Marginer og resultater
Det er nevnt tidligere at marginene til Infront har vært fallende over tid, og i stor grad skyldes fallet ambisjonene om global vekst. Marginene vil etter all sannsynlighet øke i årene fremover. Spørsmålet er hvor god marginene faktisk kan bli de neste årene, men også i et mer langsiktig perspektiv?
I 2017 leverte man et årsresultat på 4.3 MNOK, noe som tilsvarte en resultatmargin på rundt 1.7%. På lengre sikt er det vanskelig å vurdere potensialet, men det kan være naturlig å ta utgangspunkt i aktører i samme eller nærliggende bransjer når potensialet skal vurderes. Et problem når man sammenligner med marginene til konkurrerende virksomheter, er at virksomhetene i denne bransjen tildeles vil være svært forskjellige når det kommet til tjenestene de leverer. Generelt er også størrelsen på virksomhetene svært forskjellige. I sum må man anta at virksomhetene i bransjen vil ha et svært forskjellig marginpotensial, noe som gjør en sammenligning vanskelig.
Resultater de siste årene
Kilde. Årsrapport 2017
Til tross for store bransjeforskjeller, så kan det være fornuftig å se nærmere på et par ulike selskaper som opererer i samme, eller i nærliggende bransjer:
Thomson Reuters er åpenbart et betydelig større selskap enn Infront. Selskapet hadde en omsetning på rundt 14 mrd. EUR i fjor, og leverte i samme år en nettomargin på rundt 13%.
SIX Financial Information (SIX FI) er en del av SIX Gruppen, som har sitt hovedkvarter i Sveits. Vi kjenner ikke nettoresultatet til SIX FI, men vet at gruppen leverte en nettomargin på rundt 10%. I årsrapporten til SIX kan en finne EBIT for de ulike segmentene, noe som forteller hos at SIX FI leverte en EBIT-margin på rundt 6.7% i 2017, noe som altså må bety at nettomarginen til SIX FI ville vært lavere enn 6.7%. Kan Infront SIX FI sammenlignes med Infront? En naturlig vurdering vil være at Infront sin virksomhet gir større grunnlag for å skape høyere marginer enn et selskap som har mer fokus på å levere data.
Utifra marginene til SIX FI og Thomson Reuters, så kan det være naturlig at tro at Infront vil kunne være i stand til å levere en nettomargin på 10% eller mer i et langsiktig perspektiv. Generelt gir bransjen svært gode muligheter til å oppnå god marginer, og da særlig med tanke på de dels store inngangsbarrierene, men samtidig også mulighetene for å bygge sterke komparative fortrinn for aktører som faktisk lykkes (betydelige stordriftsfordeler). Gitt at Infront lykkes i årene fremover, så bør en nettomargin på >10% være innenfor rekkevidde.
Kombinerer man inntektsestimatet på 350 MNOK for 2021, med en mulig nettomargin på 10% i samme år, så står man igjen med et resultatestimat på 35 MNOK for 2021, noe som tross alt ikke virker veldig urealistisk. Estimatet på 35 MNOK i 2021 trenger ikke nødvendigvis å oppnås med en kombinasjon av inntekter på 350 MNOK, og en nettomargin på 10%. Det er selvsagt mulig å nå estimatet med en høyere (lavere) inntekt og en lavere (høyere) margin.
Gitt at man faktisk oppnår et resultat på 35 MNOK i 2021, basert på en inntekt på 350 MNOK, og en nettomargin på 10%, så bør det også være gode muligheter for ytterligere vekst.