Borregaard sine finansielle mål
Et selskap sine finansielle mål sier noe om hva ledelsen tror er økonomisk realistisk å oppnå over tid. Finansielle mål er ofte veldig konkrete («ROCE>15% over tid» osv.), noe som gjør at det blir veldig synlig når man ikke når målene, og sånt sett må man regne med ledelsen investerer mye prestisje i å oppnå de kommuniserte målene. Det synes klart at man som investor bør ta målene seriøst.
La oss straks se på Borregaard sine finansielle mål, men la oss først se på tre ting man bør ha i tankene når man studerer selskapers finansielle mål:
- For optimistiske mål? På den ene siden vil ofte ledelsen overvurdere mulighetene fremover, noe som gjør at man ikke bør stole blindt på at de fremtidige målene faktiske vil oppnås. På en annen side bør man være observant på mål som er mindre ambisiøse enn hva de faktiske resultatene den siste tiden skulle tilsi. Det siste kan tyde på ledelsen mener at selskapet har overprestert de siste årene.
- For høy målfokusering. Når ledelsen presenterer såpass konkrete finansielle mål, investerer de også en anselig porsjon prestisje i å nå disse målene. Som investor bør man være obs på selskaper som fokuserer for mye på de konkrete målene på bekostningen av andre viktige ting. Konsekvensen av for mye fokus på konkrete mål kan på sikt bety lavere verdiskapning.
- «Bokser inn» mulighetene? Et selskap som f.eks. bare har et mål om en årlig inntektsvekst på over 10%, vil kunne oppnå dette «enkelt» ved å oppkjøp eller produksjonsvekst for mindre lønnsomme, men lett omsettelige produkter. Resultatet av et for høyt fokus på inntektsvekst kan f.eks. være lavere avkastning på kapitalen, lavere marginer, men også lavere verdsettelse. Det er åpenbart viktig at man setter finansielle mål for tilstrekkelige mange områder, slik at selskapet i minst mulig kan oppnå et bestemt mål på bekostning av andre viktige ting.
La oss se på de viktigste finansielle målsetningene til Borregaard, og diskutere hva de kan fortelle oss om hva ledelsen tror om fremtiden.
ROCE > 15% før skatt over forretningssyklusen. Har de siste 2 årene ligget over 21%, og man skal en del år tilbake før man så ROCE < 15%. Man har de siste årene sett gode priser på produktene, samtlige som man har sett en dreining i produktmiksen mot produkter med bedre lønnsomhet. Produktmiksen blir gradvis bedre og bedre, mens det er vanskelig å si noe sikkert om prisutviklingen. Svært sannsynlig at man når målet.
Netto Arbeidskapital (NWC) på 20% av Driftsinntektene. Trenden er nedadgående, og ligger i dag rundt 17.2%. NWC/Inntekter sier blant annet noe om hvor effektiv lagerstyring man har (råvarer, ferdigvarer osv.). Generelt ønsker man at NWC skal være lav, men for lav kan bety leveringsproblemer til kunder (lavere kundetilfredshet) og produksjonstopp (tap av inntekter). Man bør generelt forvente at NWC vil variere en del.
Kapitalstruktur. NIBD (Netto rentebærende gjeld) på mellom 1.0x og 2.0x EBITDA. Ligger i dag på rundt 0.59, men med tanke på at resultatene har vært relativt gode de siste årene, så bør man nok ha litt å gå. Alt tyder likevel på at man har mulighet for å øke gjelden en del. Målet til selskapet er å opprettholde investeringsgrad (kredittvurdering over BBB- (Standard&Poor) eller høyere)
Lav gjeld
Utklipp. Borregaard, Presentasjon Januar 2018