utgangspunktet skal benyttes av bestemte skip, enn å lage et bredt nasjonalt/globalt nettverk før hydrogenskip i realiteten er blitt utbredt. Etterhvert som utbredelsen av hydrogen øker, så vil man etterhvert også klare å skape et nettverk av hydrogenfyllestasjoner ment for skipsfarten.

I forhold til hydrogenbasert sjøtransport, så er det verd å nevne at det åpenbart ikke vil være slik at hydrogenbasert sjøtransport vil utvikles uavhengig av landbasert hydrogenbasert transport. I utgangspunktet har NEL tenkt at man for eksempel i Norge lage større regionale hydrogenproduksjonsanlegg som muliggjør en kostnadseffektiv produksjon, men som er lokalisert slik at man aldri trenger å frakte hydrogenet lengre enn 2.5 timer.

Om man tenker seg anleggene som er illustrert under blir realisert, så vil det åpenbart også gjøre det enklere for skipsfarten rundt kysten å ta i bruk hydrogen. Etterhvert som bruken av hydrogen går opp, så vil det åpenbart være fornuftig å lage nye anlegg som er nærmere kundene, men de regionale anleggene kan åpenbart fungere godt på middels lang sikt, og bidra til at grunninvesteringene begrenses.  

Litt mer: “HYON receives PILOT-E funding for two zero-emissions maritime projects using fuel cells and green H2

Mulige regionale anlegg

Hentet fra Q4/2018-presentasjon

Slutt

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */