Kapitalmarkedsdag November 2018
I denne delen ser vi nærmere på noe av det mest sentrale som kom frem på kapitalmarkedsdagen rundt ledelsens forventninger til (eller mål for) den fremtidige utviklingen (frem mot 2022). Vi fokuserer på den informasjonen som er mest aktuell for den videre analysen. Fokuset er på inntekt – og marginforventninger.
Inntektsforventninger
EVRY sine inntekter vil etter all sannsynlighet være lavere i 2018 enn det de var i 2012. Generelt har inntektene vært relativt stabile over mange år. Hva skyldes den svake inntektsveksten?
Hovedsakelig skyldes nok den svake inntektsveksten de siste årene to ting:
For det første var man også tilbake i 2012 en betydelig aktør i bransjen innenfor sitt geografiske markedet, noe som åpenbart har gitt begrenset med vekstmuligheter. De seneste årene har man i tillegg til å ha hatt et særlig fokus på Norden, også valgt å gå litt bredere geografisk med sine finansielle IT-tjenester/løsninger.
For det andre har man på mange områder valgt å redusere sitt fokus, og særlig på de områdene man strengt tatt ikke hadde noe konkurransefortrinn. Det reduserte fokuset på relativt ulønnsom virksomhet har ikke uventet hatt en (kortsiktig) negativ effekt på inntektene, men har samtidig gitt betydelige marginforbedringer.
Hva er inntektsmålet til ledelsen?
Etter en del år med stabil eller negativ inntektsutvikling som en følge av en sterkere spissing av virksomheten, så har vi de par siste årene sett at den relative inntektsveksten har begynt å ta seg opp igjen.
For 2019 forventer selskapet å se en inntektsvekst på 2-4% som følge av en bedre utvikling i den svenske virksomhet, vekst for virksomheten knyttet til finansielle tjenester, og en voksende konsulentvirksomhet. I årene fremover mot 2022 er det forventet at det er inntektene fra konsulentvirksomheten og applikasjonstjenester som vil drive inntektsveksten i selskapet.
Det er verd å nevne at vekstmålene er knyttet til organisk vekst, og man kan derfor ikke helt se bort fra at selskapet også vil oppnå god vekst gjennom strategisk oppkjøp. EVRY er en forholdsvis stor aktør i Norden, og vil derfor åpenbart ha begrenset med muligheter til å oppnå høy relativ vekst gjennom oppkjøp, noe som skyldes to ting. For det første vil oppkjøp i Norden typisk ha en liten effekt på den relative inntektsveksten. For det andre vil man ha utfordringer med å få godkjent eventuelle større nordiske oppkjøp som kan bidra til å skape stor relativ vekst av konkurransemyndighetene.
Når det gjelder vekst utenfor Norden, og da kanskje særlig for selskapet sitt segment knyttet til finansielle tjenester, så bør det være muligheter for å skape vekst gjennom fornuftig oppkjøp som kan bidra til å styrke EVRY sin posisjon internasjonalt i det aktuelle segmentet.
Inntektsmålene frem mot 2022
Utklipp fra CMD 2018
I utgangspunktet kan man nok ikke si at et mål om en årlig gjennomsnittlig inntektsvekst på 3% høres veldig ambisiøst ut, men her altså 3%-målet et minimumsmål, og derfor bør man kunne forvente at man klarer å oppnå en gjennomsnittlig årlig vekst på 3%.
Generelt er det fordelaktig å bruke et konservativt vekstmål i en verdsettelse, og det er derfor noe av grunnen til at vi bruker en inntektsvekst på 3% i de fleste av verdsettelses-scenarioene vi presenterer senere. Skulle den virkelige realiserte veksten vise seg å bli høyere 3%, så er selvsagt det bra.
Hvor kommer inntektene fra i dag?
Utklipp fra CMD 2018
Marginforventninger
Marginforbedringer har vært det viktigste resultatet av EVRY sin økende satsing på kjernevirksomheten, og redusert fokus på områder hvor man i liten grad vil kunne ha et fortrinn over andre aktører. Resultatforbedringene de siste årene skyldes ene og alene økte marginer, og frem mot 2022 så er det også ventet at ytterligere marginhevinger vil være viktig for resultatveksten. Lengre frem i tid må inntektsveksten etterhvert drive resultatveksten som en følge av begrenset med muligheter for å oppnå ytterligere marginhevinger.
EVRY har som mål å øke EBITA-marginene fra dagens nivå rundt 12.4% (2018) til 13.5-14.5% innen 2022. Dette året forventer man at man vil se EBITA-marginer i området 12.0-13.0%, noe som vil gjør at det er naturlig å forvente at marginene i 2019 vil være på nivå med marginene i 2018. I 2019 kan man vente at en bedre produktmiks (mer relative inntekter fra segmenter som leverer høye marginer), sammen med bedre lønnsomhet i den svenske virksomheten, vil bidra til å utligne den negative effekten av høy konkurranse i markedet for IT-infrastruktur.
I årene frem mot 2022 er det økende inntekter fra applikasjonstjenester og konsulentvirksomhet som skal gi marginforbedringer. Selskapet tar også sikte på å selge virksomhet som ikke er innenfor ens kjerneområde, samtidig som man vil styrke samarbeidet med de store infrastruktur-partnerne (slik som IBM, Microsoft, Google og Amazon Web Services (AWS))
Marginmålene frem mot 2022
Utklipp fra CMD 2018
Hvor skal marginhevingene komme fra?
Utklipp fra CMD 2018
Generelt bør selskapet sine marginmål være innenfor rekkevidde. På den ene siden så er det utvilsomt at et stort selskap som EVRY vil ha en fordel av en økende satsing på virksomhet som stiller store krav til at en har en bred kompetanse. På en annen side så blir bransjen stadig mer global, og man må derfor måtte regne med økende konkurranse fra store globale/regionale aktører i mange av de segmentene man opererer, noe som lett vil kunne få en negativ innvirkning på marginene. Når det er sagt, så har man allerede et godt samarbeid med mange av de viktigste infrastruktur-aktørene, noe som gjør at EVRY bør være godt rustet for den videre utviklingen i markedet.
Oppsummering ledelsens forventninger
Ledelsen forventer altså moderate marginforbedringer, og en årlig inntektsvekst på rundt 3% de neste årene. Generelt virker målene å være innenfor rekkevidde.
Målene for 2018
Utklipp fra CMD 2018