NAS: Hvor skal man vokse i årene fremover?
I foregående del så vi nærmere på utsiktene for flymarkedet i årene fremover. I denne delen ser vi nærmere på hvor NAS skal vokse i årene fremover. Hovedsakelig tror NAS at veksten vil komme fra tre steder: (1) Vekst i Europa (flere ruter og flere fly på enkeltruter), (2) vekst i langdistanseflygninger («Long Haul»), og (3) fra vekst i nye markeder (slik som Argentina). Illustrasjonen under viser godt hvordan NAS ser for seg å vokse i årene fremover. Under illustrasjonen vil vi gå nærmere inn på de tre vekstmulighetene.
Hvor NAS mener de skal vokse
Utklipp fra Investorpresentasjon September 2018
Innenfor Europa (hovedmarkedet)
Europa er Norwegian sitt hovedmarked, og selskapet har i dag et bredt nettverk av baser spredt rundt om i verdensdelen, samtidig som man også har etablert ruter mellom sentrale byer i verdensdelen. Selv om Europa kan klassifiseres som et hovedmarked, så er det åpenbart at man må si at selskapet er særlig fokusert i Norden.
Fremover er det naturlig, og selskapet har også indikert at de ønsker å fokusere på å øke frekvensen på rutene som allerede er etablert. På den ene siden er det selvsagt logisk at det typisk vil koste selskapet mindre for hver ekstra avgang man legger til på en rute, enn det vil koste å etablere helt nye ruter (har grunnkostnader). Når det er sagt, så må man forvente at et økt tilbud på spesifikke ruter, vil kunne ha en negativ effekt på billettinntektene på disse rutene. Hvor stor den negative effekten vil være på en gitt rute, vil avhenge av det tilbudet på ruten (fra konkurrenter og NAS), men selvsagt også etterspørselen.
Et annet poeng er at man etter hvert har etablert en rekke basert i Europa, noe som selvsagt også vil være kostbart. Man vil genererte også kunne bidra til kostnadseffektivisering (høyere marginer) om man klarer å øke antall flygninger/ruter fra disse basene.
Mellom verdensdeler (Langdistanseflygninger / «Long Haul»)
Fokuset på å tilby (billige) langdistanseflygninger er nok den mest risikable delen av NAS sin strategi. På langdistanseflygninger må en konkurrere mot store internasjonale flyselskaper som både har bredere lokale rutenett, og som er del av store flyallianser. De stor aktørene har tatt opp konkurransen med Norwegian og andre konkurrenter som tilbyr langdistanseflygninger til lave priser, og det er foreløpig vanskelig å si hvordan NAS vil komme ut av denne konkurransen på sikt.
NAS har fokus på å etablere ruter mellom globale destinasjoner hvor det finnes tilstrekkelig volum. Selskapet har søkt samarbeid med lokale lavkostaktører, noe som er logisk med tanke på at de i stor grad retter seg mot samme gruppe. Fremover vil fokuset være på øke frekvensene på eksisterende ruter, men man det vil også bli etablert nye ruter der man ser at dette kan være lønnsomt. Det viktige er nok å opprette ruter hvor det er en betydelig etterspørsel, siden det i mindre grad vil føre til en reaksjon fra de mer tradisjonelle konkurrentene (NAS vil da bare være en av mange). Tradisjonelle aktører vil i liten grad ønske å senke prisene for mye for å være i stand til å tiltrekke seg «alle» kundene, siden det også vil bidra til at de betalingsvillige kundene vil velge det billigste alternativet.
Nye attraktive markeder (Argentina/ Sør-Amerika)
Vi har i en tidligere analyse fokusert på mulighetene Norwegian kan ha i Sør-Amerika, og da særlig Argentina. Vekstmulighetene i vekstmarkeder som Argentina vil ikke bli diskutert noe særlig her, siden vi i en tidligere analyse gjorde en forholdsvis grundig analysene av mulighetene i Argentina. Det bør likevel nevnes at mulighetene i en verdensdel som Sør-Amerika, hvor konkurransen ofte har vært lav (for høye priser), alternative transportmuligheter er dårlige (dårlige veier og jernbane), og avstandene er store, så bør mulighetene absolutt være gode for et lavprisselskap som er vant til hard konkurransene.
Det er ventet at det Sør-Amerika vil ta unna en god del av NAS sine nye fly de neste årene.
Du kan lese Argentina-analysen her, men tar forbehold om at endringer har skjedd siden den ble skrevet.
Oppsummering Inntektsvekst. Det er liten tvil om at NAS har opplevd en betydelig vekst det siste tiåret, noe som i stor grad har blitt drevet av en sterkt vekst og tilgang på nye og drivstoffeffektive fly. Har man klart å nyttiggjøre seg flyene på en god måte? Rent inntektsmessig kan det se ut som man har lykkes med å nyttiggjøre seg flyene, og kabinfaktoren har da også vært god. Fremover har selskapet også mange muligheter til vekst i eksisterende og nye markeder.
Vi gir ikke noe konkret estimat for inntektene her, og hovedpoenget er nok uansett at de ikke vil være inntektsveksten som vil være den store utfordringen fremover, men snarere marginene. Ser man på estimatene blant analytikerne, så forventer disse en inntekt på 41,3 mrd. i 2018 (vekst på 34%), noe som ser ut til å være mulig når man ser på veksten man har sett de første kvartalene av året. For neste år forventer markedet en vekst på 18% i inntektene, noe som vil gi en inntekt på nesten 50 mrd. for 2019 (Kilde. DN Investor)
Den store bekymringer er om NAS i fremtiden vil ha store nok inntekter per tilgjengelige setekilometer til å dekke kostnadene, og kanskje da særlig det neste året. De seneste årene har selskapet opplevd fallende inntektene per kilometer, men dette skyldes delvis at gjennomsnittflygningen har blitt lengre, men har inntektene falt for mye i forhold til kostnadene? Neste del fokuser på marginen og kostnadene til selskapet. Vi ser også på resultatene.
Neste analyse i serien kommer mest sannsynlig i morgen (må fikses litt på). Meld deg på nyhetsbrevet om du ønsker å være blant de første til å lese den nye analysen.
____________________________________
Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER
Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.