Kursutvikling
I denne delen studerer og vurderer vi kort ABG sin historiske kursutvikling. Vi ser først på utviklingen fra 2001 og frem til i dag, før vi ser mer detaljert på utviklingen de siste fem årene. Videre vurderer vi den relativ utviklingen til ABG på børsen, målt mot utviklingen til finansaksjene på Oslo Børs og den generelle utviklingen til Oslo Børs (OBX-indeksen).
Utviklingen siden 2001
Oversikten under viser ABG sin utviklingen siden 2001, og som vi tydelig ser så har utviklingen vært langt mer stabil den siste delen av perioden, enn det den var i den første delen. Vi vil ikke gi noen detaljert forklaring på den historiske utviklingen, men noen få momenter kan nevnes (se under)
Hentet fra Netfonds.no (https://www.netfonds.no/quotes/analysis.php?paper=ASC.OSE)
Frem mot finanskrisen 2008. ABG hadde en voldsom vekst frem mot finanskrisen, men ikke helt uventet ble også ABG-aksjen hard rammet av krisen. Når man snakker om at selskapet (og markedet) ble rammet av krisen, så er det naturlig å skille mellom den reelle virkning, og frykten for hva som potensielt ville kunne komme til å skje. Siden vi ser tilbake i tid, så er det meste nyttig å fokusere på den reelle virkningen av krisen, men det kan nevnes at markedet har en tendens til å være for optimistisk i gode tider (overvurdering), og for pessimistisk i dårlige tider (undervurdering).
Den reell virkningen av krisen for ABG:
For det førstefalt inntektene knyttet til aksjemegling kraftig i 2018 og 2009, noe som i stor grad skyldes at verdien av markedet ble betydelig mindre (kurtasje er hovedsakelig knyttet til omsetningen). Det skal sies at kurtasjeinntektene aldri senere har kommet seg opp på 2007-nivået, noe som selvsagt skyldes at meglerhusene har opplevd et økt press på kurtasjene som følge av at kundene kan gjøre mer av handelen selv.
For det det andrefalt inntektene knyttet til Investment Banking (IB). En stor av inntektene knyttet til IB er knyttet til hvor høy IPO-aktiviteten er, men også generelt hvor aktive selskapene er i kapitalmarkedene. Frem til finanskrisen var prisingen av markedet høy, noe som gjorde børsnoteringer og generell innhenting av egenkapital attraktivt for selskapene og eierne. Høy aktivitet i kapitalmarkedene gav ikke uventet ABG og konkurrentene høye inntekter. Finanskrisen ledet derimot til at kapitalmarkedene nærmest tørket ut, og de store verdifallene gjorde det åpenbart ikke særlig attraktivt å hente inn mer kapital. Resultat av krisen for ABG og konkurrentene måtte nødvendigvis bli inntekts- og resultatfall.
Selv om en finanskrise åpenbart har mest negative effekter for et selskap som ABG, så vil også krisen gi økt etterspørsel etter krisekapital i form av ny egenkapital og/eller lån, noe som kan bidra til å holde aktiviteten på et akseptabelt nivå. Ofte vil man etter hvert også se konsolideringer i ulike bransjer, noe som også kan bidra til å holde aktiviteten knyttet til IB på et fornuftig nivå.
For ABG sin del, så medførte ikke uventet krisen til at 2018 ble et meget svakt år med et årsresultat på NOK –95m. På en annen side så må det også kunne sies at det negative resultatet på ingen måte var veldig truende. Det kan også nevnes at slike unormalt svake resultater kan være nyttig å benytte i en analyse, siden disse svake årene kan si noen om hvordan et selskap vil kunne komme til å reagere på fremtidige kriser. Kriser vil selvsagt også komme i fremtiden.
En forklaring på at ABG tross alt klarte seg relativt bra, kan være at en stor del av kompensasjonen til de ansatte er variabel, og delvis knyttet til hvordan virksomheten presterer. Lavere inntekter, gir også lavere kompensasjoner. Korrelasjonen mellom inntekt og kompensasjonene bidrar til å begrense resultatvariasjonen til ABG.
Nøkkeltall før, under og etter finanskrisen
Hentet fra Årsrapport 2010
Utviklingen de siste fem årene
ABG sin utvikling har de siste fem årene i likhet med markedet vært god. Særlig god var utviklingen i første halvdel av 2015, blant annet som følge av at de var involvert i et betydelig antall transaksjoner. ABG gjennomførte også store aksjetilbakekjøp, noe som virket kursdrivende.
Fra sommer 2015 til og med 2017, så falt kursen til ABG, men siden har kursen igjen steget. Kursen var på sitt høyest nivå i April i år.
Kursutviklingen de siste fem årene
Hentet fra DN Investor
Selv om et selskap har hatt en god utvikling, så er det vanskelig å si noe fornuftig om utviklingen uten at man sammenligner med utviklingen til det øvrige markedet, bransjen selskapet er en del av, og aller helst de nærmeste konkurrentene.
Nedenfor har vi presentert en sammenligning av kursutviklingen til ABG, målt opp mot OBX-indeksen, og finansselskapene notert på Oslo Børs. Fra oversikten under er det tydelig at både ABG og finanssektoren har hatt en utvikling som har vært bedre enn gjennomsnittet til selskapene notert på Oslo Børs. Målt mot finansselskapene, så har ABG levert en litt svakere utvikling enn sektoren forøvrig. Det skal sies at finanssektoren dekker relativt mye, og mange av selskapene vil skille seg svært mye fra ABG, noe som nødvendigvis reduserer verdien av sammenligningen.
Utviklingen til ABG, OBX og finanssektoren
Hentet fra DN Investor
En ting er kursutviklingen, men den inkluderer ikke utbyttene som investorene har fått i perioden. Med tanke på at ABG er kjent for å betale høye utbytter, så er det heller ikke overraskende at kursutviklingen ikke har vært veldig stor de siste årene. Det meste av avkastningen har kommet i form av utbytter.