Produksjonsekspansjon
I denne delen så ser vi nærmere på selskapet sin fremtidige fabrikk på Notodden, som vil innebære en kraftig vekst i produksjonskapasiteten av elektrolyser. Investeringene er i dag beregnet til å være på rundt MNOK 150, noe som absolutt ikke høres for mye ut i forhold til at fabrikken vil mer enn tidoble produksjonskapasiteten.
Den nye fabrikken er forventet å være i drift i 2020, men vil ikke ha full kapasitet. I årene etter 2020, så vil kapasiteten kunne økes etterhvert som etterspørselen økes. Full kapasitet er forventet å være på inntil 360 MW per år, men en skal ikke se bort fra at produksjons kan økes utover det.
Det er åpenbart at det er Nikola-samarbeidet som gir grunnlaget for den kraftige økningen i produksjonskapasiteten, men veksten i produksjonskapasiteten har også langt mer langsiktige fordeler for NEL utover at den gir grunnlag for en betydelig inntektsvekst. La oss se på de langsiktige virkningene av den nye fabrikken.
Kostnadsreduksjon (åpner nye markeder).En betydelig produksjonsøkning gir åpenbart også grunnlag for en kraftig effektivisering i produksjonen. NEL har annonsert at produksjonen ved den nye fabrikken vil bli sterkt automatisert (der det er fornuftig), noe som selvsagt også en større produksjon gir grunnlag for. Hvor mye kan så kostnadene reduseres? Ifølge NEL ser man for seg en kostnadsreduksjon på rundt 40%, noe som kan høres fornuftig ut.
Hvordan vil man så fordele gevinsten av kostnadseffektiviseringen? På den ene siden gir selvsagt reduserte kostnader grunnlag for høyere marginer (fordel NEL). På en annen side gir også lavere kostnader grunnlag for lavere priser for (potensielle) kunder (fordel kunder). Mest sannsynlig vil man nok se både lavere priser og høyere marginer. Lavere priser vil åpne nye markeder for selskapet, samtidig som selskapet åpenbart også er avhengig av økte og positive marginer.
Styrket konkurransefortrinn (utnytte teknologien bedre). NEL er anerkjent for å ha de beste, og mest effektive elektrolysene, samtidig som selskapet har klart å lage et sammenhengende modulbasert integrerte løsninger. Det er åpenbart at det vil være fornuftig med en oppskalering av produksjonen, og dermed bedre utnyttelse av den teknologien man besitter. Den nye fabrikken vil både gi bedre utnyttelse av teknologien og kompetansen, men også lavere kostnader. I sum vil en sterk teknologi, og lavere kostnader gi selskapet et styrket konkurransefortrinn.
I de neste delene ser vi nærmere på noen av de viktigste vekstområdene til NEL. Mange av vekstområdene har blitt diskuterte i tidligere analyser, og vi vil derfor ikke gi en grundig analyse av mulighetene.