Investing24H

Analyse: Borregaard (BRG) i hundre?

Segmentene

Produktene som Borregaard produserer har til felles at de alle er produsert med utgangspunkt i trevirke, men produktene sine egenskaper og bruksområder er vidt forskjellige. Borregaard sine produkter anvendes på mange områder, og selskapet har valgt å dele virksomheten inn i tre segmenter.

I de neste delkapitlene vil vi gi en svært kort presentasjon av segmentene. Fremstillingen vil aktivt ta i bruk aktuelle illustrasjoner fra den siste investorpresentasjonen. Illustrasjonene gir en god oversikt over de ulike segmentene, og jeg vil derfor bare tilføye noe ekstra informasjon.

Oversikt over Borregaard sin virksomhet

Prosentene angir hvor andel av inntektene et gitt segment utgjør av totalomsetning.

Performance Chemicals (PC)

Totalomsetning på 2161 mNOK i 2016

Oversikt: Performance Chemicals

Det største segmentet i omsetningen, samtidig som Borregaard som selskap står for omtrent 59% av det totale volumet i verden. Segmentet består av en bred portefølje på rundt 600 ulike produkter som leveres til rundt 2800 ulike kunder. Med tanke på at det er snakk om 600 produkter, så er det klart at bruksområdene er mange, men det kan f.eks. nevnes at kjemikaliene blant annet brukes som bindemiddel i en rekke ulike produkter (alt fra mat til sement).

Med tanke på diversifiseringen både når det kommer til antall kunder og antall produkter, så er det åpenbart at segmentet bør være gjenstand for relativt lav risiko. Det kan også nevnes at Borregaard har et sterkt komparativt fortrinn i segmentet, siden konkurrentene i stor grad må være i stand å produsere en lang rekke av produktene for å kunne være i konkurransedyktige (mange er også patentbeskyttet). Segmentet har høye inngangsbarrierer.

Borregaard investerer for tiden i økt produksjonskapasitet for produktet lignin (et bindemiddel).

En dominerende aktør  

Speciality Cellulose (SC)

Totalomsetning på 1590 mNOK i 2016

Det er godt over hundre år siden Borregaard startet med papir – og celluloseproduksjon, og siden starten har Borregaard utvilsomt utviklet seg. Selskapet fokuserer i da på de meste spesialiserte delene av cellulosemarkedet, som utvilsomt også er den del av markedet som gir best mulighet for å bygge komparative fortrinn. Segmentet stiller høye krav til investeringer og teknologi, og Borregaard har en solid posisjon som en av de fire store produsentene i verden.

Cellulose: Mer enn papir

Nå og fremover investerer Borregaard blant annet i å utvikle andre generasjons bioetanol, men også i å øke produksjonen av et produkt med navnet Ice Bear. Bioetanolen kan f.eks. brukes i bilbehandlingsprodukter, husholdningskjemikalier, mat, farmasøytiske produkter og i kosmetikk.

Oversikt: Speciality Cellulose

Other Businesses (OB)

Omsetning: 335mNOK (Ingredients) + 253MNOK (Fine Chemicals)

Oversikt: Other Businesses

OB er et restsegment hvor alle de mindre produktene som ikke passer inn i de andre segmentene kan plasseres. Segmentet kan videre deles videre opp i «fine kjemikaler» og «ingredienser». Sentrale produktgrupper innenfor segmentet er Exilva og SenseFi.

Exilva er Borregaard sitt navn på såkalt mikrofibercellulose, som visstnok har anvendelse innenfor et bredt spekter av områder. Produksjonen av produktene startet opp i 2016.

SensiFi. Er hovedsakelig knyttet til mat, og muliggjør produksjon av mat med lavere fettinnhold, uten at det lavere fettinnholdet skal gå ut over smaken eller konsistensen. Produktet er foreløpig i demonstrasjonsfasen, men avgjørelsen om videre satsing skal tas i år. Spennende produkt i en verden med økende fokus på sunn mat.

SenseFi

Følg Investing24H

/* ]]> */