De individuelle selskapene
I denne delen ser vi nærmere på de tre ulike selskapene, og da med et hovedfokus på prisingen, og mulige årsaker til den svake utviklingen selskapene har opplevd det siste året. Det blir ikke gjort en verdsettelse av selskapene, og vi vil derfor støtte oss på kursmålene som eksterne aktører har for de ulike selskapene. Kursmålene, og estimatene for øvrig, er hentet fra DN Investor. Vi viser til tidligere analyser publisert på Investing24H om du ønsker dypere analyser av de tre selskapene (finnes flere analyser, men de har ulik ferskhetsgrad)
Gjennomgangen av de individuelle selskapene starter med selskapet som har opplevd den minst dårlige utviklingen (Kid), og avsluttes med en gjennomgang av XXL, som er det selskapet som har opplevd den svakeste utviklingen det siste året. Vi tar forbehold om at kursen til selskapene vil kunne endre seg før analysen blir publisert.
KID (Kurs: 35.70. Kursutvikling: -16%)
Kid er den av de tre selskapene som har opplevd den minst dårlige utvikling det siste året, og utvikling har faktisk vært positiv siden sommeren (se under).
Kursutviklingen til KID det siste året
Hentet fra: https://investor.dn.no/#!/Aksje/S146/KID/Kid
Hva skyldes den negative utviklingen det siste året?Den negative kursutviklingen skyldes nok en kombinasjon av ting:
Endringer i ledelsen. I mai kom meldingen om at CEO skulle gå til billigkjeden Nille (en slags konkurrent), mens det i juni ble meldt at også CFO slutter i selskapet (begynner hos hovedeier Gjelsten). Med tanke på at CEO’en Kjersti Hobøl opprinnelig kom inn for å redde Kid, så er det heller ikke overraskende at markedet reagerer negativt på en nyhet om at CEO ikke bare skal slutte, men også overta styringen av en slags konkurrent. Nå skal det også sies at aksjen har styrket seg etter at det ble meldt at XXL sin driftsdirektør overtar som CEO. Den tidligere driftsdirektøren har erfaring fra de nordiske landene, noe som kan indikere at man på sikt vil vurdere en inntreden i andre nordiske land.
Begrenset videre potensial for inntektsvekst? Kid har i dag 140 butikker, og har en markedsandel på rundt 33% i bransjen «home textile». Med tanke på den imponerende markedsandelen, så vil det være vanskelig for Kid å vokse veldig mye raskere enn resten av markedet, noe også grafen til venstre under illustrerer.
Den årlige markedsveksten har i gjennomsnitt vært rundt 2%, men Kid har vokst betydelig raskere, noe som har gjort at selskapet har tatt markedsandeler. Man ser at inntektsveksten har vært fallende, noe som kan forklares med begrensede muligheter til å øke markedsandelen ytterligere. Det er naturlig forvente at inntektsveksten vil falle i årene fremover, men hvor mye?
Ifølge selskapet, så forventer man å øke antall butikker med 3-5 årlig, i tillegg forventer man en LFL-vekst på 3-4% årlig(LFL-vekst kan kort forklares med vekst i omsetningen per butikk) (se Årsrapport side 37).
Forventningene til LFL-veksten virker å være litt for høye, i det minste i et langsiktig perspektiv, men det vil være mulig å vokse forholdsvis raskt. En av grunnene til den svake kursutviklingen den siste tiden, er nettopp at LFL-veksten har vært svak (se under). En sterk LFL-vekst vil utvilsomt bli viktigere etter hvert som mulighetene for å etablere nye lønnsomme butikker blir redusert.
Når det gjelder nye butikker, så kan man forvente at disse vil kunne gi en årlig vekst på 2-3.5%, i det minste om inntektene per nye butikk blir lik gjennomsnittet for de allerede etablerte butikkene. I sum vil ledelsenes forventninger indikere at de tror på en inntektsvekst på 5-7.5% i årene fremover. Selv tror vi det vil være urealistisk å vokse veldig mye raskere enn markedet i fremtiden, noe som gjør atvi tror en vekst ned mot det nedre sjiktet (5-6%)vil være mest fornuftig. Veksten fra 2016 til 2017 var for øvrig på rundt 6.8% (8.9%).
Inntekts – og markedsvekst
Fra Q2/2018-presentasjon
Begrenset med mulighet for marginforbedringer? Når det gjelder marginene, så kan man nok forvente at disse vil holde seg relativt stabile. Selskapet store og økende markedsandel, bør gjøre Kid svært konkurransedyktig, og selskapet bør f.eks. kunne drive svært effektiv logistikk og markedsføring. Marginene falt litt det siste kvartalet, men vi venter altså at marginene skal holde seg relativt stabile i årene fremover, men utviklingen er litt avhengig av hvor mye selskapet fokuserer på inntektsvekst. Høy inntektsvekst vil som regel bety at man også må etablere butikker på litt mindre gunstige steder, eller eventuelt på steder som kannibaliserer på eksisterende butikker. Resultatet er at disse nye butikkene, men også eksisterende butikker vil være mindre lønnsomme.
Totalt sett tror vi ikke på noen stor marginreduksjon, noe som gjør at resultatutviklingen omtrent vil være på nivå med inntektsveksten fremover.
Kid: Fortsatt undervurdert?
En enkel verdsettelse basert på estimatene indikerer en prising rundt i overkant av 50 NOK per aksje, noe som er litt høyere enn gjennomsnittet blant analytikerne som følger selskapet (se under), men både gjennomsnittsanalytikeren og vi tror altså at selskapet i dag er undervurdert.
Kursmål og estimater for KID
Hentet fra: https://investor.dn.no/#!/Aksje/S146/KID/Kid