Inntekter og Inntektsvekst
I denne delen ser vi nærmere på hvordan inntektene fordeler seg mellom ulike land og på ulike produkter. De historiske tallene kan bidra til å avdekke selskapets fremtidige potensial.
Hvor kommer inntektene fra i dag?
Vi har tidligere sett at inntektene økte fra 210 MNOK i 2016 til 253 MNOK i 2017, noe som gir en relativ vekst på rundt 20%. Fra 2015 til 2016 hadde man en vekt på rundt 9%. Hvor kommer veksten fra?
Q1/2018-rapporten til Infront avdekker tydelig at inntektsveksten de par siste årene har kommet fra det svenske markedet (se under). På årsnivå økte inntektene for den svenske virksomheten fra rundt 95 i 2016 til 129 MNOK i 2017 (+34 MNOK). De nevnte tallene, men også tallene som presenteres under, viser tydelig at Infront bare er i en startfase rent vekstmessig. For øyeblikket står markedet utenom Sverige og Norge for bare rundt 7% av omsetningen.
Inntektene fordelt på region og produkter
Kilde. Presentasjon i forbindelse med Q1/2018
Årsinntekter fordelt på Land
Kilde. Årsrapport 2017
__
Årsinntekter fordelt på Produkter
Kilde. Årsrapport 2017
* Inter-Segment». Totalinntektene for de ulike segmentene i oversiktene over er tydeligvis ulike de tallene som man kan regne seg frem til ved hjelp av søylediagrammene som ble presentert tidligere. Forskjellen skyldes at man inkluderer salg mellom segmentene i tabellene over. I Infront sitt tilfelle drives som nevnt mye av virksomheten fra Oslo (leverer tjenester til de andre segmentene) og det er derfor naturlig at den norske delen vil ha høyt internt salg.
Hvordan vil veksten være i årene fremover?
Norge? Basert på de tidligere presenterte tallene, så synes det klart at veksten fremover i liten grad vil komme fra Norge. Man kan se en tydelig inntektsutflating for det norske segmentet, men flere løsninger kan selvsagt også gi litt økt potensial i det norske markedet.
Resten av Norden? Når det gjelder resten av Norden, så er det tydelig at potensialet er større. Nå skal det sies at den svenske delen etterhvert også begynner å bli relativt stort, men årlige inntekter på rundt 200 MNOK bør være mulig i for den svenske delen av virksomheten på sikt. For resten av Norden utenom Sverige, så er det åpenbart at Finland og Danmark hver for seg bør kunne ha et potensial tilsvarende den norske virksomheten (muligens litt mindre). Med tanke på at man allerede har kontorer i Finland og Danmark, og er en stor aktør i Norge og Sverige, så bør det absolutt være gode muligheter for at Infront kan bli en stor aktør også i Danmark og Finland.
Globalt? Man har allerede etablert kontorer i Storbritannia, Frankrike og Sør-Afrika, og flere kontorer vil sannsynligvis komme på lengre sikt. Foreløpig har resultatene av den globale satsingen latt vente på seg.
Fra de tidligere presenterte tallene så man at inntektene fra «Other» eller det globale segmentet (inkluderer også Finland og Danmark) lå på rundt 17.5 MNOK i 2017, og segmentet leverte EBITDA på rundt -7 MNOK. Foreløpig er altså virksomheten utenfor Norge og Sverige en kostnad, men det er også naturlig med tanke på at grunninvesteringene som må gjøres i disse markedene før de vil være i stand til å generere inntekter, men forhåpentligvis også bidra til positive resultater noen år frem i tid.
Infront har forsøkt å satse i land som befinner seg omtrent i samme tidssone. Satsingen i Frankrike og London er naturlige, og man vil anta at man også vil ønske å etablere kontorer i andre større europeiske land. Når det kommer til satsingene i Sør-Afrika, så må man nok kunne si at denne satsingen er litt mer uvanlig (i det minste for et såpass lite selskap som Infront).
Satsingen i Sør-Afrika har derimot gitt resultater, og man har blant annet etablert et partnerskap med den lokale aktøren Nutcracker Technologies. Nutcracker tilbyr også en handelsplattform, men løsningene til Nutcracker og Infront kan integreres. For kunder av Nutcracker, så betyr samarbeidet med Infront at de får tilgang til en mer effektiv plattform og økt tilgang på data. Infront har også gjort investeringer i Sør-Afrika som har bedret datatilgangen betydelig, noe som bør gjøre at man kan tilby et svært konkurransedyktig produkt. Sør-Afrika har totalt rundt 56 mill. Innb., noe som i seg bør gjøre landet attraktivt, selv om det reelle kundepotensialet i forhold til størrelsen på befolkningen er begrenset som følge av at gjennomsnittsinntekten også er betydelig lavere enn i f.eks. de nordiske landene.
I sum bør Infront sine globale vekstmuligheter være store. Ledelsen mål er at inntektene fra ikke-nordiske markeder skal stå for rundt 30% av de totale inntektene i 2021 (Se «Future Outlook» side 18 i Årsrapport 2018).
Antar man at den nordiske delen av Infront stod for rundt 250 MNOK av inntektene i 2017, og at denne delen av virksomheten konservativt kan heve inntektene til 270 MNOK++ innen 2021 (hovedsakelig vekst i Norden utenom Norge), så må den globale delen stå for en inntekt på 81 MNOK i 2021.
Total vil hele Infront basert på forutsetningene i 2021 ha en total inntekt på rundt 350 MNOK. En omsetning på 350 MNOK vil utgjøre en årlig (geometrisk) inntektsvekst på rundt 8.5% frem til og med 2021. Med tanke på veksten de siste kvartalene, det at man allerede har etablert flere globale kontorer, og at man har inngått avtaler som enda har gitt særlig med inntekter, så er det mye som tyder på at man bør klare å levere i forhold til vekstmålet.