Oppsummering
I denne analysen har vi sett nærmere på Self Storage Group (SSG), som tilbyr minilager til privatpersoner og bedrifter i Skandinavia. Det synes åpenbart at vekstmulighetene i Skandinavia er store, og da kanskje særlig mulighetene i det norske markedet.
Hvorfor tror man at det er stor vekstmuligheter i Skandinavia? For det første har man data fra land hvor minilager har eksistert i stor skala i flere tiår. Skulle man i Skandinavia hatt like mange kvm/innb. minilager som i UK, ville man måtte ha nærmere 90% mer kapasitet. Ser man til «opprinnelseslandet» USA så har amerikanerne rundt 0.85 kvm/innb. (fortsatt økende), mot 0.016 i Norge.
Utbredelsen i mer modne markeder kan si noe om potensialet, men utbredelsen i modne markeder vil ikke i seg selv drive etterspørselen i Skandinavia! Potensielle etterspørselsdrivere er viktige å identifisere. I det skandinaviske markedet vil den viktigste driveren være høye kvm priser i byene. Høye boligpriser gir mindre gjennomsnittlig bolig, noe som videre krever at man utnytter plassen bedre, og da er minlager ideelt. Generelt ser man at befolkningen benytter seg av minilager når de faktisk blir klar over at det finnes et tilbud av disse.
Hva er så det ideelle med minilager-bransjen? Kort sagt krever bransjen lave investeringer i hvert lager, driftskostnadene er begrenset (jf. lav bemanning og muligheter for høy automatisering), risikoen er generelt lav (mange leietakere). Alle de nevnte faktorene bidrar til høye marginer med fornuftig risiko.
De høye marginene og lave inngangsbarrierene er også utfordringen til bransjen. Bransjer med høye marginer vil typisk trekke til seg nye aktører, eller store aktører fra andre land. Resultatet på sikt vil som regel være lavere marginer og overetablering.
Foreløpig vet man ikke hvordan markedet i Skandinavia vil utvikle seg i årene fremover, men det er mulig å trekke noen slutninger fra det modne amerikanske markedet. I det amerikanske markedet er faktisk fortsatt marginene relativt høye blant de store aktørene. Dette kan enten forklares med at tilbudet ikke er høyt nok til å dekke etterspørselen, eller så har faktisk de store aktørene klart å skape seg komparative fortrinn som gjør at de kan opprettholde høye marginer over tid. Alle de nevnte mulige årsakene vil kunne være viktige lærdommer for SSG de neste årene. Det er åpenbart at man må ha et sterkt fokus på å bygge varige komparative fortrinn, og fokusere på ting som kan bidra til å skape det (Se egen diskusjon).
Kan SSG være et godt kjøp? Konklusjonen vil nok være at SSG er relativt fornuftig priset. Den mulige opp- eller nedsiden er vurdert som lav, og da bør man generelt se på andre mulige investeringer med større muligheter. Når det er sagt kan SSG være fornuftig alternativ for en som vurderer å investere eiendomsselskaper.
Den største bekymringen i forhold til SSG er knyttet til de i utgangspunktet lave inngangsbarrierene, noe som gir en risiko for overetablering. Oppsiden ligger i at man faktisk klarer å skape seg et sterkt komparativt fortrinn i det norske markedet (muligens også Skandinavia). Klarer man å generere gode marginer, selv med et økende antall konkurrenter? I tillegg vil man åpenbart ha en fordel av en potensiell betydelig markedsvekst i årene fremover.
____________________________________
Følg investing24H på Facebook og Twitter om du ønsker å bli varslet ved nye poster. Nyhetsbrevet kan du registrere deg HER
Advarsel. Investing24h.com fraskriver seg ansvar for tap som kan oppstå som følge av bruk analyser/informasjon publisert på denne siden.