Investing24H

Analyse: NEL og Togmarkedet – Oktober 2018

Hybridløsninger?

Hvorfor må en velge å enten gå for en løsning som innebærer å bruke batterier som må lades, eller alternativt gå for en løsning som benytter hydrogen som det primære energilagringsmedier? Er det ikke bedre å høste fordelene som de ulike løsningene gir i en hybridløsning?

Hva kan en hybridløsning være i denne sammenhengen? Kort sagt vil en hybridløsning i denne sammenhengen være en løsning der man:

  • Installerer en vesentlig større mengde batterier enn det som er vanlig for en hydrogenløsning.
  • Installerer en hydrogenløsning som en rekkeviddeforlenger.

Hva er fordelen med en hybridløsning?

Fordelen med denne løsningen er at man vil kunne benytte en batteripakke som ikke nødvendigvis er stor nok i alle situasjoner, og kanskje heller ikke i en typisk situasjon, men til gjengjeld kan man utnytte batteripakken optimalt. En optimalt utnyttet batteripakke vil gi lavere kostnader. Batteripakken vil kunne lades på tilsvarende måte som i batteritoget, men er mindre grad avhengig av å ha tilgjengelig tilstrekkelig ladekapasitet.

Hydrogenløsningen vil fungere som en rekkeviddeforlenger som vil kunne benyttes i siste del av togstrekningen, i situasjoner der man har bruk mer energi enn normalt (f.eks. ved ekstra tung last), eller i de situasjoner hvor strømnettet er nede.

Den store fordelen med hybridløsningen er altså at man på den ene siden kan nyte fordelene til batteriene (f.eks. energieffektive), og til hydrogen (f.eks. høy energitetthet), men samtidig kan man på den andre siden redusere ulempene de individuelle løsningene har. Investeringsmessig bør en hybridløsning plassere seg mellom de to andre løsningene. Hybridløsningene er også noe som kan benyttes i annen type transport (ferjer, busser osv.).

Følg Investing24H

/* ]]> */