Investing24H

Analyse: EVRY – underpriset IT? (1/2)

EVRY er et av de ledende IT-selskapene i Norden, og ble re-notert på Oslo Børs sist sommer etter noen års fravær. Etter at EVRY ble tatt av børs i 2015 gjennomgikk selskapet en kraftig restrukturering, noe som blant annet resulterte i kostnadskutt og bedre resultater. EVRY sin markedsverdi steg kraftig fra selskapet ble tatt av børs i 2015, til det ble re-notert i 2017, men hvordan har utviklingen vært siden børsnoteringen? Etter noteringen må utviklingen sies å ha vært svak.

Med først øyekast ser EVRY rent verdsettelsesmessig billig ut. PE ligger rundt 11.0 og PE basert på estimatene for 2018 er på i overkant av 9.0. Lav PE betyr ikke nødvendigvis at selskapet er billig, og man bør blant annet selv vurdere selskapets potensial for vekst- og marginutvikling. Det som gjør EVRY interessant, er selskapet virker å være godt posisjonert for å dra nytte av den tilsynelatende stadig økende etterspørselen etter ny og bedre teknologiske løsninger. Alt ligger til rette for at veksten i markedet vil være bra fremover, men hvordan vil EVRY som en stor nordisk aktør i sektoren utvikle seg?

I denne analysen vil vi altså se nærmere på EVRY, og som alltid vil fokuset være på å identifisere nøkkeldrivere som kan bidra til å si noe om en mulig fremtidig utvikling i marginer og inntektsvekst. Marginer og inntektene er videre sentrale når en skal si noe om den fremtidige resultatutviklingen, og dermed også verdsettelsen til selskapet. La oss først se litt nærmere på hva selskapet faktisk gjør.

Analysen er i flere deler. Bruk “sidetallene” nederest på siden til å navigere mellom sidene.

Bakgrunn

Opprinnelsen til EVRY kan spores tilbake til 1960- og 1970-tallet, og har i det alle mest av tiden vært nært knyttet til statlige norske selskaper. Posten var f.eks. den største eieren fra midten av 90-tallet til selskapet ble kjøpt og tatt av børs av oppkjøpsfondet Apax Partners i 2016.

I årene før avnoteringen i 2015 var problemet til EVRY at de hadde høye kostnader og lav kvalitet. Det siste medførte muligens ikke helt uventet til misfornøyde kunder. EVRY var på mange måter et typisk case for et PE-fond. I perioden etter avnoteringen har kostnadene blitt kuttet, samtidig som man har økt kundefokuset i virksomheten. Det nye fokuset har gjort at selskapet i dag i større grad kan tilby løsninger som kundene faktisk etterspør.

Under «børspausen» valgte EVRY også å satse stort på å styrke sin posisjon knyttet til skytjenester. Skytjenester har blitt svært viktige de siste årene, blant annet som en følge av raskere og bredere internettilgang, men også som følge av økende krav til mobilitet/fleksibilitet. I dag er det åpenbart at et IT-selskap av EVRY sitt format, vil få problemer om man ikke har en klar strategi når det kommer til søketjenester. Situasjonen i det internasjonale markedet for skytjenester domineres av en håndfull teknologigiganter. Store selskaper som Amazon(AWS), Microsoft (Azure), Google (Google Cloud) og IBM er blant noen ytterst få som har et eksisterende økosystem og en finansiell styrke til å konkurrere.

Hva kreves for å konkurrere mot teknologigigantene når det kommer til skytjenester og datasenter? For det første krever dagens globale verden at man har en bred dekning av datasenter, som helst skal være store nok til at tjenestene skal kunne tilbys billig nok, noe som i sum krever investeringer på flere titalls mrd. kroner. For det andre er det et økende krav til tjenester knyttet til skytjenestene, noe som åpenbart krever store årlige investeringer. I sum er det altså vanskelig for en liten lokal aktør som EVRY å konkurrere mot gigantene på tilsvarende tjenester.

For EVRY sin del har man istedenfor å forsøke å ta opp konkurransen med gigantene, valgt å inngå partnerskap med de viktigste aktørene. EVRY benytter og tilbyr i dag skytjenestene til teknologigigantene i det nordiske markedet, i tillegg til at man selv utfyller med egne tjenester som de nevnte aktørene ikke kan, eller vil tilby, men som kundene i Norden etterspør.

Vi kommer ikke til å gi en veldig mye mer utfyllende beskrivelse av selskapet enn det vi allerede har gjort, men vi viser til selskapet sine årsrapporter og nettside om man ønsker en raskt introduksjon til selskapet sin virksomhet. Fokuset her er på analysen. I neste del ser vi på konkurransesituasjon i markedet til EVRY.    

Mer:

Følg Investing24H

/* ]]> */