Inntekter og flåte
Vi har i tidligere analyser omtalt den gigantiske fly-bestillingen som NAS gjorde i starten av 2012, når selskapet kun hadde i overkant av 60 fly. NAS la i 2012 inn en bestilling på 222 med en opsjon på ytterligere 150.
Flybestillingene har senere skapt grunnlag for NAS sin voldsomme vekst de siste årene, noe som har kunnet skjedd ved at man har fått tilgang på en økende mengde svært (drivstoff) effektive fly. Den gigantiske bestillingen har åpenbart gitt NAS et fortrinn overfor mange av konkurrentene, men samtidig har bestillingene også medført en kraftig gjeldsvekst, og gjort at selskapet stadig har måttet øke rutenettverket. Høy vekst vil sjeldent være det mest kostnadseffektive. Illustrasjonen under viser utviklingen til NAS-flåten.
Flåteutvikling
Hentet fra Investorpresentasjon September/2018
I utgangspunktet er det ikke gitt at det å se på relativ flyvekst (relativ vekst i antall fly) gir så veldig stor menge, siden flyene vil variere i størrelse, men det kan i det minste si noe om den historiske og fremtidige veksten i «produksjonskapasiteten». Oversikten under viser at den relative flyveksten var mest ekstrem i 2013, 2016 og 2017, mens veksten er ventet å avta fra og med i år (2018).
Det er ikke uvanlig at relativt små vekstselskaper kan vokse relativt hurtig i en tidlig fase. Små selskaper vil ofte evne å kunne håndtere en relativt høy vekst rimelig bra, noe som blant annet vil skyldes at små selskaper ofte vil ha relativt lite omfattende beslutningssystemer (kort avstand mellom ledelse og den enkelte medarbeider), noe som gir effektive organisasjoner.
Etterhvert som et selskap vokser, så vil det også bli langt mer krevende å opprettholde tilsvarende høye relative vekst som man hadde tidligere. En tilsvarende relativ vekst i et stort selskap, vil som regel ha en negativ effekt på marginene (kostnadene øker raskere enn inntektene). Hvorfor er dette relevant i forhold til Norwegian?
Enkelt sagt bør man forvente at det har vært langt mer krevende for å NAS å ha en flyvekst på hhv. 17% og 24% i 2016 og 2017, enn det var å ha en flyvekst på rundt 25% i 2013. Det kan også nevnes at veksten i 2013 hovedsakelig fant sted på ruter fra, i og til Norden, altså i nære markeder. Veksten i 2016 og 2017 fant på sin side sted i et langt bredere geografisk marked, samtidig som de nye flyene i gjennomsnitt var større enn de man mottok tilbake i 2013.
Kort sagt må man forvente at NAS led av voksesmerter i 2016 og 2017, noe de også gjorde. Poenget er at man kan leve med noe voksesmerter i en vekstfase, så lenge ting etterhvert stabiliserer seg.
Den relative flyveksten
*Obs. Den relative veksten i antall fly vil åpenbart ikke være det samme som den relative veksten i antall seter (som faktisk er det man selger). Generelt har man mottatt større fly de siste årene, som også generelt har lengre rekkevidde, og noe bør ha skapt et større vekstpotensial for inntektene enn det flåteveksten (i antall fly) faktisk skulle tilsi.