Investing24H

Nyttårsraketter Oslo Børs 2017?

Del 3: Årets nyttårsraketter på børsen?

Nedenfor kan du se en oversikt over alle selskapene på børsen med negativ totalavkastning i år, og dermed mulige nyttårsraketter. Jeg vil i denne delen trekke ut noen få av selskapene jeg har god kjennskap til og gi en kort kommentar til disse. Alle de nevnte selskapene har blitt analysert på Inv24H i løpet av året, og den artikkelen kan derfor også fungere som en meget kort oppsummering/oppdatering av disse.  Se de opprinnelige analysene om du ønsker en grundigere gjennomgang.

Cxense (-61%). Ble analysert våren 2017, og analysen var ikke veldig positiv. Selskapet tilbyr blant annet teknologi som gjør det mulig å tilpasse nettsiders innhold og annonser til den aktuelle brukeren. Det er ikke noe tvil om teknologien er spennende, men konkurransen er skyhøy i dette markedet, og mange av konkurrentene er betydelige teknologigiganter. Høy konkurranse tyder på lave marginer. I den opprinnelige analysen var konklusjonen at selskapet var overvurdert, siden analysen ble publisert har kurs falt mye.Selskapet har inngått en del avtaler i det siste. Mulig kandidat?

Norwegian Air(-37%).  Superhøy flåtevekst, superhøy gjeld… NAS har fokusert på å kjøpe nye og drivstoffeffektive fly. NAS har vist god evne til å fylle flyene, men skyldes det at prisene har vært for lave? Et problem den siste tiden har vært kostnaden per setekilometer har vært økende. Spørsmålet er om kostnadsøkningen kun skyldes kostnader forbundet med å etablere nye ruter (midlertidig), eller er det et signal om mer varige problemer. Selskapet planlegger de neste årene en kraftig vekst i Argentina. NAS kan være et godt kjøp om man tror på strategien, og kan leve med risikoen. Som mulig nyttårsrakett kan NAS være en god kandidat.  

ThinFilm (-35%). Selskapet har blitt fulgt gjennom hele året, og er i utgangspunktet et selskap vi har vært positive til. En emisjon og økende kostnader har bidratt til den negative utviklingen. Selv mener jeg at kostnadsutviklingen og dermed emisjonen er helt nødvendig om man skal kunne oppnå den inntekts- og resultatutvikling som man håper på.  Jeg har tro på at denne aksjen kommer til å bli en av vinnerne neste år (forutsatt at ikke hele markedet faller sammen) Som mulig nyttårsrakett kan Thin være en god kandidat.

Opera Software (-33). Består ikke lenger av nettleseren Opera (og navnebytte er også på trappene), men er mer eller mindre et investeringsselskap med fokus på teknologiselskaper, og da stort sett mobilrelatert. I analysen ble det argumenter for at datterselskapene har en betydelig høyere verdi enn det børsverdien skulle tilsi.  

Multiconsult-31. Ingeniør-rådgivingsselskapet med fokus på byggesektoren. Risikoen må nok klassifiseres som relativt lav i dette selskapet. Kan være en god investering for den langsiktige. «Litt» dårlig reklame i forbindelse byggeskandalen på Stortinget.

StrongPoint-29.  Strongpoint er et selskap som vi har sett på noen ganger på Inv24H. Selskapet tilbyr et sammenhengende økosystem av smarte teknologiske løsninger rettet mot butikksektoren. 2016 var et meget godt år, mens 2017 har vært et år hvor selskapet har slitt med å holde opp salget. Gjennom året har selskapet presentert flere svært lovende løsninger, samtidig som man har inngått mange viktige nøkkelordrer. To av de viktigste hendelsene har vært i løpet av de siste dagene: 1) Kjøp av selskapetCUB Business Systems AB 2) Rammeavtale om levering av 2000 Click&Collect- løsninger til russiske Utkonos: Som mulig nyttårsrakett kan Stong være en god kandidat

Andre:

Lakseoppdrettere: Fiskeselskapene har i år hatt en litt svakere år på børsen. De fleste av de store oppdretterne er å finne på listen over. Muligens kan disse selskapene fortsette den positive trenden de har hatt de siste månedene.

Veidekke (-24.7%). Optimismen rundt boligsektoren i Norge og Sverige har vært svakere i år, noe som har bidratt til å svekke veidekke-kursen. Selskapet har både god diversifisering når det kommer til det geografiske (Sverige, Norge, Danmark) og når det gjelder typer prosjekter (infrastruktur, bygg osv.). Kort sagt har man relativt mange muligheter for å begrense nedsiden. P/e på rundt 13 er heller ikke spesielt høyt rent historisk.

Borregaard(-5.3%). Tilbyr et høyt antall produkter utvunnet fra hovedsakelig trevirke. Et av de smarteste selskapene i Norge med enorme muligheter for å opprettholde et komparativt fortrinn over konkurrentene. Produktene er generelt betydelig mer miljøvennlige enn mange av alternativene, samtidig som mange av produktene også er etterspurt i de fremtidige vekstbransjene. Selskapet har generelt vært høyt priset (noe bra selskaper ofte er), men prisingen nå kan gi rom for å gjøre en god investering (P/E på 12.35 er ikke så ille)

Oppsummering

Vi har i denne artikkelen presentert oversikt over selskapene som har hatt en svak utvikling på børsen det siste året, og som dermed kan være potensielle nyttårsraketter. Det er ikke blitt presentert en konkret portefølje med mulige kandidater, men isteden er det blitt presentert en liste over nøkkeltall som kan brukes til redusere antall mulige kandidater. Det er selv opp til den enkelte investoren å bestemme hvor mye han/hun skal legge vekt på ulike nøkkeltallene.

I artikkelen har jeg valgt diskutere selskapene som finnes på taperlisten for året og som tidligere har blitt analysert på Inv24H. Det betyr ikke nødvendigvis at disse aksjene vil være blant vinnerne på nyåret. Årsaken til at jeg har valgt å diskutere tidligere analyserte selskaper er at artikkelen da også kan fremstå som en kort oppsummering for året (men det kommer noen analyser til før nyttårsaften).

Når det å investere i potensielle nyttårsraketter så bør man som alltid investere i en bred portefølje, alternativt som bør investeringene i en eller et par nyttårsraktter være en liten investering i forhold til din totale portefølje. De såkalte nyttårsrakettene er generelt mer risikable enn gjennomsnittet.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */