Investing24H

Analyse: Saferoad (SAFE) – Vi prøver igjen!

Fremtidige finansielle mål

Saferoad har satt flere mål for utviklingen på middels langt sikt, og man har foreløpig bare delvis nådd disse. Fremtidige finansielle mål bør optimalt bestå av en kombinasjon av mål som til sammen støtter opp en sunn utvikling. Man bør hensynta både risiko og avkastningsmuligheter. Saferoad har som de fleste andre med uttalte mål satt fremtidige mål for margin, inntektsvekst og kapitalstruktur. Vi vil kort gå se nærmere på de finansielle målene, men også diskutere realismen i disse.

Saferoad sine finansielle mål

Utklipp. Q4/2017-presentasjon

Inntektsvekst på 5% (6%). Inntektsveksten har vært god de siste årene, og 2017 var ikke noe unntak. Det fremtidige vekstmålet er bare litt over estimatet for markedsveksten i Europa de neste årene, noe som i seg selv bør gjøre målet realistisk. Det kan legges til at selskapet representerer en svært liten andel av det totale markedet i Europa, noe som gjør at både organisk vekst, og vekst gjennom oppkjøp bør være mulig.

Den fremtidige inntektsveksten vil ikke være problemet fremover. Hovedutfordringene vil være knyttet til lønnsomheten til driften og at man klarer å gjøre lønnsomme oppkjøp. På mange måter vil ikke det årlige vekstmålet på 5% være noe man må strekke seg mot, men sannsynligvis heller være noe man over tid ikke bør holde seg for høyt over. Høy vekst kan være en indikasjon på at man setter lavere krav til selskapene man kjøper (dårlig investering), eller/og at man inngår mange, men dårlige kontrakter.

EBITDA-margin 10% (7.3%). Marginene har som nevnte blitt svekket det siste året, og det er nå 37% opp til målet på om en EBITDA-margin på 10%. Avstanden til målet sier to ting. På den negative siden er man langt fra oppnå den lønnsomheten som man ønsker. På den positive siden er det tydelig at ledelsen tror at lønnsomhetspotensialet fra dagens nivå er betydelig. En lønnsomhetsforbedring kan være en viktig «kilde» til kursvekst fremover, akkurat som den negative marginutviklingen har vært viktig for den negative kursutviklingen man har sett.

For å si noe om det fremtidige marginpotensialet, så kan det være fornuftig å starte med hva som er årsaken til marginsvekkelsen man har sett, siden det videre kan si noen om disse negative faktorene enkelt kan snus. I Saferoad sitt tilfelle har man sett en negativ marginutvikling på mange områder, og det er derfor vanskelig å peke på noe veldig spesifikk grunn til svekkelsene. Det som i midlertidige er tilfelle for mange av selskapets segmenter er at kostnadene blant annet har økt som følge av økende råvarekostnader. Det er åpenbart råvarekostnadene vil variere over tid, og utviklingen i disse kostnadene vil normalt være vanskelig å predikere når kontrakter inngås. I neste periode kan man se at kontrakter blir gjort til høyere priser (tar hensyn til høyere råvarekostnader), samtidig som råvarekostnadene kan vise seg å falle. Poenget er at marginene vil variere som følge av råvarekostnadene, og man bør typisk legge litt mindre vekt på negativ utvikling som skyldes en økning i slike kostnader.

Hele marginsvekkelsene skyldes ikke økende råvarekostnader, noe stammer også fra den økende konkurransen man har sett i mange markeder. Økende konkurranse har medført lavere inntekter per kontrakt, men også at man har fått problemer med å utnytte den tilgjengelige kapasiteten.

Opprinnelig må man anta at selskapet hadde en fordel på løsninger knyttet til veisikkerhet, men det økende fokuset i Europa på veisikkerhet har gitt økende konkurranse fra andre aktører, også i hjemmemarkedet i Norden.

Hva gjør ledelsen for å forbedre marginene? Det er åpenbart at marginforbedringer vil være for resultatutviklingen i årene fremover, og dermed noe man absolutt bør ha et stort fokus på. Ledelsen har igangsatt en rekke restruktureringsprosjekter, deriblant i den svenske delen av virksomheten. Det er grunn for å tro at man bør kunne oppnå synergier ved å utnytte erfaringene og kompetansen man har fra særlig veldrevne enheter andre steder gruppen.

Kapitalstrukturen. (Netto Rentebærende gjeld /EBITDA) = 2.5 (2.0).  Gjeldsnivået er godt innenfor rammene. Selskapet bør ha tilstrekkelig kapasitet til å øke gjelden om større restruktureringer eller oppkjøp skulle gi behov for det.  

Utbytte. Saferoad har Utbetalt mer enn målet. Generelt bør man ikke betale utbytte gitt at selskapet har gode og prosjekter som sannsynligvis er verdiskapende. Har man derimot tilgjengelig likviditet (kontanter) og gode muligheter for å gjeldsfinansiere eventuelle nye oppkjøp/prosjekter, så bør man åpenbart ikke sitte på pengene. I dagens situasjon er det nok fornuftig å betale et utbytte som ligger over målet, men man bør som investor forvente at utbytte kan variere etter mulighetene som selskapet ser i markedet.

Følg Investing24H

/* ]]> */