Investing24H

XXL, KID og Europris: Muligheter i Retail?

Felles utfordringer

Etter en individuell gjennomgang av de tre handelsselskapene, så kan det være fornuftig å se på noen av de felles utfordringene selskapene har, og som derfor kan være noe av årsaken til den svake utviklingen man har sett. La oss begynne med konkurransen for nettaktørene.  

Konkurranse fra nettaktører

De fleste av de mer tradisjonelle handelsselskaper som selger varer rettet mot forbrukerne (muligens med unntak av rene matkjeder) opplever i dag at konkurranse er økende. Mye av årsaken til at konkurranse intensiveres, skyldes den økende konkurransen fra nettbutikker, som enten har, eller ikke har egne fysiske butikker. Nettbutikkene gir forbrukerne tilgang på et langt større utvalg av produkter, men gjør det også enkelt å sammenligne priser på varene.

Flere nettbutikker gir de tradisjonelle kjedene langt større konkurranse. Et resultat av den økende konkurransen har vært at varer langt oftere er på salg, noe som delvis også skyldes at nettbutikkene enklere kan justere lagerbeholdningen av enkeltvarer.

Når salgsvarer utgjør en større del av markedet, som så vil det åpenbart være en utfordring for de mer tradisjonelle billigkjedene, siden disse vil ha utfordringer med å konkurrere mot de rene nettaktørene når det kommer til responstid.

Den siste tiden har svenske H&M fått en del medieoppmerksomhet på grunn av sine utfordringer med å få solgt sesongvarer, noe som har resultert i lageroppbygging (også kjent som «H&M-syke»). Mange har ment at også Europris lider av syken, og i den sammenheng er det også naturlig å spørre seg også XXL og Kid kan eller vil bli rammet. Det som uansett er tydelig er at investorene reagerte svært negativt på Europris sine utfordringer med å selge sine egne sesongvarer. Mye av Europris (men også for øvrig XXL) sin virksomhet er nettopp bygget rundt sesongvarene, og det er derfor noe man helst bør lykkes med, selv om man selvsagt må regne med at man ikke kan treffe alle sesongene like godt.

Hva gjør så de tre konkurrentene for å møte konkurransen fra nettaktørene, men også de generelle endringene i markedet?Alle de tre aktørene har i dag en sterk nettsatsing, samtidig som de forsøker å optimalisere logistikken. Det er viktig at man er i stand til å konkurrere med nettaktørene på deres egen hjemmebane, men det er også viktig at man utnytter mulighetene til å koble nettsatsingene sammen med sine tradisjonelle butikker. Selv om mye av handelen flyttes til nett, så vil det også i fremtiden være behov for fysiske butikker.

Begrenset med gode vekstmuligheter fremover

En annen utfordring som de tre aktørene deler i ulik grad, er at de etter hvert begynner å få begrenset med vekstmuligheter. De vekstmulighetene som finnes, vil normalt generere lavere marginer (Jf. at man allerede har etablert butikker på de beste stedene, og kannibalisering på allerede etablerte butikker).

ForKid sin del, så har kjeden en markedsandel på rundt 33% i Norge, noe som begrenser de videre vekstpotensialet. En mulighet vil være å etablere seg i resten av Norden, men man vil samtidig ikke kunne utnytte de samme konkurransefortrinnene i f.eks. Sverige og Danmark, som man kan utnytte i Norge, noe som gjør at ny virksomhet vil levere lavere marginer.  

For Europris sin del, så er også mulighetene i Norge begrenset, men med tanke på det svenske oppkjøpet, så vil man nok vokse i Sverige. Til tross for den fremtidige inntektsveksten i Sverige, så er det lite sannsynlig at man vil kunne oppnå de samme gode marginene i Sverige, som man har i Norge. Når det er sagt, så kan man ved å ha virksomhet i Norge og Sverige skape en så konkurransedyktig aktør, at man også vil være i stand til å konkurrere mot store europeiske aktører på sikt.  

XXL er den største aktøren av de tre, og for XXL ligger de store vekstmulighetene åpenbart utenfor det nordiske markedet, og da i første omgang i tyskspråklige markeder (Østerrike, Sveits og Tyskland). Også XXL må vente at ny vekst (eller nye varehus) vil levere marginer som er under dagens gjennomsnittsnivå. I dag er det den norske virksomheten som leverer de beste marginene, men fremover vil den norske virksomheten utgjøre en stadig mindre del av den totale virksomheten til selskapet, noe som vil presse marginene til selskapet nedover. Også for XXL sin del, så kan man forvente svakere relativ resultatvekst i årene fremover.  

I summå altså alle aktørene forvente at den relative inntektsveksten vil reduseres i årene fremover, samtidig som lønnsomheten til ny virksomhet vil være lavere enn det man ser for den eksisterende. Rapporter fra selskapene om svekket inntektsvekst og marginer som man ser og vil se fremover, legger åpenbart et litt pessimistisk slør over selskapene, men det kan ofte også lede til underprising av selskapene.

Følg Investing24H

/* ]]> */