Investing24H

Analyse: EVRY – underpriset IT? (2/2)

Dette er andre og siste del av analysen av EVRY. Forgående del kan du lese her.

Forventninger

I de neste delene vil vi utarbeide estimater for den fremtidige utviklingen til inntektene og marginene, som så videre brukes til å estimere den fremtidige utviklingen i resultatene, som til slutt brukes for å gjøre verdsettelsen av selskapet. I utgangspunktet er det vanskelig å si noe fornuftig om utviklingen langt frem i tid, og vi har derfor valgt å ha hovedfokuset på en kortere estimatperiode.  

La oss begynne med inntektsforventningene.

Inntektsforventninger

Inntektsvekst vil for mange selskaper være det som driver resultatveksten, men det har ikke vært tilfellet for EVRY de siste årene.

Vi har tidligere vært inne på at EVRY er en betydelig aktør i markedet som selskapet opererer i, og har vært gjennom en storstilt omorganisering. Ingen av disse to tingene taler for stor relativt inntektsvekst. Selv forventer ledelsen en inntektsvekst på rundt 2% i 2018, noe som på ingen måter kan sies å være veldig optimistisk. Hva med veksten på litt lengre sikt?  

Tidligere vi estimert den fremtidige markedsveksten i Europa til rundt 8% årlig frem mot 2021, noe som åpenbart er en del bedre enn ledelsens vekstestimat for i år.

Global

Med tanke på vekstestimatene for Europa og internasjonalt, så er det åpenbart at det kan være fornuftig å øke fokuset på markene utenfor Norden. I 2017 stod segmentet «Global Delivery» («Other») for under 300 mNOK, og ifølge Q4-rapporten var bare 60% av dette utenfor Norden, noe som vil si rundt 180 mNOK. Det er åpenbart at selskapet også bør ha en mulighet til å øke markedsandelene i land utenfor Norden, og da kanskje særlig på områder hvor man sannsynligvis har et komparativt fortrinn.

Området knyttet til finansielle tjenester bør være et området hvor det kan være en stor fordel å øke spre seg litt mer globalt. Finanssektoren er global sektor, og man derfor relativt enkelt kunne gjøre nødvendige tilpasninger til kunder utenfor Norden. Blant mindre finansielle institusjoner (banker) bør man ha en særlig mulighet til å vokse, siden disse selskapene er avhengig av å utvikle/drifte store deler av systemene eksternt.

Generelt har digitaliseringen i Norden, og da også i den finansielle sektoren kommet lengre enn i mange andre europeiske land. Dette gjøre at EVRY som en av de store leverandørene i det nordiske markedet bør være godt posisjonert for videre vekst i Europa. Det er også verd å nevne at marginene for «Financial Services» ligger betydelig høyere enn for «EVRY Norway» og «EVRY Sweden», noe som gjør at en global ekspansjon også vil kunne bidra til ytterligere marginheving.

Inntektsfordeling på segmenter (tall i mNOK)

Mindre bedrifter

Historisk har EVRY sine kunder vært store bedrifter (DNB, Posten osv.) Problemet med å ha relativt få, men store kunder er risikoen. Med en overvekt av store kunder, så vil et kundetap kunne ha stor negativ effekt på både topp- og bunnlinjen. Det er åpenbart at økt fokus på mindre kunder kan redusere risikoen, men også gi verdifull vekst i fremtiden.

Generelt ser man mindre og mindre kunder etterspør stadig avanserte systemer, men som samtidig er kostnadseffektive. EVRY sin ledelse har indikert at SME (små og mellomstore bedrifter) fremover vil være et av fokusområdene.

Med tanke på selskapet sin kompetanse knyttet til utviklingen av finansielle plattformer, som må sies å være langt mer avansert, så bør man ha gode muligheter til å lage en bra «SME-plattform». Et økende antall funksjoner kan utvikles til plattformen, og så kan man tilpasse plattformen til den enkelte bedrift med de funksjonene de trenger. Generelt bør EVRY ha gode muligheter til å skape en kostnadseffektiv plattform. Kunder i SME-segmentet bør kunne blir viktige i årene fremover, men noen stor innvirkning på inntektene bør man nok ikke regne med de første årene.

SME-plattformen til EVRY

I sum er det grunn for å tro at inntektsveksten de neste årene vil være relativt lav. EVRY er i dag en stor aktør i fokusområdet sitt i Norden, noe som nødvendigvis begrenser vekstpotensialet. Det som i midlertidig trekker opp er forventningene er at markedet for IT-tjenester etter alt å dømme vil vokse raskt de neste årene. For EVRY sin del har vi identifisert de største vekstområdene i SME-segmentet og i det europeiske markedet, og da særlig på tjenester rettet mot finanssektoren.

I tall vil jeg forvente en årlig inntektsvekst på 3% de neste årene, men rundt 2% det neste året. Jeg forventer at veksten vil kunne øke neste år som en følge av økt fokus på topplinjevekst etter flere år med omorganisering. Estimatet for neste år er omtrent på nivå med ledelsens og konsensus blant analytikerne som følger selskapet.

Følg Investing24H

/* ]]> */