Investing24H

Analyse: Fingerprints Cards (Fing-B) – En Fallende Nordisk Stjerne?

Forventningene

FPC er et selskap som de siste årene har opplevd en svært sterk vekst de siste årene, men verdsettelsen til selskapet vil være avhengig av hva som skjer i fremtiden. Selskapet har for øyeblikket en svært høy markedsandel i markedet de opererer, samtidig som de leverer høye marginer. Det er utvilsomt at selskapet er i en forsvarsposisjon, hvor selskapet fremover må kjempe hardt for både marginene og markedsandelene. Spørsmålet er om veksten i det underliggende markedet motvirke lavere markedsandel og marginer. Vi vil nå diskutere hvordan vi tror at utviklingen blir fremover. Fokuset vil være på marginene, markedsandeler og generell markedsvekst.

Markedsvekst

Det synes klart at veksten til en dominerende aktør som FPC vil være svært avhengig veksten i markedet for biometrikk. Hvor stor vil veksten i markedet være de neste årene?

Vi har sett flere rapporter med estimater for veksten i markedet. Felles for disse er at de predikerer høy vekst, men hvor høy vekst varierer mye. I en relativt nylig rapport fra Tractica har man predikert at markedet for biometrikk vil være på rundt $15 mrd. i 2025. Det er en kraftig økning fra $2.4 mrd. i 2016. Tractica forventer altså en årlig gjennomsnittsvekst (CAGR) på rundt 22.6% frem mot 2025. En årlig vekst på 22.6% er mye, hvor vil denne veksten komme fra?

Frem til nå har det meste av markedet for biometrikk vært konsentrert rundt smarttelefonmarkedet. Dette markedet har enda ikke nådd toppen. For det første er det langt fra alle mobiltelefonene som er smarttelefoner. For det andre så har langt fra alle smarttelefoner fingeravtrykksensorer. Kort sagt vil man sannsynligvis også se stor vekst i salget av sensorer til telefonmarkedet de neste årene.

Mobilmarkedet er viktig og vil fortsette å være viktig, men det er også sannsynlig at man etterhvert vil se økt etterspørsel etter sensorer fra andre markeder. Generelt vil biometriske sensorer ha en verdi i de fleste situasjoner hvor man i dag er avhengig av å bruke nøkkel, kode eller en form for identifisering. Mulige vekstområder i fremtiden vil blant annet kunne være:

  • Transportsektoren. Man kan tenke seg at man bytter ut nøkkelen til bilen, med fingeravtrykksensorer. Denne typen identifisering som et alternativt til nøkkelen, kan bli vanlig i nær fremtid.
  • Adgangskontroll (Bolig, Kontor, annet). Her har man allerede lenge sett en vekst, og man vil sannsynligvis bare se ytterligere vekst. Biometrisk identifisering er sikrere enn kodelåser og nøkler, siden det er vanskelig å kopiere en slik form for identifisering. Siden prisene på biometriske sensorer har falt kraftig de siste årene, så er det også sannsynlig at man vil få en vekst i etterspørselen fra dette segmentet. Biometriske sensorer har et stort fremtidig forbedringspotensial, som kan gjøre de enda enklere, sikrere, og mer robuste. Annen form for identifisering har lite potensial.
  • Ulike former for kort. Bankkort krever i dag kode ved bruk, noe som selvsagt ikke er helt sikkert. Smartkort med biometriske sensorer vil sannsynligvis være sikrere enn dagens bankkort.  

Kort sagt så er det rimelig å forvente en sterk vekst i markedet for biometriske løsninger. Vi har valgt legge oss på samme estimat som Tractica, som vil si en årlig vekst på 22.6 % frem til 2025 (9 år).

Fortsatt stort potensial i mobilmarkedet……

….,men også stort potensial i andre segmenter

Kilde: Fra FPC-presentasjonen «US Roadshow Nov 2016»

Annonse:

Markedsandel og Inntektsvekst  

Ifølge selskapet så leverer de 55-60% av det totale antallet fingeravtrykksensorene (ikke medregnet Apple sine), og i dag representerer disse sensorene det meste av markedet knyttet til biometriske sensorer. FPC ønsker å være den dominerende leverandøren, som videre gjør det naturlig å vurdere FPC sin markedsandel (i SEK) i det biometriske markedet. Tidligere så har vi oppgitt at det biometriske markedet er på rundt $2.4 mrd. (rundt 21.1 mrd. SEK), samtidig så vet man at FPC leverte en omsetning på rundt 6.6 mrd. SEK i 2016. 6.6mrd. av 21 mrd. gir en markedsandel (i verdi) på rundt 31%.

En markedsandel på 31% er mye, og vil vanligvis være svært vanskelig opprettholde over tid, og da særlig i et marked i sterk vekst. Vi tror ikke at FPC vil klare å opprettholde sin markedsandel på sikt, men hva betyr i realiteten det? At et selskap ikke opprettholder sine markedsandeler betyr egentlig bare at selskapets omsetning vokser saktere enn markedet. Når man i utgangspunktet befinner seg i et marked som kan oppleve en årlig vekst på over 20%, så er ikke utsikter til en vekst under 20% akkurat noe som gir grunn til bekymring. Kort sagt så bør man kunne være optimistisk til FPC sine fremtidige vekst. Spørsmålet vil være hvor høy omsetningsveksten blir fremover?

Vi har allerede vært inne på noen argumenter for at veksten til FPC blir lavere enn veksten til markedet forøvrig, men hvordan kan selskapet forsvare sin posisjon? Selskapet gjør flere ting som kan bidra til å opprettholde en relativt høy prosentvis vekst. For det første investerer selskapet store summer i forskning og utvikling (FoU), noe som blant annet har resultert i en enorm vekst i antall ansatte knyttet til utviklingsavdelingen. FoU bidrar både til at selskapet kan tilby løsninger knyttet til nye segmenter, men også til at selskapet bør kunne være i stand til å levere de «beste» løsningene. Selskapet sine finansielle muskler og salgsvolumer, bør bidra til at selskapet også i fremtiden vil kunne være i front, og levere en relativt akseptabel omsetningsvekst.

Et konservativt anslag på den årlige veksten de neste 9 årene kan være 10%. En årlig vekst på 10 % vil gi en markedsandel på 12% i 2025, gitt at veksten i selve markedet blir som forventet. En markedsandel på 12% virker å være lite i et marked som tross alt må sies å være et relativt spesialisert marked, hvor man har klare skalafordeler med å være en stor aktør (spre FoU-kostnader på flere enheter).  Sammenligner vi med andre bransjer, så vil de ikke være urimelig at en (tidlig) aktør kan oppholde en relativt stor markedsandel.

Tar man utgangspunkt i en forventing om at det er store stordriftsfordeler knyttet til det biometriske markedet, som videre gir store og tidligere aktører et stort fortrinn, så vil en årlig vekst de neste 9 årene på 15% kunne være en fornuftig forventing. En vekst på 15% vil gi en markedsandel på 18% i 2025.

Generelt så kan det være fornuftig å undersøke to scenarioer knyttet til omsetningsveksten frem mot 2025 (9 år):

  • CAGR = 10% (Optimistisk)
  • CAGR = 15% (Pessimistisk)

Vi velger vi ikke å se på flere alternativer, selv om det finnes argumenter for både høyere og lavere vekst.

Markedsandel gitt en årlig omsetningsvekst på 10% de neste 9 år

Følg Investing24H

/* ]]> */