Investing24H

Analyse: Borregaard (BRG) i hundre? (2/2)

Marginer

Borregaard har over tid opplevd stigende marginer. På den ene siden synes det klart at man har lykkes med å effektivisere produksjonen (økt automatisering), samtidig som man i økende grad har sett at produksjonen har blitt dreid mot produkter som leverer høyere marginer (ofte også færre konkurrenter). På en annen side er det også klart at ytre faktorer som det i liten grad er mulig å påvirke, også har hatt en sterk påvirkning på marginutviklingen.

Når man skal forsøke å predikere den fremtidige utviklingen, så kan det ofte være et problem at man på estimeringstidspunktet har historisk høye marginer. Det er lett å tenke at man også i fremtiden vil oppnå tilsvarende gode marginer som man opplever i dag. Når man bruker for høyere marginer vil åpenbart også verdsettelsen bli for optimistisk.

Hvilke marginer bør man forvente i årene fremover?

Generelt bør man først vurdere hva som har vært årsaken til at man i dag har historisk høye marginer. Fortrinnsvis bør årsaken være knyttet til interne forhold, siden disse som regel er langt mer påvirkelige enn eksterne forhold (valutasvingninger osv.).  Tidligere har vi blant annet diskutert selskapet sine sterke komparative fortrinn, noe som åpenbart er et godt argumenter for høyere marginer.

Borregaard har sterk innovasjon, og har vært flinke til å effektivisere prosessene, noe som åpenbart har bidratt til bedre marginer. Det bør også nevnes at selskapet de siste årene også har dratt nytte av bedre valutaforhold, og antakelig også lettere tilgang på folk som en følge av oljekrisen (eksterne forhold). I sum tror jeg at de interne årsakene til bedre marginer overgår de eksterne.

Den stabile og langsiktige utviklingen i marginene som Borregaard har opplevd bør sies å være et godt argument for at marginene faktisk vil kunne holdes på et relativt høyt nivå også fremover. Mer svingende marginer ville på sin side vært et argumentet for at de nåværende marginene vil vært mer eller mindre tilfeldige.

Generelt er det altså gode argumenter for at man kan håpe på gode marginer, men man bør absolutt ikke forvente at f.eks. resultatmarginene vil holde seg rundt 13%. Gjennomsnittet for hhv de siste 8 og 4 årene er 7.9% og 9.7%.  Selv om 13% er høyt, er det usannsynlig å tro at marginen fremover vil bevege seg ned mot 8%, men en margin ned mot 10% bør absolutt vurderes som sannsynlig. I en verdsettelse bør man modellere for at marginen kan bevege seg mot et nivå mellom 10% og 13%.

I neste del vil vi se nærmere på resultatet og resultatutvikling. I resultatdelen vil planen være å trekke sammen mye av den tidligere diskusjonen, med et mål om å komme frem til resultatestimater som det vil være mulig å benytte i en verdsettelse.  

Marginutviklingen

Tall i mNOK. Alle prosenttallene er i forhold til inntektene.

Bruttomarginer og OPEX%

Resultatmarginer

Følg Investing24H

/* ]]> */