Investing24H

Oljerelaterte selskaper og mangel på analyser

De som har gått gjennom analysene på Investing24H har kanskje lurt på hvorfor det finnes så få oljerelaterte selskaper blant de analyserte selskapene? Denne korte artikkelen skal forsøke å gi et svar på hvorfor det sjeldent analyseres oljerelaterte selskaper, og foreløpig ikke har analysert noen oljeproduserende selskaper. Det blir i første del av artikkelen pekt på den største utfordringen forbundet med å analysere og verdsette oljerelaterte selskaper.

I neste del er det neste del er det naturlig å vurdere hvordan man som liten investor kan eksponere seg mot oljerelaterte sektorer, gitt at det er ønskelig. Det det blir sett på aktive og passive alternativer.

I artikkelen ser vi også kort nærmere på tre selskaper som faktisk er analysert på nettsiden. Fokuset er på hvorfor man valgte å analysere disse, selv om de er oljerelaterte? Hva er spesielt med disse tre selskapene?

«Oljerelaterte» selskaper vil som du sikker skjønner også inkludere de som er knyttet til gass. Som regel de samme selskapene.

Oljerelaterte selskaper: Hva er analyseutfordringen?

Problemet med oljeproduserende selskaper, men også andre selskaper som er nært knyttet til oljesektoren (leverandører osv.), er at resultatene/inntektene nødvendigvis vil bli påvirket av prisen på råvaren (oljen), noe som videre gjør at verdsettelsen også i stor grad blir påvirket av oljeprisen og forventningene til denne.

Gitt at man på tidspunkt null gjør en omfattende analyse/verdsettelse av et oljeselskap, så vil verdsettelsen raskt bli utdatert på grunn av prisendringer. Analysen vil relativt raskt kunne oppdateres et større analyseselskap, men det er ikke mulig for Investing24H. I den grad det vil bli gjort analyser av oljerelaterte selskaper, så vil fokuset ikke være på verdsettelse, men heller en generell analyse av mulighetene, fortrinnene, kostnadsnivå osv.

Kort sagt har man ikke noen stor fordel som mindre investor når man skal vurdere oljerelaterte selskaper, særlig ikke om man ønsker å ha et bredt fokus på ulike selskaper.

Hvordan oppnå eksponering og investere i oljerelaterte selskaper?

Oljerelaterte selskaper utgjør åpenbart en stor del av Oslo Børs, og det kan av den grunn være naturlig at man ønsker eksponering mot sektoren i sin portefølje. Eksponering mot sektoren kan oppnås på flere måter. La oss kort vurdere noen få alternativer:

Aktivt alternativ: Oljeprisestimat → Verdsettelse

Dette alternativet innebærer at man faktisk forsøker å verdsette oljerelaterte selskaper. For at man skal kunne gjøre en verdsettelse, så må man ha et estimat for utviklingen i oljeprisen. Hvordan fremskaffer man estimater? To alternativer:

Egne Estimater. I dette tilfellet lager man selv estimater for den fremtidige utviklingen. Det er åpenbart at utvikling av egne estimater gir en mulighet for at man treffer bedre enn andre aktører, men sannsynligheten for at man treffer bedre enn de store og svært ressurssterke aktørene er svært lav.

Eksterne Estimater.Det å bruke eksterne estimater på oljeprisutviklingen er nok det lureste om man ønsker å utarbeide egne verdsettelser av oljerelaterte selskaper. En mulighet her å benytte seg av estimater fra ulike selskaper som leverer disse. En annen mulighet er å benytte Forward-prisene i markedet som estimater. Se f.eks. CME

Aktivt alternativ: Ingen verdsettelse, men forsøk å finne selskaper som kan overprestere

Et annet alternativ er å ikke gjøre noen verdsettelse, men heller forsøke å analysere seg frem til selskaper som kan overprestere i forhold til de andre selskapene i sektoren. Mulighetene kan finnes i selskaper som har noe ved seg som gjør at de har et høyt potensial i forhold til risikoen. Gjøres analysen på en god måte, så er det mulig at man klarer å finne frem til selskaper som fremover vil levere bedre avkastning enn gjennomsnittet blant aktørene i sektoren.

Det kan også være en mulighet å redusere (hedge) risikoen forbundet med at man ikke har noen gode oljeprisestimater. En mulighet kan være å kjøpe put-opsjoner eller Bear ETP’er knyttet til oljeprisen eller oljesektoren, noe som gjør at man får en negativ eksponering mot oljeprisen på disse (tjener isolertsett på nedgang). En eventuell gevinst (ved oljeprisnedgang) på ETP’en/Put kan fjerne delerav risikoen i den aktuelle aksjen som er knyttet til oljeprisen. OBS! En skal være klar over at ETP’er/opsjoner vil øke riskoen kraftig når de brukes feil, og de kan av den grunn ikke anbefales til personer som ikke vet hva de gjør!

Den observante kan finne tre selskaper som har en oljetilknytning blant de analyserte selskapene på Inv24H. La oss punktvis beskrive hva som gjorde disse selskapene interessante.

Subsea7. Dominerende og innovativ aktør. Stor på undervannsroboter, noe som er verdifullt også utenfor oljeindustrien. Gode muligheter for vekst i fornybar (vind). Har gjort det relativt bra siden analysen.

Aqualis.Konsulentselskap med fokus på Energi (bredt), tidligere mest fokus på olje- og gassektoren (smalt). Gjort det bra siden analysen.

Kværner.Kostnadsreduksjoner. Konkurransedyktig på oljeprisnivåer som bør kunne oppnås over tid. Generelt større fokus fra aktørene i Nordsjøen på å bruke norske leverandører etter problemer med kvaliteten i Asia for enkelte prosjekter. Meget høy kontantbeholdning, noe som bør redusere risikoen. Gjort det meget bra siden analysen(e). Muligheter på lengre sikt:

  • Langsiktige vekstmulighet: Fornybar (offshore-vind).
  • På enda lengre sikt: Fokus på at selskapet generelt er god på konstruksjoner til havs (over og under) og da gjerne konstruksjoner som må motstå tøff behandling (høye bølger, kulde). Kompetansen vil være verdifull i fremtiden med tanke på at man i større og større grad må ta i bruk havområdene (press på landressursene)

Kort sagt, så har alle de nevnte selskapene et «halvt» ben utenfor olje- og gassektoren, noe som gir mulighet for å utnytte opparbeidet kunnskap fra en høyteknologisk bransje på flere områder. Mange av disse «nye» områdene er knyttet til veksten i fornybar energi.

Passivt alternativ: Indeksfond andre fond med oljefokus

Ønsker du ikke å aktivt å analysere oljerelaterte selskaper, men ønsker å øke eksponeringen mot oljesektoren? I så fall er det sektorfond som gjelder, da gjerne indeksfond med lave kostnader. Alternativt kan man kjøpe en portefølje av de viktigste/største selskapene i sektoren (på Oslo Børs eller internasjonalt)

Oppsummering.Første del av artikkelen kommer med en begrunnelse for hvorfor de finnes så få oljerelaterte selskaper blant de analysere selskapene på Inv24H. Andre del av artikkelen ser nærmere på ulike alternativer for å oppnå eksponering mot de oljerelaterte selskapene på Oslo Børs – to aktive og et passivt alternativ. Det kan også nevnes at mye av det som er nevnt over også gjelder, og kan brukes på andre sektorer med syklisk natur.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Følg Investing24H

/* ]]> */