Investing24H

Analyse av Kitron (KIT) – pre CMD 2019

Marginutvikling  

I dette kapitlet er fokuset på Kitron sine marginer. I første del ser vi nærmere på den historiske utviklingen, før vi neste del forsøker å estimere den fremtidige marginutviklingen. La oss begynne med den historiske utviklingen.

EBIT-marginen

Oversikten under har fokus på den historiske utviklingen i driftsmarginen (EBIT%) og nettomarginen (NI%). Det er tydelig av oversikten under, og diagrammene som presenteres lengre ned på siden at Kitron har oppnådd en sterk lønnsomhetsforbedring i perioden, men da særlig mellom 2014 og 2015.  

Kitron sin ledelse har valgt å fokusere på EBIT-marginen, og det opprinnelige målet var at man skulle klare å oppnå en EBIT-margin på 7% i 2020. Ut av diagrammet under så er det tydelig at ledelsen har hatt utfordringer med å forbedre marginene ytterligere de par siste årene, og tilsynelatende ser det ut som EBIT-marginen er i ferd med å stabilisere seg rundt 6%. Mye tyder på at man vil ha utfordringer med nå en EBIT-margin på 7% innen 2020.

Nettomarginen

Ledelsen har ikke satt et direkte mål for nettomarginen, noe som ikke er helt uvanlig. Nettomarginen vil i tillegg driftsmarginen hovedsakelig være avhengig av skattesatsen og størrelsen på rentekostnadene (som igjen i stor grad er avhengig av belåningsgraden). Gjeldsnivået har man stor kontroll på, mens man i liten grad har kontroll på den effektive skattesatsen (mulig med noe tilpasning).

Av oversikten under ser vi ikke helt overraskende at nettomarginen er sterkt korrelert med EBIT-marginen. Forholdet mellom årsresultatet og EBIT har de fire siste årene vært i område 63-71%, noe som må sies å være et relativt stabilt forhold.

Margin- og resultatutvikling

Estimert EBIT-marginutvikling

Kitron har som mål å oppnå en EBIT-margin på 7% innen 2020, men foreløpig kan det se ut som selskapet vil ha utfordringer med å nå målet.

For å kunne si noe om den fremtidige EBIT-utviklingen, så er det nødvendig å kjenne til de viktigste faktorene som vil kunne ha en innvirkning på den realiserte EBIT-marginen. La oss se på noen interne og eksterne faktorer.

Eksterne faktorer

Generelle økonomiske forhold. Som nevnt tidligere, så er det vanskelig å predikere utviklingen i den generelle økonomien. Vi vet at forholdene i verdensøkonomien har vært gode i flere år nå, men nedgangstider vil komme og gå. For Kitron sin del, så selger man en god del av produktene sine til kunder som ikke nødvendigvis vil være de som blir mest påvirket av nedgangstidene. Forsvarsinvesteringer vil normalt ikke bli veldig påvirket av utviklingen i den generelle økonomien, og når det kommer til salg av løsninger som skal benyttes i automatiseringsløsninger, så kan man faktisk kunne se at etterspørslene vil øke i nedgangstider (gir økt behov for å kutte kostnader).

Konkurransesituasjonen. Kitron fokuserer på løsninger av høy kvalitet, og for slike løsninger vil man typisk tenke seg at konkurransesituasjonen vil være forholdsvis stabil. Eventuelle nye aktører i bransjen vil normalt ikke ønske å satse på den delen av markedet som har høyest kvalitet, siden markedsmulighetene vil være mindre i denne delen av markedet.

Interne faktorer

Innovative løsninger. Kitron har utviklet en rekke innovative løsninger som både kan bidra til høyere effektivitet (kostnadsreduksjon) og kvalitet. Augmented reality (utvidet virkelighet) (AR) bidrar til at ansatte raskere vil kunne være i stand til å utføre nye operasjoner på en riktig måte. Man kan si at AR gjør det mulig for ansatte å gjøre operasjoner som roboter typisk vil ha utfordringer med å utføre på en god måte (operasjoner som krever mer fleksibilitet). AR kan fungere godt i et miljø hvor roboter og mennesker må jobbe sammen. Kitron virker å være langt fremme på AR (løsninger og arbeidsstasjoner), siden de også forsøker å kommersialisere teknologien.

Nye innovative løsninger

Hentet fra CMD 2018

Økt automatisering. Kitron øker fokuset på automatisering. Automatisering vil normalt øke kvaliteten på produksjonen gitt man kun anvender den på egnede områder. Normalt vil også økt automatisering gjøre at det vil være enklere å håndtere variasjoner i etterspørselen, i tillegg så vil automatisering bidra til kostnadsreduksjon. Den siste tiden har man arbeidet med å automatisere en større del av driften ved den litauiske fabrikken.

Flytting av produksjon til land med lavere kostnader (viktigst?). Når man studerer oversikten under, så kommer det tydelig frem at Norge og Sverige er de landene Kitron historisk har hatt den største delen av virksomheten, men det er ikke disse landene som dag driver utviklingen. I dag er det hovedsakelig andre markeder man ser at veksten kommer fra, og særlig er veksten stor i Litauen. Oversikten under viser at virksomheten utenfor Norden leverer langt bedre marginer enn den nordiske, og det er da kanskje logisk at Kitron fremover ønsker å satse på vekst i blant annet Øst-Europa. Målet om en EBIT-margin på 7% synes å være innenfor rekkevidde om man tenker seg at en økende andel av inntektene vil komme utenfor Norden. Fremover er det helt naturlig å tro at marginforbedringene i stor grad vil komme som en følge av økt produksjon i land med et lavere kostnadsnivå.

Store forskjeller mellom segmentene

Ulike scenarioer for EBIT-marginen

Som vi gjorde for inntektene, så er det også for marginene fornuftig å se på tre ulike scenarioer. I alle scenariene man estimerer en heving av marginene, så legges det til grunn at marginene heves lineært, noe som åpenbart ikke er noe man kan forvente i den virkelige verden, men det er åpenbart enklere å presentere i en analyse som dette. De tre scenarioene vil være som følger:  

Pessimistisk. Her legger man til grunn at EBIT-marginen frem mot 2025 blir som i dag, dvs. at man ser en konstant EBIT-margin på 6% frem mot 2025. Scenarioet kan inntreffe ved en forverring av markedssituasjonen, og hvor selskapet ikke klarer å kompensere for marginpress ved å flytte tyngdepunktet i virksomheten mot land hvor man kan være i stand til å oppnå bedre marginer.

Nøytralt. Her vil man gradvis bevege seg mot en EBIT-margin på 7% i 2025. Mye av veksten vil komme i land hvor man vil være i stand til å levere høyere marginer, og man vil til slutt nå målet om en EBIT-margin på 7%. Mange vil kanskje si at også dette målet er litt pessimistisk, fordi det ikke utenkelig at selskapet relativt raskt vil kunne nå 7%-målet.

Optimistisk. Her vil selskapet gradvis mot 2025 bevege seg mot en EBIT-margin på 8%. Det er ikke utenkelig at ledelsen vil sette en EBIT-margin på 8% som mål for 2025. Flytting av tyngdepunktet i virksomheten mot land med lavere kostnadsnivå, men også mange av de andre tiltakene Kitron har presentert som skal bidra til marginheving, vil kunne tale for at man faktisk vil se en god del høyere marginer i fremtiden enn det man ser i dag.

Estimert Nettomarginutvikling

I denne analysen har man behov for å vite resultatet per aksje etter skatt (EPS), noe som gjør at man vi være avhengig av å estimere den fremtidige nettomarginen. Den enkleste måten å komme frem til et godt estimat for nettomarginen, vil i denne analysen være å ta utgangspunkt i at det skal være et bestemt forhold mellom nettomarginen og EBIT-marginen. Gitt at skattesatsen holdes relativ stabil, samtidig som gjeldsnivået holdes på dagens nivå, så bør man kunne forventet at forholdet mellom de to marginene faktisk vil være relativt stabilt.

Gjennomsnittsforholdet mellom nettomarginen og EBIT-marginen har de fire siste årene vært på 67.7%. Med tanke på at 2/3 er 66.7% så velger vi i denne analysen å legge til grunn at den fremtidige nettomarginen vil være 2/3 av EBIT-marginen.

Følg Investing24H

/* ]]> */