Investing24H

Analyse: Yara (YAR) – Mars-2017

Verdsettelse: Prisingsmultipler

Vi vil nå vurdere prisingsmultiplene til Yara mot selskapets historiske multipler og mot sammenlignbare selskapers multipler.

Historiske multipler

Det kan være fornuftig å studere de historiske prisingsmultiplene til et selskap, siden det kan gi en indikasjon om selskapet er lavt priset eller ikke, særlig gjelder kanskje dette sykliske selskaper hvor man kan se hvordan prisingen har vært gjennom syklusene.

Yara virker ikke å være veldig lavt priset om man tar utgangspunkt i P/E, P/B og P/S. Vi vil vurdere prisingen til å være omtrent gjennomsnittlig. Vi gir ikke noen nærmere vurdering av de historiske multiplene, men under kan du studere utviklingen i multiplene.

P/E-utvikling de siste årene

P/B – og P/S-utviklingen de siste årene

Annonse

Sammenlignbare Selskaper

Gitt at man kan finne frem til selskaper som ligner på selskapet man skal verdsette, så kan det være fornuftig å sammenligne prisingsmultiplene til selskapene. Oversikten under viser en rekke prisingsmultipler for ulike gjødselprodusenter.

Generelt så viser oversikten at Yara er lavere priset enn konkurrentene på de fleste multiplene. Bruker man medianmultiplene for selskapene til å prise Yara, så ser man at selskapet er betydelig undervurdert. Man skal være klar at man ikke automatisk bør konkludere med at Yara er billigere enn konkurrentene. Det kan være ulike vekstforventninger og risiko forbundet med selskapene. Høye vekstforventninger og/eller lavere risiko vil rettferdiggjøre høyere prisingsmultipler.

For å finne årsaken til Yara er lavere priset enn konkurrentene, så kan det være fornuftig å se på marginene og avkastningen som selskapet leverer. Har konkurrentene betydelig bedre marginer og/eller høyere avkastning på kapitalen, så kan det forklare multippelforskjellene. Oversikten under gir ikke noen forklaring på Yara sine relativt lave multipler. Selskapet blant de som leverer best marginer og avkastning på kapitalen. Høyere gjeldsnivå kan heller ikke forklare de lave multiplene til selskapet, siden selskapet også er blant de med lavest gjeld.

Marginene

**Man skal være klar over at tallene gjelder for et enkelt år, noe som gjør at det er mulig at tallene ikke er representative for selskapene over tid, noe som videre kan gjøre at Yara vanligvis leverer dårligere enn konkurrentene. Vi har ikke undersøkt dette.

Veksten i resultatene og inntektene viser omtrent den samme trenden som oversikten over – Yara leverer tall som er bra i forhold til konkurrentene. Vi kan konkludere med at de historiske tallene i liten grad kan forklare hvorfor Yara er priset lavere enn konkurrentene. En bør være klar over at det er den fremtidige veksten og marginene som er avgjørende for dagens prising. Gitt at markedet forventer at Yara leverer betydelig dårligere fremtidige marginer og vekst enn konkurrentene, så kan dagens lave prisingsmultiplene være berettiget.

Vekst

Utbytter og tilbakekjøp

Yara er kjent for å ha en aksjonærvennlig utbetalingspoltikk. Målet til Yara er å betale ut 40-45% av resultatet til aksjonærene i form av utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Mer konkret skal minimum 30% av resultat bli betalt ut som utbytte, mens tilbakekjøpene skal utgjøre balansen og brukes med større fleksibilitet.

Utbyttene (DPS) til Yara de siste årene

Politikken til Yara er fornuftig. Aksjonærene vil vanligvis foretrekke utbytte over tilbakekjøp, siden utbytter er mer gjennomsiktige og gir en direkte utbetaling. Et av problemene med utbytter er i midlertidig at de helst ikke bør kuttes. Et kutt i utbytteutbetalingene vil ofte medføre kursnedgang, både fordi aksjonærene får en mindre utbetaling, men også fordi kutt i utbyttene blir vurdert som et negativt signal for den fremtidige utviklingen til selskapet. For å holde utbyttene relativt stabile velger Yara å kommunisere en «normal» utbetalingsgrad som er lavere enn hva selskapet egentlig har kapasitet til å gjennomføre.

Bufferen mellom «normal» utbetalingsgrad på 30% og målet om å betale ut 40-45% kan brukes fleksibelt. I enkelte år kan f.eks. aksjekursen bli vurdert til å være høy i forhold til den fundamentale verdien, noe som gjør at det er mest fornuftig å fokusere på å betale høye utbytter. I andre år kan prisingen vurderes som lav, noe som gjør det fornuftig å bruke bufferen til å gjennomføre tilbakekjøp.

Utbetalingsgraden (d) på høyre akse. Utbytte per aksje (DPS) og EPS på venstre akse. Generelt så har utbetalingsgraden økt de siste årene.

Oppsummering

Vi har i denne analysen sett nærmere på det norske selskapet Yara. Selskapet strever for øyeblikket med lave priser på produktene, men vi tror at fremtiden ser lys ut. Effektiviseringsprogrammer, fornuftige oppkjøp og produktinnovasjon vil bidra til å løfte resultatene i fremtiden. Vi tror at en EPS-vekst på +5% årlig kan forventes de neste årene, mens en vekst på 4% årlig er fornuftig deretter.

Yara kan bør ut i fra dagens pris være en attraktiv investering for en langsiktig investor, selv om kursen har kommet en del opp i forhold til de laveste kursene som er observert de siste månedene. Vi tror at en fornuftig prising av aksjen er rundt 400 kroner.

____________________________________

Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER

Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.

Annonse:

Følg Investing24H

/* ]]> */