Om Yara
Vi viser til selskapets årsrapporter og nettside om du ønsker mer informasjon om selskapet, vi vil ikke her fokusere på en grundig gjennomgang av selskapet sine virksomhetsområder. Vi har nedenfor klippet samme noe informasjon om selskapet.
Yara sin egen beskrivelse av selskapet:
«Yara leverer produkter og løsninger for bærekraftig landbruk og miljøet. Gjødsel- og plantenæringsproduktene våre bidrar til å produsere mat til en stadig voksende verdensbefolkning. Våre industrielle produkter og -løsninger reduserer utslipp, forbedrer luftkvaliteten og muliggjør en sikker og effektiv drift. Yara ble grunnlagt i Norge i 1905 og har et globalt nærvær med salg til 150 land.»
Kilde: Oslo Børs.
Oversikt over selskapet sine forretningssegmenter
Crop Nutrition tilbyr bransjens mest komplette produktsortiment og har en sterk posisjon innenfor høyverdiløsninger for plantenæring. Målet er å være bondens samarbeidspartner for plantenæring og bidra med kunnskap og bærekraftige løsninger i tillegg
• EBITDA: NOK 6.188 millioner. • Investeringer: NOK 1.455 millioner. • Salgskontorer i 54 land. • Salg til mer enn 150 land. • Ansatte: 4.287
Industrial tilfører Yaras integrerte modell merverdi og stabilitet ved å inneha en markedsledende posisjon innenfor nitrogenprodukter til industriell bruk og miljøløsninger. Yara utvikler og tilbyr innovative produkter og løsninger basert på erfaring med nitrogenkjemikalier.
• EBITDA: NOK 1.489 millioner. • Salg til mer enn 120 land. • Ansatte: 504
Production er verdens ledende produsent av ammoniakk, nitrater, kalsiumnitrat, NPK og en økende portefølje av fosfater, og utgjør grunnstammen for Yaras plantenærings- og industriløsninger. Selskapet kombinerer sikkerhet, regularitet og produktivitet ved å satse på en solid drift av alle anleggene til selskapet
EBITDA: NOK 14.414 millioner. • Investeringer: NOK 9.519 millioner. • Produksjon i 16 land. • Ansatte: 6.648
Supply Chain skaper verdier ved å realisere fordelene med Yaras kunnskap og størrelse i anskaffelser gjennom optimal bruk av anleggene våre ved hjelp av global optimalisering og en effektiv forsyningskjede.
Kilde: Yara.no
Annonse
Historiske Resultater
Yara befinner seg i syklisk bransje, og resultatene vil derfor variere mye, noe som videre gjør det vanskelig å peke ut noen klar trend. Det er i midlertidig tydelig at selskapet har klart å opprettholde en relativt god inntektsvekst de siste årene. Inntektsveksten er i stor grad et resultatet av produksjonsøkningen (høyere volumer), og ikke bedre marginer. Marginene har generelt falt i perioden, blant annet som følge av betydelig konkurranse (blant annet fra Kina), noe som har resultert i et prisfall. Prisfallet har i liten grad blitt kompensert med fall i gassprisene (en viktig innsatsfaktor)
Litt mer spesifikk. Omsetningsveksten har vært på rundt 3.8% årlig de siste årene, men veksten er på hele 6.8% om man ser bort fra 2016. Vi tror at den langsiktige gjennomsnittsveksten ligger på mellom 3.8% og 6.8%. COGS har økt litt saktere enn omsetningen, samtidig som OPEX har økt betydelig raskere enn omsetningen. Vi tror at en del av kostnadene som tidligere ble regnet som COGS, nå er inkludert i OPEX, men det kan ikke forklare hele økningen.
Tall fra Resultatregnskapet (Tall i MNOK)
«CAGR(5ÅR)» Viser den årlige gjennomsnittsveksten for en gitt post.
«CAGR(11-15)» viser årlig gjennomsnittsvekst fra 2011 til 2015. Beregningen gjør det mulig å se hvordan gjennomsnittsresultatet blir påvirket av et usedvanlig dårlig 2016. Man bør likevel være klar over at både lav- og konjunkturer er en del av bransjen.
Bruttofortjenesten ser ut til å ligge på rundt 25%±2%, mens OPEX% ligger rundt 13-14% (med unntak av 2016). Driftsmarginen (Operating Margin) varierer mye, men en margin på 10-13% ser ut til å kunne være et langsiktige nivå. Nettomarginen har vært overraskende stabil, og ser ut til å ha et langsiktig nivå på rundt 7-8%.
Marginutviklingen de siste årene
«Median» viser medianen for en gitt regnskapslinje fra 2011 til og med 2016.
Kontantstrømutvikling de siste årene (Tall i MNOK)
Yara har en sterk kontantstrøm fra driften (CFO). Selskapet investerer mye kapital i selskapet, blant annet i nye fabrikker, produksjonsutvidelser, i tillegg til at selskapet har gjort en rekke oppkjøp de siste årene. Yara gir også store utbytter og gjennomfører tilbakekjøp av aksjer. Generelt virker den finansielle posisjonen til selskapet å være svært god.
Rentebærende gjeld/ Egenkapital (utvikling de siste årene kvartalsvis)
Selskapet har liten gjeld. Netto rentebærende gjeld er på rundt 12 mrd. kroner.
Annonse: