Investing24H

Analyse: NEL og Q3/2018

Bussmarkedet: Svært konkurransedyktige hydrogenbusser

Bussmarkedet ser ut til å kunne bli svært interessant for NEL i årene fremover, særlig med tanke på at hydrogenbusser i mange tilfeller vil ha lavere totale kostnader gjennom levetiden enn det som er tilfellet for dieselbusser og rene batteribusser. La oss se på et eksempel fra Norge som ble presentert på Q3-presentasjonen, før vi ser nærmere på potensialet til hydrogenbusser i Europa.

Norge: Hydrogenbusser er konkurransedyktige

Eksempelet fra Q3-presentasjonen viser at hydrogenbusser kan ha lavere totale eierkostnader (TCO) per NOK/km enn batteri- og dieselbusser.

Av illustrasjonen under ser vi at hydrogenbussene kommer marginalt bedre ut enn dieselbussene rent kostnadsmessig, men her bør man nok påpeke at mange av bussaktørene i Norge nok uansett vil villige til å akseptere litt høyere kostnader for en hydrogenbuss enn for en dieselbuss. Lavere eierkostnader for hydrogenbussene er åpenbart bra, men en sammenligning mot batteribusser er muligens enda mer interessant.

La oss kort se hvor hydrogenbussene har fordeler, og hvor de rent kostnadsmessig har ulemper i forhold til batteribussene.

Ulempene. Som vi ser av illustrasjonen, så er det særlig når det kommer til «drivstoff» – og vedlikeholdskostnader at hydrogenbussene kommer dårlig ut i forhold til batteribussene. Det er åpenbart at hydrogenbussene vil ha høyere drivstoffkostnader, siden man som kjent har et betydelig effektivitetstap. Det som muligens er litt overraskende når det kommer til drivstoffkostnadene, er at disse kostnadene strengt tatt ikke utgjør en veldig stor andel av de totale kostnadene. Når det det kommer til vedlikeholdskostnadene, så er det også godt kjent at disse kostnadene vil være høyere for hydrogenbusser enn hva de vil være for batteribusser.

Fordelene.Den største fordelen til hydrogenbussene er åpenbart at man ikke trenger å installere en like stor mengde batterier som man trenger i rene batteribusser. Det kan også nevnes at for hydrogenbussene sin del, så vil man kunne konsentrere fyllestasjonene, mens for batteribussene er man i stor grad avhengig av å ha et ladenettverk langs de aktuelle rutene (mest effektivt). Det kan også neves at batteribussene vil kreve økte kostnader knyttet til personell.

Totale eierskapskostnader i NOK/km (i Norge)

Hentet fra Q3-presentasjonen  

Endringer i fremtiden? På sikt kan man forvente at batteriprisene vil falle, men samtidig vil også en økning i produksjonen av hydrogenbusser gjør at produksjonskostnadene vil falle.  

Det er ikke gitt om batteribusser eller hydrogenbusser vil være det beste alternativet de neste tiårene, men mye er avhengig av lengden på rutene som skal kjøres. På lange ruter (mellom byer) så vil åpenbart hydrogenbusser ha en fordel, mens på korte og lokale ruter vil ofte batteribusser kunne være det mest fornuftige alternativet.

TCO i Norge også være representativt for resten av Europa?

Norge er åpenbart et relativt lite marked, og det er verd å spørre seg om tallene over også vil være representative for resten av Europa? Generelt vil avgiftssystemet i Norge gjøre at mange miljøvennlige transportalternativer vil komme bedre ut her enn mange andre steder i Europa. Det vil også være slik at gjennomsnittsnivået for strømprisen i ulike land kan påvirke hvilke alternativ som vil være best. Når det er sagt, så tyder mye på at hydrogenbusser i det minste vil kunne være et godt alternativ for de lengre bussrutene, og hydrogenbusser vil nok også være en nødvendighet for at EU skal nå sine utslippsmål.  

Med tanke på de nevnte tingene, så er det ikke overraskende at EU også har en satsing på hydrogenbusser. NEL har allerede vunnet enkelte nøkkelkontrakter knyttet til viktige hydrogenbuss-initiativer i Europa. I neste del ser vi nærmere på NEL sine muligheter i det europeiske bussmarkedet.

Mulighetene i Europa

H2BusEurope-programmet som NEL er en del av har mottatt støtte av EU på MEUR 40 for å levere 600 hydrogenbusser og infrastruktur i Europa. Rundt 1/3 av bussene skal visstnok komme i Danmark. NEL vil ikke helt overraskende stå for leveringen av fyllestasjonene, og man vil da selvsagt dra nytte av fabrikken man allerede har i danske Herning.

H2BusEurope

Utklipp fra Q3-presentasjon.

EU vil gjennomføre en betydelig satsing på nullutslippsbusser i Europa, noe som åpenbart også må kreve hydrogenbusser. Det er naturlig at NEL sin fabrikk i Danmark kan bli svært viktig for NEL de nærmeste årene.

Mulighetene er også store i det asiatiske markedet, men det diskuteres ikke her.

Følg Investing24H

/* ]]> */