Investing24H

Analyse Kværner – Q3/2018

.

Kværner-kursen har ikke opplevd noen stor utvikling det siste året, selv om kursen har svingt en del (se under). I denne analysen ser vi litt nærmere på utvikling til Kværner den siste tiden, men også hva som eventuelt kan drive kursen til nye nivåer. Avslutningsvis vil vi gi en kort vurdering av prisingen til selskapet. Det vil ikke bli gjort en verdsettelse av selskapet.

*Ny kontrakt på MNOK 900 ble rapportert samme dag som denne analysen ble publisert. Kontrakten Ikke diskutert i analysen, men ordrereserven ser åpenbart enda litt mer hyggelig ut. Analysen ble påbegynt 29.10

Kursutvikling det siste året (fra DN Investor)

Utklipp fra DN Investor

Inntekter og ordrereserve

I denne delen fokuserer vi først på ordrereserven, før vi deretter ser nærmere på utviklingen til inntektene. Avslutningsvis vurderer vi de fremtidige vekstmulighetene.  

Ordrereserven: Stabil de siste kvartalene

Kværner sin ordrereserve opplevde et kraftig hopp i Q1. Selskapet signerte i Q1 en kontrakt med Equinor om levering av moduler til plattformdekket på produksjonsskipet for Johan Castberg-feltet. Kontrakten var på rundt 3.8 milliarder norske kroner. Siden Q1-18, så har ordrereserven holdt seg relativt bra, noe som skyldes at nye ordre i stor grad har kompensert for fullførte ordrer (som gir inntekter).  

Stabil ordrereserve i 2018  

Presentasjon Q3/18

Ser man på utviklingen over litt lengre tid (se under), så er det tydelig at det er en positiv tendens i ordrereserven. I 2017 hadde selskapet en reserve på rundt 8.1 mrd., mens man i år nok kan forvente at reserven vil være enda litt høyere (klarer dette uten at noen nye ordre i Q4)  

Ordrereserve: Positiv utvikling siden 2017

Investorpresentasjon Februar 2018

Q3/18-presentasjon

Inntektene  

Inntektsutviklingen vil normalt følge utviklingen i ordrereserven, men siden kontraktene nødvendigvis blir inngått før de kan skape inntekter, så må man forvente at inntektsutviklingen vil henge litt etter (vil «lagge»).

For Kværner sin del, så har inntektsutviklingen vært litt svakere de siste kvartalene. En del av den svake inntektsutvikling de siste kvartalene kan forklares med at mange av prosjektene er i en relativt tidlig fase. Når det er sagt, så indikerer også ordreutviklingen siden Q4/17 at inntektene vil stige fremover. For 2018 sett under ett så forventer selskapet en total inntekt på rundt 7 mrd., noe som i så fall vil bety en nedgang fra i fjor, og inntekter i Q4 på rundt 1.5 mrd.

Inntektsutvikling de siste kvartalene

Presentasjon Q3/18

Negativ trend for inntektene de siste årene

Investorpresentasjon, Februar 2018

Forventninger til fremtidig vekst  

La oss kort vurdere fremtidig inntektsutvikling, men da på sett og vis også den fremtidige ordrereserven. Hovedsakelig vil inntektene komme fra to ulike segmenter; tradisjonelle segmenter og vekstsegmenter.

Vekst i tradisjonelle segmenter

Mye tyder på at inntektsutviklingen vil snu innen noen få kvartaler, og man kan nok også forvente at 2019 rent inntektsmessig vil bli bedre enn 2018. Etterspørselen fra tradisjonelle markeder har vist god utvikling den siste tiden, noe som både har blitt stimulert av en høyere oljepris, men også som en følge av utviklingskostnadene for prosjektene har blitt redusert. Det siste er selvsagt også et resultat av at Kværner, men også ens konkurrenter har klart å kutte kostnadene, noe som åpenbart var en nødvendighet i et marked preget av lavere oljepriser.

Kværner har klart å redusere sine kostnader mye i den vanskelige perioden etter oljeprisfallet, noe som sånn sett har redusert den største ulempen til et selskap som har sin store tyngde i Norge.  Den store fordelen til Kværner har vært selskapet sin sterke kompetanse, og rykte for å levere i tide. Mange av oljeselskapene har de siste årene lagt mer og mer vekt på evnen til presis og «feilfri» levering, og litt mindre vekt på direkte pris. Generelt kan det være svært mye å tjene på oljefeltene produserer olje som tidlig som mulig. Flere selskaper gir også bonuser for presis og feilfri levering, noe som bør gi Kværner en fordel.

Tradisjonelle Segmenter

Investorpresentasjon, Februar 2018

Vekstsegmenter

De tradisjonelle segmentene er hovedsakelig fokusert rundt en oljesektor i vekst, hvor man delvis også ser en god del store prosjekter med behov for forholdsvis stor plattformer. Der er ikke forventet at utviklingen av nye felt vil stoppe opp i årene fremover, men det er grunn for å tro at nye prosjekter vil være litt mindre, og at prosjektene muligens i større grad vil handle om å øke utvinningen fra eksisterende felter. Det er også logisk at etter hvert som flere felt blir eldre, så vil også behovet for avvikling og resirkulering av gamle installasjoner øke.

Det ovennevnte, eller den nye virkeligheten, er noe Kværner forsøker å tilpasse seg til. Fremover må man i nok økende grad spørre seg om selskapet kun er kapabelt til å gjennomføre prosjekter med tilknytning til olje- og gassektoren, eller er egentlig selskapets kompetanse mye bredere enn som så. I realiteten kan man tenke på Kværner som et selskapet som er i stand til å levere komplekse installasjoner som hovedsakelig skal ha sitt virke over- eller under vann. Langt tilbake i tid var selskapet konsentrert rundt skipsbygging, nå handler det meste om olje- og gassinstallasjoner, og fremover kan selskapet i økende grad være konsentrert rundt f.eks. fornybar energi (havvindmøller).  

Vekstsegmenter

Investorpresentasjon, Februar 2018

Fremover kan man nok forvente at inntektene til Kværner igjen vil øke. I første omgang er det nok fornuftig at selskapet konsentrer seg om de tradisjonelle segmentene, men fremover er man nok også avhengig av å følge med i utviklingen, og gradvis dreie virksomheten mot vekstsegmentene. Mye av den kompetansen man har i dag, kan nok også benyttes i de nye segmentene.

Følg Investing24H

/* ]]> */