Investing24H

(1/2) Analyse NEL og Q1/2018 ++

Spesifikk Kunde: Nikola

Hydrogen-lastebilprodusenten Nikola vil etter all sannsynlighet bli Nel sin viktigste kunde i årene fremover, og av den grunn kan det være naturlig å se nærmere på utviklingen rundt Nikola. Nedenfor ser vi nærmere hvordan utviklingen til Nikola har/kan ha en innvirkning på Nel sin fremtidige utvikling.

Fra Anheuser-Busch til Nel

Nøkkelordre

Nikola mottok 3.mai en ordre på 800 lastebiler fra Anheuser-Busch (InBev) som er det største bryggeriet i verden. Ordren er av en størrelse som gjør at det er vanskelig å tro at kunden kun har positiv PR som mål. Alt tyder på at bryggeriet faktisk tror at lastebilene vil være lønnsomme å ta i bruk. En kunde på denne størrelsen vil åpenbart gjøre grundige analyser, og ordren har derfor en svært positiv signalverdi overfor andre potensielle kunder. Ifølge Nikola skal man kunne begynne å levere lastebiler til bryggeriet allerede fra 2020.

$9 mrd. i ordrer

Nikola skal visstnok ha reservasjon for $9 mrd. på lastebilen. Ingenting tyder på at det nevnte tallet er uriktig, men man kan spørre seg om alle disse reservasjonene faktisk vil ende i salg? Generelt må man regne med at noen vil trekke seg, men gitt at selskapet holder tidsplanen bør man være positiv. En potensiell risiko kan selvsagt være at Nikola selger (leaser ut) lastebilene med betydelige garantier, noe som åpenbart også gjør det enklere for potensielle kunder å ta steget, men samtidig øker det selvsagt også risikoen for Nikola. Selskapet garanterer blant annet gratis hydrogen for en periode, men hvor god kontroll har man med kostnadene for å produsere den fornybare energien? Nikola tilbyr også garantier for hele leasingperioden på 7 år. Generelt tar Nikola mye av risikoen, men det er vel nok også nødvendig når man skal selge et nytt type produkt?

Mange lastebiler krever også mange fyllestasjoner

Nikola sin opprinnelige utfordring var å selge nok lastebiler til å kunne rettferdiggjøre et nødvendig hydrogennettverk i Nord-Amerika. Med tanke på antall lastebiler som er reservert, så synes det klart at man kan rettferdiggjøre investeringene i nettverket.

Hvor mange fyllestasjoner vil trenges? Planen til Nikola er å bygge 364 fyllestasjoner i Nord-Amerika (resten av verden kommer utenom), men flere stasjoner må selvsagt bygges om selskapet lykkes. 364 fyllestasjoner er et betydelig antall, og det er generelt god grunn for å tro at Nel vil motta ordre på en god del av disse.

For det første har Nel blitt valgt til eneste leverandør på de første titalls stasjonene.

For det andre er Nel sine systemer kjent for å være integrerte og effektive, noe som åpenbart vil være viktig for Nikola.

For det tredje vil det nok være ønskelig fra Nikola sin side å holde stasjonen relativt like, noe som vil være vanskelig om man involverer ulike typer leverandører.

Til tross for de nevnte poengene, så bør man på ingen måte forvente at Nel vil få alle ordrene.

En betydelig utfordring for Nel sin del, er om man faktisk er i stand til å øke produksjonen så raskt som nødvendig for å bygge nettverket. Betydelige investeringer er åpenbart nødvendig, og ved fabrikken på Notodden blir en utvidelse av produksjonen nå vurdert (allerede kjøpt lokaler).

Spørsmålet er om produksjonskapasiteten på Notodden uansett vil være tilstrekkelig til å levere den nødvendige mengden elektrolyser? Personlig tror jeg at Nel sin modulbasert tankegang har en stor verdi i utbygging av nettverket, siden det vil gjøre at man ikke vil være like avhengig av å bygge store stasjoner umiddelbart, noe som gjør at man kan fokusere på god spredning av stasjonene. I den første tiden etter at produksjonen av lastebilene er startet, så vil en tilstrekkelig utbredelse av stasjonene være den største utfordringen, og ikke kapasiteten ved de ulike stasjonene. Nettverket kan også i starten tilpasses hovedkundenes behov.

Nel has delivered over 3,500 hydrogen solutions in over 80 countries since 1927. We are confident they can deliver”

Scott Perry, Nikolas COO i pressemelding 15 November 2017

Uansett utvikling, så er det liten tvil om at de nest par årene vil bli spennende for Nel sin del.

364 fremtidige fyllestasjoner i Nord-Amerika

Kilde. https://nikolamotor.com/stations

______

Bolk 2 publiseres Søndag 27.05. I Bolk 2 ser vi nærmere på strømpris vs. dieselprisen. Hva må strømprisen være for at hydrogen skal være konkurransedyktig?

Vi ser også nærmere på mulighetene for hydrogenbusser, og hvor konkurransedyktige hydrogenbussene i dag er og kan bli mot  mot andre typer busser.

______

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

_______

Følg Investing24H

/* ]]> */