Opprinnelige finansielle mål
I denne delen ser vi nærmere på selskapets egne finansielle forventninger, og da med et særlig fokus på marginer og inntekter. Som nevnt tidligere er det ventet at selskapet skal presentere en oppdatert strategi på kapitalmarkedsdagen (21.mars), og en del av verdien av denne analysen er sånn sett knyttet til at man klarer å komme frem til estimater som ikke avviker for mye fra det som blir presentert på kapitalmarkedsdagen. Man kan vente at om selskapet presenterer høye mål for den fremtidige inntektsveksten og marginforbedringene, så vil aksjekursen reagere positivt på dette.
Kitron sin nåværende strategiplan med tilhørende finansielle mål rekker i utgangspunktet frem til 2020.
2020-planen har følgende finansielle mål
Inntekter på 3000 MNOK. Veksten skal i stor grad komme gjennom global vekst. Utviklingen av den litauiske fabrikken har hatt en svært stor betydning for lønnsomhetsforbedringene og inntektsveksten man har sett i perioden.
EBIT-margin på 7%. Margin-målet skal nås med økende stordriftsfordeler (økte inntekter), mer effektiv produksjon, men også som følge av at en større andelen av produksjonen skal skje i land med lavere kostnadsnivå.
Netto arbeidskapital som andel av inntekter under 20%. Et viktig mål for Kitron har vært å bruke kapitalen mer effektivt, noe som blant annet skal oppnås ved å bedre logistikken, redusere lagrene, og redusere kundenes betalingstid.
Avkastning på driftskapital (ROC) over 25%. Mer effektiv bruk av arbeidskapitalen og høyere lønnsomhet er sentralt for å nå selskapet sitt mål om en ROC på 25% innen 2020.
Historiske tall og estimert fremtidig utvikling
I denne delen ser vi både nærmere på den historiske finansielle utviklingen, i tillegg til at vi forsøker å predikere den fremtidige utviklingen i sentrale tall.
Fokuset i analysen vil være på et svært begrenset antall finansielle nøkkeltall som vil være relevante for å estimere den fremtidige utviklingen til Kitron. Et særlig fokus vil være inntektsutviklingen og marginene. Estimatene brukes senere i verdsettelsen.
Hva trenger man de historiske tallene til?På den ene siden så skal man være forsiktig med å legge for mye vekt på den historiske utviklingen til et selskap når man skal predikere den fremtidige utviklingen til selskapet. Fremtiden vil sjeldent vil være lik fortiden. På en annen siden så vil man med forholdsvis konservative estimater ha stor nytte av å studere den historiske utviklingen. Ofte vil den historiske utviklingen kunne fortelle noe om det videre potensialet til selskapet. En stabilisering av marginene vil for eksempel kunne indikere at man ikke bør forvente en betydelig lønnsomhetsforbedring, så sant man ikke helt konkret vet hvordan selskapet skal kunne heve marginene fremover.
Vi begynner med å se på inntektsutvikling, før vi senere ser nærmere på margin- og resultatutviklingen.
Selskapet har indikert at neste strategiplan vil rekke frem til 2025, noe som gjør det naturlig at perioden frem til 2025 også er vårt fokusområde.