Mulighetene fremover
Det er flere ting som kan bidra til å redusere eller nøytralisere et fall i resultatene i årene fremover, og kanskje er det også mulig å oppnå en forholdsvis god vekst? Vi ser i det følgende kort på noen av tingene som i det minste isolert sett, kan ha en positiv effekt på de fremtidige resultatene:
Variabel kompensasjon knyttet til langsiktig aksjeavkastning. ABG benytter seg åpenbart allerede av variabel kompensasjon, og for ansatte i ledende stillinger krever man også at de kjøper aksjer i selskapet for en del av den variable kompensasjonen.
På sikt kan det være fornuftig å kreve at alle ansatte med variabel lønn må kjøpe aksjer for en del av variable lønnen. Det kan også være fornuftig fordele bonusutbetalingene for enkeltår over flere år, siden det vil kunne stimulere de ansatte til å tenke enda mer langsiktig. En eventuell endring av bonussystemet bør selvsagt gjøres i samråd med de ansatte, og det er viktig at de ansatte kommer ut minst like bra som før. De ansatte og eieren vil begge kunne komme bedre ut ved et økende fokus på langsiktighet, siden et økende fokus langsiktighet vil gjøre det enklere å bygge bedriftsspesifikk kompetanse, med bedre fremtidige resultater som et resultat (blir mer å dele på både eiere og ansatte).
En av de store utfordringene til bransjen som ABG er en del av, er at arbeidskraften generelt er svært mobil. Høy mobilitet blir stimulert av høy konkurranse om de beste medarbeiderne, noe som lett leder til føre til synkende marginer blant aktørene på grunn av at medarbeiderne blir sittende med en større andel av verdiene som skapes. Utfordringen til bransjen er at en stor del av verdiene er knyttet til den enkelte ansattes kompetanse (i vid betydning), mens man i større grad bør ønske å bygge mer varig, men åpenbart også mindre mobil bedriftsspesifikk kompetanse.
Bedriftsspesifikk kompetanse kan enkelt illustreres med at 1+1 helst bør bli mer enn 2, eller at summen kompetanse som den enkelte medarbeider er i besittelse av, har en høyere verdi i selskapet enn utenfor.
Hvordan skaper man så bedriftsspesifikk kompetanse? I denne spesifikke bransjen, så vil man kunne skape bedriftsspesifikk kompetanse ved hjelp av (1) variabel avlønning knyttet til langsiktige prestasjoner, (2) sterkt fokus på å kulturbygging, og (3) fokus på globale nisjer eller ved å ha en bred lokal dekning.
Belønning av langsiktige prestasjonerhar vi allerede vært inne på, men vil i denne sammenheng bidra til å redusere mobiliteten til et nivå hvor man faktisk er i stand til å bygge bedriftsspesifikk kompetanse, noe som er utfordrende med en forholdsvis høy turnover. Kulturbygning vil typisk være vanskelig å si noe om for en på utsiden, men det er også litt av fordelen (vanskelig å kopiere).
Når det gjelder det gjelder spørsmålet om man skal fokusere på et bredt, men forholdsvis lokalt tilbud, eller om man heller skal fokusere på å bygge sterk kompetanse innenfor noen nisjer, så er nok det viktigste at man «ikke havne mellom to stoler».
ABG har tilsynelatende valgt å fokusere på å levere høy kvalitet innenfor noen få områder, noe som blant annet har resultert i at de har vunnet en rekke priser gjennom årene. Høy anerkjenne innenfor spesifikke nisjer, gjør at man vil kunne være store innenfor disse bestemte nisjene, noe som vil gjøre en i stand til å generere høyere marginer enn om man hadde spredd seg tynt ut over mange områder.
Generelt bør ABG kunne være i stand til å motvirke mange av tingene som vil kunne ha en negativ effekt på resultatene i årene fremover. Fokuset bør fortsatt være på å bli den ledende aktørene innenfor de områdene man faktisk opererer, men man er også gradvis avhengig av å vokse i på nye områder. I den foregående del var vi inne på at den teknologiske utviklingen vil lede til at nye aktører vil komme på banen, og tjenestene til disse aktørene vil kunne være i stand til å ta en del av markedet, og da særlig den delen av markedet som har de enkleste behovene. En aktør som ABG som posisjonerer seg som en av de ledende aktørene på sine felt, bør kunne stille sterkt i konkurransen mot både de nye og de mer tradisjonelle aktørene.